Roses i lectures per recordar totes les víctimes de les violències masclistes
"Sense drets humans de les dones no hi ha drets humans". Amb aquestes contundents paraules, la vicealcaldessa i regidora d'Igualtat de Castelló, Ali Brancal, ha encetat l'acte d'homenatge a totes les dones víctimes de les violències masclistes que s'ha dut a terme aquest divendres a la plaça Major. La commemoració del Dia Internacional contra les Violències Masclistes ha centrat el protagonisme en les 40 dones que al llarg de 2016 han estat assassinades a mans de les seues parelles.
Així mateix, els col·lectius, les entitats i els representants polítics de tota la Corporació participants també han tingut paraules per a totes aquelles que, dia rere dia, pateixen les agressions dels homes.
Durant l'inici de la jornada, Brancal ha volgut recordar els conceptes que defineixen la violència vers les dones. "El començament de l'ús de la paraula feminicidi a Ciudad Juárez als anys 80 per referir-se als crims contra les dones va marcar un abans i un després perquè va establir un concepte que suposa l'acte criminal de privar de la vida algú pel simple fet de ser dona", ha afirmat la vicealcaldessa. Les seues paraules han estat reforçades per la música del duet 'Sòlidos', que en tot moment ha posat la sonoritat emotiva que requeria la commemoració.
Després de les paraules de Brancal, l'acte ha comptat amb la lectura de deu textos elaborats per a l'ocasió. Cada text anava acompanyat del nom de quatre víctimes assassinades per les seues parelles des de gener. L'encarregat o encarregada de llegir cada text ha llançat al terra, a mode de reivindicació, quatre roses roges en al·lusió a les dones homenatjades. Especialment emotiva ha estat la lectura d'un dels textos que va elaborar, al 2008, una dona que patia maltractaments i que posteriorment va ser assassinada. Fèlix López, de l'Associació d'Amics i Famliars de Víctimes de Violència contra les Dones, ha pronunciat la lectura d'aquesta feta fa vuit anys per aquesta víctima.
El següent text ha estat 'No deixes que et diguen Tu calla', llegit per Esther Jovaní, Dona de l'Any 2016. Després ha segut el torn per a 'El que sents i el que penses és tan vàlid com el que opine ell', pronunciat per Maria Pepa Sancho, de l'Aula Debat Dones del Grau. A continuació, Elisa Iniesta, de l'Associació de Dones Immigrants de Castelló, ha llegit 'El maltractament que reps no és culpa teua, allò que et fa no està justificat'. La quarta lectura, 'No visques sempre amb por a dir o a fer alguna cosa que li moleste' ha anat a càrrec de Lola Mallén, de l'Associació de Dones Nacionalistes Terra.
Raquel Martí, de Creu Roja, ha llegit 'No deixes que et diquen amb qui has de relacionar-te' i Ana Sales, d'Isonomia, ha fet el mateix amb 'No ho justifiques'. Silvia Monfort, de la llançadora d'ocupació, ha reiterat el text sobre el maltractament que no està justificat. Per la seua banda, Jordi Vilar, del col·lectiu Castelló LGTBI ha llegit 'No et cregues les seues paraules afectives si els seus actes et fan mal'. I, per últim, Teresa Miquel, del grup de dones San Lorenzo, s'ha encarregat de la lectura de 'No esperes més, demana ajuda'.
L'acte l'ha tancat l'alcaldessa, Amparo Marco, qui ha denunciat que "la violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones. El masclisme mata i ha de ser una qüestió política de primer ordre". Marco ha reivindicat que "és necessari que les institucions públiques manifesten el seu rebuig a la violència cap a les dones i que els ajuntaments desenvolupen polítiques d'igualtat per evitar situacions de risc en moltes dones". Al respecte, ha recordat la declaració institucional aprovada aquest dijous per unanimitat al ple que exigeix la implicació de la Generalitat i l'Estat per tindre tots els recursos necessaris per combatre aquesta xacra.
Després dels parlaments, tots els participants s'han apropat a la façana del mercat municipal per veure la mostra 'Totes' que, des d'aquest divendres, es pot veure com una iniciativa més de rebuig a la violència masclista.