elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Symphony submergeix Castelló a l’interior d’una orquestra sota la batuta de Gustavo Dudamel

Symphony submergeix Castelló a l’interior d’una orquestra sota la batuta de Gustavo Dudamel
  • La mostra de la Fundació “la Caixa” es podrà visitar a la plaça Sète del Grau fins al 20 de juliol

El projecte ‘Symphony, un viatge virtual al cor de la música clàssica’ començarà a sonar a partir de demà a Castelló gràcies a l'arribada a la ciutat de la mostra itinerant ideada i impulsada per la Fundació ”la Caixa”, en col·laboració amb la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Castelló i l'Autoritat Portuària. La mostra ofereix l'oportunitat d'entendre, mitjançant la imatge i la música, com es construeix un univers tan sofisticat i bell com el d'una orquestra simfònica.

A la presentació de la proposta han assistit l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la regidora de Cultura de Castelló, Verònica Ruiz; el director de relacions institucionals de l'Autoritat Portuària de Castelló, Ramón Balaguer; la directora d'Àrea de Negoci de CaixaBank, Anna Chiva; la responsable Territorial de la Fundació “la Caixa” a Castelló, Soraya Casado; i l'assessor del projecte, Marcel Gorgori.

Per primera vegada, el públic podrà situar-se enmig d'una orquestra simfònica en aquesta experiència immersiva capdavantera, a partir de tecnologia de realitat virtual, que arriba a Castelló i que podrà visitar-se en la plaça Sète del Grau fins al pròxim 20 de juliol.

El punt de partida del projecte, en el qual s'ha estat treballant durant més de quatre anys, era parlar del poder emocional de la música des d'un vessant divulgatiu. La Fundació “la Caixa” va apostar des del primer moment per la realitat virtual com la millor manera d'explicar aquesta història. La tecnologia més capdavantera ha facilitat el que d'una altra manera no seria possible: seure al costat dels violins en una gran orquestra simfònica mentre interpreten Beethoven. La voluntat és poder seduir a tota mena de públic, també a aquells que ja són coneixedors de la música clàssica.

Symphony està format per dues unitats mòbils que es despleguen i es converteixen en dues sales de cent metres quadrats cadascuna. En la primera d'elles es pot veure una pel·lícula panoràmica que introdueix a l'espectador en aquest viatge i el guia només a partir de sons. La segona unitat està dedicada a viure l'experiència de realitat virtual.

Quan el públic es col·loca les ulleres, veurà com, de sobte, el seu entorn ha canviat. Ara es troba en el Gran Teatre del Liceu, assegut en una cadira i el mestre Gustavo Dudamel, ànima de la Fundació Gustavo Dudamel, li dona la benvinguda. A continuació, es veurà envoltat dels músics d'una orquestra simfònica, tots guardant silenci, esperant a la indicació del director, que donarà enèrgicament l'entrada de la Cinquena simfonia de Ludwig Van Beethoven. Les famosíssimes quatre notes que inicien aquesta simfonia marquen el començament de l'experiència.

El públic veurà als músics distribuïts per l'escenari en la seua forma habitual, per famílies de cordes, vent, metall, percussió, i els sentirà molt prop d'una forma real, així com viurà de ple l'energia i la mirada del director, situat just davant d'ell. Aquest experiment musical li permetrà girar el cap de costat a costat i a dalt i a baix per a adquirir noves vistes i perspectives d'una orquestra simfònica i els seus instrumentistes.

D'aquesta manera, Symphony desconstrueix l'orquestra per a mostrar la simplicitat, la qual cosa contrasta amb l'arc infinit de recursos que ofereix als compositors per a expressar idees i emocions. La vivència ofereix l'usuari una escolta emocionalment activa: gràcies als canvis de posició de la cambra 360º dins de l'orquestra, l'espectador escoltarà i sentirà la música d'una forma nova i sorprenent i experimentarà les diferents famílies d'instruments.

Horaris de visita

Symphony podrà visitar-se entre el 16 de juny i el 20 de juliol, amb passes cada 45 minuts dels materials audiovisuals que componen aquesta mostra. Els horaris del 16 al 18 de juny, són d'11.45 a 14 i de 15.45 a 21 hores. Del 19 de juny al 20 de juliol, els horaris són d'11 a 14 i de 17 a 23 hores. La introducció es realitzarà en valencià a les hores i quart i menys quart i en castellà a les hores en punt i mitges.

Pujar