elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Planetari de Castelló celebra 29 anys d’educació i divulgació científica

El Planetari de Castelló celebra 29 anys d’educació i divulgació científica
  • L’espai ha acompanyat les famílies durant aquestes setmanes de confinament amb la iniciativa ‘Planetari a Casa’

El Planetari de Castelló celebra demà divendres el seu 29é aniversari d'una forma diferent. Per commemorar aquesta data, des de les xarxes socials de la institució van oferir tant als treballadors com al seu públic, la possibilitat de fer-li un regal per commemorar les quasi tres dècades de vida d'aquestes instal·lacions que han vist i han acollit milers d'històries, tallers, activitats i projeccions.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha celebrat que "un dels llocs més emblemàtics de Castelló compleix 29 anys, que no en són pocs, dedicats a divulgar ciència, història i astronomia". A més, l'edil ha expressat que "com segur haurà passat a moltes més persones, les quals durant aquests dies de confinament no hauran pogut celebrar l'aniversari com ho tenien pensat, el Planetari tampoc ho podrà celebrar amb les activitats que havíem pensat i preparat però ho compensarem amb la celebració dels 30 anys".

Per això, durant tota la setmana, els treballadors i treballadores del Planetari han anat publicant a les seues xarxes socials els regals que han anat fent-los a les instal·lacions. A més, el Planetari de Castelló ha volgut estar al costat de la ciutadania durant aquests dies de confinament amb el llançament d’una proposta educativa i de divulgació científica en xarxes socials denominada 'Planetari a Casa'.

La campanya, adreçada al públic familiar, ha permés desenvolupar les activitats i tallers habituals relacionat amb l’astronomia, la física o la meteorologia, però sense moure's de casa. Per a completar les propostes per als caps de setmana, el Planetari ha creat e els ‘planetallers a casa’. En aquestes sessions, el personal del Planetari explica com construir objectes i fer experiments amb materials domèstics i aquest diumenge serà el seu director, Jordi Artes, l’encarregat d’ensenyar a trobar l’eix nord-sud d’una casa mitjançant l’observació de la trajectòria solar.

Aquest espai serà un dels primers a reobrir al públic quan comence la desescalada cultural i sempre que el consistori puga garantir les mesures d’higiene i de distanciament social. Ho farà permetent l’accés a les seues instal·lacions per a visitar les exposicions que es mantenen muntades malgrat el tancament provisional.

Durant l’any 2019, el Planetari va rebre vora 45.000 visitants, un període en què també van passar pel centre de divulgació més de 12.800 escolars (un 28% més que l’any anterior). Pel que fa a l’increment durant els últims cinc anys, les visites han crescut més d’un 80%. També durant l’any passat,  l’administració del Planetari va registrar 18.197 vendes d’entrades, un miler més que en l'any 2018.

Pujar