elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 150 professionals s'acosten als nous models de circularitat en l'economia en la IV Jornada Vigilancer

Més de 150 professionals s'acosten als nous models de circularitat en l'economia en la IV Jornada Vigilancer

    Més de 150 professionals de diferents àmbits s'han inscrit en la IV Jornada VIGILANCER: Rutes Circulars que ha acollit el dimecres 6 d'abril de 2022 el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló, organitzada per l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE). Durant la inauguració ha quedat clara la necessitat peremptòria d'abordar el model d'economia circular per a aconseguir un desenvolupament sostenible ja no sols en la indústria ceràmica, sinó de manera transversal.

    En l'acte d'obertura han participat la rectora de la Universitat Jaume I de Castelló, Eva Alcón; el president de la Diputació de Castelló, José Martí, que dona suport al projecte Vigilancer; el vicepresident primer de l'Associació d'Investigació de les Indústries Ceràmiques (AICE), Vicent Nomdedéu Sanchís, i el responsable del projecte Vigilancer en l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE), Vicente Lázaro.

    Eva Alcón ha recordat el compromís universitari amb la sostenibilitat, el canvi econòmic i l'economia circular, «plasmat no sols en la formació, la investigació i la innovació, sinó també en la desena de càtedres i aules d'empresa vinculades a aquests compromisos», i ha felicitat i agraït a l'Institut de Tecnologia Ceràmica «la seua responsabilitat en la investigació, la transferència i la innovació entorn d'un sector fonamental com el ceràmic».

    En la primera intervenció, Luis Lehmann, llicenciat en Ciència Política, consultor, speaker, divulgador i docent en temes de promoció del desenvolupament econòmic sostenible a partir de l'economia circular, qui també ha estat vinculat des de fa més d'una dècada a la gestió pública i l'ambient, on ha exercit diverses posicions executives en les quals va interactuar amb diversos organismes internacionals, ha defensat la necessitat d'incorporar aquest model de producció i consum per a establir relacions entre el medi ambient, l'economia i la societat que reduïsquen la generació de residus, creen ocupació i garantisquen els subministraments.

    Per part seua, Eliseo Monfort, catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló, ha fet una anàlisi retrospectiva de l'economia circular en la indústria ceràmica, en abordar alguns projectes que es van iniciar fa anys i que continuen en marxa, des de la Simbiosi Industrial cap a l'Economia Circular. Monfort és, a més, responsable del grup d'investigació SIPE, codirector de la Càtedra BP de Medi Ambient Industrial de l'UJI i coordinador de projectes d'I+D en ITC-AICE, on investiga des de 1987 i va iniciar les línies d'investigació sobre medi ambient.

    La importància d'acabar amb els abocadors és la missió de Paula Sánchez, que ha intervingut a continuació com la CEO i cofundadora de CoCircular. Ha ocupat durant més de 15 anys diferents llocs directius dins del sector de la construcció i immobiliari, fins que fa 10 anys va passar del món empresarial a l'emprenedoria per a centrar-se en aquesta comesa.

    Després d'una pausa, les Rutes Circulars de Vigilancer s'han reprès de nou de la mà de Jordi Morató, qui ha posat sobre la taula el paper de l'Economia Circular com una eina per a la regeneració de les ciutats i els territoris. I és que aquest doctor en Microbiologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i coordinador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya  des de 2008 compta amb 20 anys d'experiència en investigació, educació i gestió de projectes de desenvolupament humà sostenible, relacionats amb els recursos (aigua, sòl, biodiversitat) i l'economia circular i el desenvolupament comunitari participatiu a escala local i regional, a més de ser membre de xarxes i aliances significatives en aquest àmbit.

    Posteriorment, Beatriz Castillo s'ha centrat en les aplicacions d'Economia Circular. Aquesta professional d'àmplia trajectòria es va incorporar a Ferrovial Serveis l'any 2006 i ha ocupat des de llavors diferents llocs de responsabilitat fins a l'any 2020, en el qual es va fer càrrec de la Prefectura de Projectes Estratègics i Nous Mercats. Posteriorment, ha exercit el càrrec de directora general de Sostenibilitat i Canvi Climàtic en la Conselleria de Medi Ambient, Ordenació del Territori i Sostenibilitat de la Comunitat de Madrid. Recentment s'ha incorporat novament a l'empresa privada per a ocupar el lloc de gerent de Solucions Ambientals de la Direcció d'Enginyeria i Operacions de Prezero.

    Finalment, Verónica Kuchinow ha abordat la Simbiosi Industrial com a pas cap a l'economia circular aplicada al territori. Kuchinow és especialista en Simbiosi Industrial i en eficiència en l'ús dels recursos com a eines cap a l'economia circular. Va fundar en 2004 la seua primera empresa, ZICLA, enfocada en productes reciclats i en 2014 va crear SÍMBIOSY compaginant l'activitat empresarial amb la docència i la participació activa en diversos fòrums i associacions del territori espanyol i europeu.

    Així doncs, i gràcies al suport de la Diputació de Castelló, la Universitat Jaume I i l'equip Vigilancer de l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE) el públic assistent ha pogut tenir una aproximació veraç per part de persones molt implicades i bé coneixedores del que és i el que implica un canvi transversal cap al model d'economia circular i la simbiosi entre indústries per a aconseguir-lo. Aquest esforç implica ja no sols als sectors productius sinó a totes les persones, ja que cada gest o cada acció individual que vaja en favor del medi ambient té una important repercussió.

    Pujar