“Sanchismo o canvi” front “retrocedir o progressar”: Així ha sigut el debat de candidats de Castelló
Els impostos i el trànsit en el centre enfronten a govern i oposició en el primer debat a sis per al 28M
Castelló de la Plana ha viscut aquest dimecres a la vesprada el primer debat entre candidats a l'alcaldia per als pròxims comicis del 28 de maig.
Organitzat per l'associació adComunica, lligada a la Universitat Jaume I, ha reunit els sis candidats dels partits que ostenten representació municipal.
Un debat a sis bandes que ha acollit l'edifici Menador i en el qual han participat Marisol Barceló (Unides Podem), Begoña Carrasco (PP), Ignasi Garcia (Compromís), Amparo Marco (PSPV-PSOE), Antonio Ortolá (Vox) i Eduardo del Pou (Ciutadans).
La trobada en el fons no ha sigut sinó una successió de monòlegs on cadascun ha exposat les seues postures, davant mig centenar de persones, amb un gran percentatge de polítics i assessors entre el públic present.
L'equuipo de govern ha tractat de defensar la seua gestió comparant la situació actual amb la de fa 8 anys i cridant els electors a triar entre “seguir la senda del prestigi o tornar arrere”, en paraules de Marco. Uns termes similars als usats per García, que ha enunciat la dicotomia “nou impuls a les polítiques progressistes o retorne retallades”.
Mentrestant, Barceló ha advertit als ciutadans que “no es deixen portar pels cants de sirena d'una dreta que dóna suport a les privatitzacions i està al costat de fons voltors i multinacionals”.
Per part seua, l'oposició liderada per Carrasco, Del Pou i Ortolá s'ha centrat en mostrar les seues crítiques a la gestió municipal entre les quals han emergit algunes propostes del seu programa. “Sanchismo o canvi; sectarisme o llibertat”, ha entonat Carrasco emulant a Isabel Díaz Ayuso.
Un debat que ha suposat la primera trobada directa entre diversos d'ells, ja que Del Pou, Ortolá i Barceló no han sigut regidors aquesta legislatura, per la qual cosa no s'han enfrontat en els plens municipals als seus adversaris polítics.
Impostos i trànsit enfronten als partits
Un dels temes que més ha caldejat l'ambient és el de la idoneïtat de baixar els impostos, com plantegen els partits de la dreta. En aquest sentit, Carrasco ha indicat que els diners “estan millors en la butxaca dels ciutadans” que en els romanents que acumula el consistori.
Una proposta que ha calfat els ànims de l'alcaldessa, que ha respost que “no diré que baixaré els impostos i alhora a invertir més que mai”, en referència als projectes d'inversions que plantegen des de l'oposició. “És de primer d'economia. Això és enganyar a la ciutadania”, ha clamat.
La qüestió de la futura Zona de Baixes Emissions per al centre de la ciutat també ha centrat alguns minuts del debat, ja que des de l'oposició s'acusa el govern municipal d'ofegar al comerç local amb restriccions al trànsit i proposen no continuar amb aquests plans.
D'altra banda, una qüestió que han tret a relluir la pràctica totalitat dels presents és el problema de l'habitatge, com ja és habitual en les últimes setmanes en el panorama estatal i valencià, encara que cada partit ha apostat per una via per a donar-li solució.
Un altre tema que ha planejat durant tot el debat és el de les ajudes al comerç. De fet, tant Partit Popular com Podemos i Compromís han proposat estendre els bons comercie fora de temporada.
No ha sigut l'única coincidència en el debat, ja que la pràctica totalitat dels partits han trobat punts en comú en la necessitat de cuidar i augmentar les zones verdes de la ciutat. Un altre punt que podria ser una coincidència, encara que no ha sigut plantejada en aquests termes, és la idea de reformar el Mercat Central, ja que Marco i Carrasco han recordat els seus respectius projectes per a l'edifici.
Les propostes de cada candidat
PSOE: Amparo Marco defensa la gestió dels últims anys
L'actual alcaldessa ha defensat la seua gestió en les últimes dues legislatures encara que ha explicat que “queda molt per fer”, especialment pel que fa a ajudar a les famílies que més ho necessiten.
Així i tot, ha volgut recalcar que s'ha multiplicat el pressupost en benestar social o en ocupació, al mateix temps que s'han sanejat els comptes municipals. “Quan arribem ens trobem un ajuntament endeutat, amb plans de sanejament i intervingut pels governs d'Espanya i autonòmic”, ha assegurat. A més, ha recordat que “s'han baixat impostos quan hem pogut i no mentim als ciutadans: Quan hem pogut baixar-los ho hem dit”.
D'altra banda, i respecte a les acusacions per l'augment de la inseguretat, ha afirmat que “Castelló és la cinquena ciutat més segura de tota Espanya”.
