El PSPV de Castelló impulsa un acord de tots els grups en el ple amb una proposta per a sensibilitzar i educar sobre el VIH
El Grup Municipal Socialista ha aconseguit el suport de tots els partits amb representació a l'Ajuntament de Castelló per a aprovar, en el ple del dijous 19 de desembre, una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial contra la Sida, que es va commemorar el passat 1 de desembre.
La proposta, avalada pels grups en la Junta de Portaveus d'ahir dilluns, contempla diversos punts d'acord: instar l'òrgan competent a promoure programes educatius en escoles i instituts sobre VIH i salut sexual, adaptats a cada tram d'edat, així com a implementar campanyes de detecció en col·laboració amb centres de salut i associacions.
Al costat d'això, reclamar a les administracions responsables a crear programes d'acompanyament social per a persones amb VIH, especialment en situacions d'exclusió, a més de realitzar campanyes per a combatre l'estigma i desmuntar mites sobre el VIH, desenvolupant programes de sensibilització social i prevenció de la discriminació laboral per causa del VIH. A això s'unisca la necessitat que “hi haja una col·laboració màxima” amb les associacions especialitzades per a identificar necessitats.
Va ser el passat 1 de desembre quan tot el planeta va commemorar el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, una clara mostra de suport a les persones que viuen amb VIH, que han sigut diagnosticades recentment o que han mort per malalties relacionades amb la sida.
En relació amb el lema d'enguany, “Seguim el camí de drets, posant els drets de totes les persones en el centre”, des del Partit Socialista se subratlla que cal ser conscients dels avanços que s'han aconseguit en relació amb el VIH, que han anat d'acord amb la protecció dels drets humans.
En aquests últims anys el Govern d'Espanya ha introduït el tractament pre-exposició en la cartera de farmàcia, ha garantit l'accés gratuït a llet de fórmula adaptada per a evitar la transmissió a lactants exposats al VIH i ha impulsat el Pla Estratègic de Prevenció i Control de la infecció pel VIH i altres infeccions de transmissió sexual (2021-2030).
Aquest Pla està alineat amb els objectius d’ONUSIDA per a l'any 2030, data en la qual els estats membres de Nacions Unides s'han compromés a erradicar la malaltia, i compta amb l'objectiu 95-95-95, que pretén que un 95% de les persones infectades per VIH estiguen diagnosticades, que un 95% d'eixes persones reben tractament i que un 95% de les persones que reben tractament tinguen càrrega viral indetectable.
Des de l'inici de la pandèmia del VIH, aquest ha causat 40,4 milions de morts amb malalties relacionades amb la sida. S'estima que, al nostre país, actualment viuen amb VIH entre 136.000 i 162.000 persones, de les quals el 7% desconeix el seu estat. I malgrat els esforços a nivell legislatiu, l'estigmatització, la discriminació i les desigualtats continuen sent obstacles importants en la lluita contra aquesta malaltia.