Temps en Comú, la app castellonenca que connecta a majors i joves
Amb dècades d'experiència acumulada, els nostres majors són una font de saviesa amb molt per ensenyar. Però per a això és imprescindible escoltar i invertir temps de qualitat amb ells. Amb això en ment, un grup de cinc nenes de Castelló d'entre 11 i 14 anys està treballant en una aplicació per estimular els vincles entre les noves generacions i les persones majors. Temps en Comú, com s'anomena el projecte, aspira a integrar a la gent gran en la revolució digital i a combatre la soledat no desitjada. Una forma innovadora de fomentar el respecte i la cohesió intergeneracional a través de les noves tecnologies.
Temps en Comú proposa una agenda d'activitats que joves i grans poden realitzar conjuntament. Per exemple, ajudar a que aquests últims milloren el seu maneig de mòbils, tablets i ordinadors. Així es contribueix a que la transició digital resulte més amable per a la gent gran, a més de a la democratització de les noves tecnologies. Els joves, per la seua banda, poden compartir temps de qualitat i imbuir-se dels coneixements dels seus majors. D'aquesta manera, l'equip de 5Girls ambiciona combatre la bretxa digital i pal·liar la duresa de l'aïllament involuntari. Respecte, empatia i cooperació són els tres pilars sobre els quals es fonamenta Temps a Comú i sobre els quals, per al grup 5Girls, s'ha de construir el futur. Un futur que exigeix combinar l'experiència de la gent gran i la il·lusió dels joves.
La perspectiva social i integradora de la proposta d'aquestes cinc nenes de Castelló ha triomfat en la primera fase del Technovation Challenge, certamen internacional per al que l'equip de 5Girls s'ha classificat després de vèncer a la final regional celebrada a la Universitat Politècnica de València el passat 11 de maig. En la següent fase del concurs, l'exigència serà màxima; tan sols es classifica una idea per continent. Gràcies a tan brillant trajectòria, aquesta app castellonenca ha cridat l'atenció de la International Federation on Ageing (IFA), una entitat vinculada a l'Organització Mundial de la Salut i centrada en la protecció de les persones grans. L'èxit de 5Girls i el reconeixement internacional cap al seu projecte s'explica pels valors de respecte cap als majors i cooperació internacional que potència. També, per descomptat, per la seua manera innovadora d'afrontar la bretxa digital i la soledat no desitjada, dos dels grans desafiaments derivats de l'envelliment de la població.