Porcar presenta 'Tornem al Castell'
Descobrir als xiquets i xiquetes el Castell Vell i la seua importància en la història de Castelló és l'objectiu de 'Tornem al Castell', una iniciativa de la Regidoria d'Educació, dirigida per Enric Porcar, que se celebra enguany per primera vegada. L'amenaça de pluja va obligar a retardar l'activitat fins a després de les festes de la Magdalena i tindrà lloc aquesta setmana, des de dimecres que ve 5 fins al divendres 7. El regidor responsable de l'àrea, Enric Porcar, explica que "es tracta d'una iniciativa molt interessant per als alumnes perquè els permetrà fer-se una idea de com era la vida en el segle XIII en el castell des dels punts de vista econòmic, cultural i social, i coneixeran als principals personatges històrics relacionats amb la fundació de la ciutat".
'Tornem al Castell' s'articula al voltant de cinc eixos diferenciats. A 'Es Castell Vell, te l'imagines', els xiquets identificaran en una maqueta els diferents recintes del típic castell musulmà, com l'aljub i les torres. 'Com és construeix un castell?' se centra a explicar com eren els murs dels castells musulmans de l'època enfront de la visió transmesa en les pel·lícules com un recinte exclusivament de pedra. Els xiquets podran interactuar manipulant l'estructura, preparant els materials, emplenant l'encofrat i premsant-ho. A més, fabricaran blocs d'adob.
La figura de la dona protagonitza 'Benvinguts/des a casa: som al s. XIII'. A través de la seua mirada, els estudiants coneixeran en què consistia el dia a dia en la casa i en el camp, tasques que estaven destinades quasi exclusivament a elles. Podran acostar-se a la casa, observar i tocar els elements i les eines domèstiques. Els xiquets i xiquetes, finalment, vestiran a dos maniquís amb la roba típica de l'època.
L'apassionant món dels cavallers medievals també té cabuda, amb l'explicació de la seua organització i de la indumentària que utilitzaven, així com de les armes, reproduccions de les quals podran manejar els xiquets i xiquetes participants.
El programa inclou igualment teatre, amb l'adaptació de la llegenda medieval 'Quiquet el gall', que té com a escenari el Castell Vell, i la 'Baixada al pla', una dramatització en la qual els xavals aniran donant vida a Jaume I, Ximén Pérez d'Arenós, Guillem el Notari, el Batlle de la Vila i altres personatges claus en aquest període de la història de Castelló amb la qual finalitzarà 'Tornem al Castell', "una iniciativa que naix amb vocació de continuïtat", assenyala Porcar.