La regidoria de Medi Ambient de Castelló treballa en la primera ordenança municipal per a regular l'ús dels horts urbans
Ramírez: “Volem unificar criteris i que tots els horts urbans dels diferents districtes de la ciutat es regisquen sota una mateixa normativa que dissenyarem entre tots. La ciutadania serà partícip en tot el procés”
El regidor de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible a l'Ajuntament de Castelló, Cristian Ramírez, ha anunciat que l'Ajuntament disposarà per primera vegada, d'una Ordenança Municipal que regule la cessió i ús dels Horts Urbans municipals. I ho ha fet en la Cambra Agrària on van acudir a la reunió multitud d'usuaris i persones interessades a accedir a aquestes parcel·les de titularitat municipal.
A més, la regidoria de Medi Ambient disposa de 60.000 euros en el pressupost 2024 per al manteniment i ampliació dels horts urbans. “Ja estem buscant emplaçaments apropiats per a noves parcel·les cultivables i estudiant la possibilitat d'ampliar els existents. Continuarem apostant per aquesta activitat que tan bon acolliment té a la ciutat”, anuncia Ramírez.
L’edil ha explicat que “des de la seua creació en 2013, els Horts Urbans es distribuïen per districtes coordinats pels diferents Tinents d'Alcalde i eren gestionats per les associacions veïnals. Van ser un èxit des de la seua implantació, implicant una gran part de castellonenques que mantenia i cuidava les parcel·les que els havien sigut cedides, garantint-se una bona recol·lecta de productes. Però amb el pas del temps, moltes d'aquestes associacions veïnals que es feien càrrec dels horts urbans han anat desapareixent al mateix temps que han anat variant els criteris de cessió que ja no són els mateixos en tots els districtes”, explica Ramírez.
I afig: “Veiem que és el moment d'unificar criteris de cessió i ús d'aquests horts urbans municipals perquè es continuen beneficiant els castellonencs, dins d'un marc normatiu i tots per igual. Es tracta de posar ordre en tot aquest descontrol que hem heretat del govern anterior. La seua falta d'interés pels horts urbans, va portar a descurar-los i a abandonar-los de tal manera que ni tan sols existeix una base de dades actualitzada, perquè durant huit anys cap regidor ha fet seguiment dels mateixos i ni tan sols s'ha preocupat de portar un control dels qui estan a càrrec de les terres”, ha declarat.
En aquest sentit, Ramírez insisteix: “Volem unificar criteris i que tots els horts urbans dels diferents districtes de la ciutat es regisquen sota una mateixa normativa que dissenyarem entre tots. La ciutadania serà partícip en tot el procés”.
Durant la reunió, l'edil va explicar que s'està treballant en un esborrany d'ordenança “i volem sumar les aportacions de tots”.
De la trobada amb els veïns es va acordar la creació d'un grup de treball per a avançar en l'elaboració del reglament.
En l'actualitat l'Ajuntament de Castelló disposa de 7 Horts Urbans, en Sant Lorenzo amb una superfície de 1.735,14 m² i 27 parcel·les, en Fernando el Catòlic amb una superfície de 4.926,80 m² i 78 parcel·les, així com una ampliació de Fernando el Catòlic d'altres 4.509,13 m² distribuïts en 49 parcel·les, Patronat d'Esports amb una superfície de 3.432,92 m² en 48 parcel·les, Primer i Segón Vaig moldre 3.217,95 m273 parcel·les, En Riera 20.232,37 m² i 165 parcel·les i en el Grau amb 3.027,05 m² i 50 parcel·les.