El Port de Castelló participa en les fires de Cersaie i Tecnargilla
El sector ceràmic suposa el 40% del trànsit de mercaderies de PortCastelló
El port de Castelló és el port de la ceràmica per antonomàsia, perquè és la principal porta d'entrada per a la matèria primera necessària per a proveir al sector. Per això, una representació de PortCastelló es desplaça a les fires de Cersaie i Tecnargilla, cites ineludibles per al sector ceràmic que donen principi hui i que serveixen per a mostrar el suport institucional del port amb el sector. La delegació està conformada pel president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó; el director del port de Castelló, José María Gómez i el cap del Departament d'Expansió, Adolfo Noguero.
La importància del sector per al port de Castelló es reflecteix en les bonificacions que aprova per a incentivar aquest tipus de trànsits i que a més “ajuden al desenvolupament econòmic i social de l'entorn”. Durant aquest 2022, l'Autoritat Portuària de Castelló està aplicant bonificacions de fins a un 40% en les escales marítimes de contenidors, i de fins a un 40% en la taxa de mercaderia. A més, ha multiplicat per dos les bonificacions a l'embarcament de taulells i fregides, i aplica un 40%. Finalment, incentiva amb un 5% la importació de matèries primeres del sector.
De fet, el sector ceràmic suposa el 40,9% del trànsit de mercaderies en PortCastelló en el que va d'any, enfront del 38,9% en el mateix període de l'any anterior. En concret, fins al mes d'agost s'han mogut en el port de Castelló un total de 6.034.917 tones de mercaderies relacionades amb la ceràmica, tant d'importació com d'exportació.
La vinculació del port de Castelló amb el sector es reflecteix en el trànsit de granels sòlids, que augmenta un 20,4% en els primers 8 mesos de l'any respecte a l'any anterior. Així, PortCastelló comptabilitza en l'acumulat de l'any 5.352.196 tones de granel sòlid vinculat a la ceràmica. La principal matèria primera que més creix en aquest període és el caolí, un 62,5%, seguida del feldespat, amb un 26,6%. És precisament aquesta matèria primera la que més trànsit suposa de granel sòlid en PortCastelló, i mou en el que va d'any 3,2 milions de tones. Li segueix les argiles, amb 1,3 milions de tones.
Cal recordar que el port de Castelló es consolida en el segon lloc del sistema portuari espanyol aquest tipus de trànsits. Això és degut al treball i dinamisme del sector ceràmic a la província i la seua resiliència en temps de crisi.
D'altra banda, els principals països d'exportació de taulells i rajoles de PortCastelló són Israel, Romania i Grècia. Mentrestant, Algèria, Estats Àrabs Units i Turquia són els destins principals de fregida i vidre.
Aconseguir aqueixa posició de referència en trànsit de graneles sòlids va unit a la implantació de les millores pràctiques mediambientals del port de Castelló. Un dels objectius que marca el Pla Estratègic de PortCastelló és créixer de manera sostenible, i això passa per inversions en protecció mediambiental i per implantar operatives cada vegada més respectuoses amb l'entorn i pel compliment del Codi de Bones Pràctiques Mediambientals.
El president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, s'ha referit a les dues fites en matèria de protecció mediambiental, com són l'aprovació del Codi de Bones Pràctiques Mediambientals i la signatura d'un conveni pioner de Qualitat de l'Aire amb la Generalitat Valenciana.