Més de mil persones omplen la plaça Major per a assistir a la celebració del 9 d'octubre
Més de 1.000 persones han assistit aquest matí als actes de celebració del 9 d'Octubre que ha organitzat l'Ajuntament de Castelló per a commemorar el dia de la Comunitat Valenciana. La plaça Major ha acollit la Desfilada de les tres cultures, amb la participació de l'Associació Aljama, acompanyada pel grup Xarop; Moros d’Alqueria i Germandat dels Cavallers de la Conquesta; i el concert especial de la Banda Municipal de Castelló, que ha finalitzat amb una espectacular rematada pirotècnica disparada des de la terrassa de l'edifici consistorial.
Durant l'acte també s'han repartit centenars d'exemplars de butxaca del “Joc de l'oca commemoratiu del 765 aniversari de la ciutat”, dissenyat pel reconegut dibuixant Joan Montañés "Xipell", una iniciativa que ha tingut un gran acolliment entre els centenars de veïns i veïnes assistents. Aquesta edició de butxaca és una adaptació, que inclou una breu explicació històrica, del joc original realitzat en ceràmica que el consistori va instal·lar en la plaça Hort dels Corders en el marc dels actes de celebració del 8 de setembre, dia en què es commemora la fundació de la capital de la Plana. El joc destaca les principals fites de la història de Castelló des del trasllat del Castelll Vell de la Magdalena en 1251, fins als nostres dies. Cada casella arreplega una data, esdeveniment o personatge, fàcilment recognoscible pels castellonencs, que haja marcat el caràcter de la ciutat com a capital.
Premis “Valencià de l'Any”
La vicealcaldessa, Ali Brancal, ha sigut l'encarregada de presidir l'acte de lliurament dels guardons del premi «Valencià de l’Any» que enguany la Fundació Huguet ha atorgat a Antoni Royo i a l'Aplec dels Ports «per la seua contribució a la gran tasca de fer país, de fer comunitat». Brancal ha afirmat que «el Valencià de l’Any és un reconeixement a la tasca de foment i exaltació de tot el que és nostre. És la nostra manera de dir gràcies als qui viuen, dia a dia, amb la mirada posada en la defensa de la «valenciania».
Sobre els premiats, la vicealcaldessa ha explicat que «Toni Royo és un promotor cultural implicat en projectes de defensa de la llengua. És un activista social i també un escriptor que utilitza la literatura com a plataforma de defensa de drets i justícia lingüístics. El seu currículum és la millor defensa i justificació d'aquest guardó. Com a vicealcaldessa, i com a amiga de Toni, em sent privilegiada del seu compromís amb la cultura i amb el país. Gràcies per tot».
Pel que fa a l'Aplec dels Ports, Brancal ha afirmat que «representa l'esperit d'unitat que ha fet possible la pervivència de la cultura popular. És una organització que defensa la llengua i la cultura del país, que reivindica la col·laboració institucional i ciutadana perquè la comarca dels Ports cresca i es desenvolupe amb les oportunitats que mereix. Però, sobretot, és una festa de germanor amb tots els pobles valencians. Enhorabona a Èlia i Xavier, i a tots i totes els que representeu aquesta festa».
Per a finalitzar, Ali Brancal ha afirmat que «avui celebrem el 9 d'Octubre, el dia gran del poble valencià. És un dia d'alegria ciutadana i institucional, perquè commemorem la força de la nostra identitat política i cultural. Per això el Govern municipal vol ressaltar, avui, el seu compromís amb les idees i les persones que treballen per la dignificació de la llengua i la cultura.