PP: Begoña Carrasco aposta per baixar impostos
La candidata pel Partit Popular ha afirmat que el seu projecte es basa en un eslògan de tres eixos: “Capitalitat, llibertat i govern de tots”.
Així, ha retret a Marco que no s'hagen reclamat com a capital les inversions que es necessiten, al mateix temps que insistit que modificarà el Pla General per a ampliar el sòl industrial amb la finalitat d'atraure inversions.
A més, ha enlletgit al govern municipal una falta de participació de les associacions veïnals en la presa de decisions i ha criticat que s'haja donat llum verda les reformes “innecessàries” de l'avinguda Lledó i la plaça de la Pau mentre “hi ha barris sense voreres”.
Però una de les qüestions en les quals més ha insistit Carrasco és en la seua proposta de baixar els impostos per a “ajudar a omplir la nevera a les famílies i que tinguen més diners en la butxaca”, al mateix temps que ha assegurat que es posarà en marxa “una finestreta única” en el consistori, amb la qual “es podrà obrir un negoci en 30 dies amb una declaració responsable”.
Compromís: Ignasi García insisteix a reforçar els serveis públics
El candidat dels valencianistes ha basat les seues propostes en els projectes que ha dissenyat o reclamat la seua formació en els últims mesos, com la reforma dels col·legis, l'impuls de la Formació Professional o la nova residència del carrer Onda, projectes que han de dur a terme les conselleries que ostenta la formació en aquests moments.
També ha proposat bonificacions per a reciclar i, davant el risc de l'augment de les temperatures en els pròxims anys la idea de crear un mapa d'ombres per a generar refugis climàtics a la ciutat, així com un pla per a anteposar-se a futures sequeres i desproveïments.
D'altra banda, en matèria econòmica ha indicat diverses mesures de suport al comerç de proximitat, com aplicar una ‘taxa Amazon’ a les empreses de paqueteria que operen a la ciutat.
Unides Podem: Marisol Barceló posa el focus en l'economia social de la ciutat
La candidata de Podemos ha posat el focus en el problema de l'habitatge, al mateix temps que ha assegurat que “l'ocupació és una alarma infundada, perquè el problema el tenim en els preus dels lloguers”, que creu que la nova Llei d'Habitatge pal·liarà.
A més, Barceló ha afirmat que Podem “cree en l'economia social”, per la qual cosa ha apostat per “activar l'economia dels barris i crear un banc públic municipal per a finança, reformes de rehabilitació o projectes de pimes amb un impacte positiu a la ciutat.
D'altra banda, i en matèria d'ocupació, ha recordat que, segons un informe del Ministeri de Treball, “es poden crear en sector primari de la ciutat 1.800 llocs de treball si es treballaren les hectàrees de camps abandonades.
Barceló ha reivindicat un escut social per a “alleujar l'economia domèstica” i ha proposat “baixar els impostos a les famílies amb menys ingressos”.
Ciutadans: Eduardo del Pou demana “confiança” per a resistir
El candidat més perjudicat per les enquestes, que posen en risc la seua entrada en el ple municipal, ha demanat en el seu minut final “confiança” perquè els votants “creguen en què ciutadans és el canvi”.
Del Pou ha afirmat que el bipartidisme ha fracassat i ha reclamat “aire fresc” al mateix temps que ha anunciat una bateria de propostes com un xec naixement per a gastar en el comerç local, un recinte de festivals de música, convertir l'antiga fàbrica de Dávalos en un centre d'oci i investigació o un parc infantil a l'estil ‘Gulliver’ amb el personatge mitològic de Tombatossals.
“Els diners ha d'estar en us butxaques dels ciutadans i no en l'administració”, ha assegurat el candidat, que ha proposat reduir pràcticament tots els impostos municipals , així com eliminar la zona blava del centre de la ciutat per a facilitar l'accés als comerços.
Vox: Antonio Ortolá critica la inseguretat i demana més llum
Ortolá, en la línia de Vox a nivell nacional, ha posat l'accent en la inseguretat ciutadana i ha arribat a assegurar que “hi ha zones de la ciutat on la policia local no entra”. Contra això ha proposat més llum als carrers i més agents policials.
En matèria econòmica ha proposat bonificacions fiscals a les noves empreses que s'instal·len a la ciutat, eliminar la plusvàlua per a facilitar la transmissió de l'habitatge i eliminar restriccions al trànsit en el centre: “Com a autònom autònom al carrer Enmig patisc mancada lliberteu moviment”, ha assegurat.
D'altra banda, en matèria turística ha insistit a potenciar festes “diferenciadores” de la ciutat i ha enumerat els ‘bous al carrer’ o els ‘festes de barri’, al mateix temps que ha insistit que s'ha de promocionar més la Pasqua i el Nadal.