elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La novel·lista i filòloga Luz Gabás participa en el curs sobre erotisme i literatura de l'UJI

La novel·lista i filòloga Luz Gabás participa en el curs sobre erotisme i literatura de l'UJI
    MÉS FOTOS
    La novel·lista i filòloga Luz Gabás participa en el curs sobre erotisme i literatura de l'UJI - (foto 2)
    La novel·lista i filòloga Luz Gabás participa en el curs sobre erotisme i literatura de l'UJI - (foto 3)

    La novel·lista i filòloga Luz Gabás ha assenyalat que en els darrers anys la perspectiva de com el lector percep l'erotisme en les obres literàries ha canviat, un fet que suposa una sèrie de modificacions en les pautes de la lectura de literatura eròtica i dels passatges de novel·les que inclouen sexe i que provoca també una modificació en el criteri de l'escriptor de com tractar el tema a l'hora d'escriure. L’autora aragonesa ha fet aquesta afirmació en la seua intervenció durant la primera jornada del curs «L'erotisme i la literatura» de la Universitat d'Estiu de la Universitat Jaume I, i que ha tractat sobre els enfocaments i límits en la producció i en la recepció de l'erotisme en la novel·la actual. Gabás assegura que «els escriptors tenim ara dificultats per a no ficar-nos en terrenys pantanosos, però no degut a si la escena és més o menys tòrrida, sinó degut a la sensibilitat del lector en esta época de revisionisme cultural» i conclou que «en una època tan pornogràfica com la actual ens hem d'ajustar a la sensibilitat sobre les qüestions sexuals».

    El curs ha estat inaugurat per la rectora de l’UJI, Eva Alcón, l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, i l'escriptor i comissionat de la rectora per a la promoció de la Universitat d'Estiu, Santiago Posteguillo. En la seua intervenció, la rectora de l’UJI ha destacat que «en només tres edicions aquest curs sobre literatura s'ha convertit en un referent de la Universitat d'Estiu i una cita imprescindible de l'estiu». A més, ha afegit Alcón que «aquest curs és un exemple paradigmàtic del que representa aquesta Universitat d'Estiu per a l'UJI, un espai en el qual el vincle entre la pròpia universitat i el seu entorn social creix i s’aferma». Per la seua banda, Posteguillo ha afirmat que «l’actual curs és un viatge a través del temps literari sobre com s’ha tractat l’erotisme a través dels temps històrics».

    Luz Gabás ha continuat la seua intervenció explicant que «grans clàssics literaris com Lolita o El amante poden ser ara qüestionats per raons de gènere o de moral». I és que «en un altra època l'erotisme era un gènere transgressor, però ara ja no». Així, l’autora aragonesa ha explicat que «els texts eròtics de fa unes dècades tenien una càrrega crítica que ara només tenen quan es tracten des de la perspectiva d’una diversitat sexual oberta a altres estereotips» i ha matisat que «en aquests dies, l'habilitat crítica del escriptor ja no té tant de sentit i l'erotisme en les novel·les s'entén com entreteniment».

    Quant a la novel·la romàntica i eròtica actual, Gabás ha explicat que «tenen un perfil molt clàssic i convencional amb un erotisme previsible i mecànic basat en l’estereotip de la família tradicional on es mantenen conceptes com gelosia i nocions de propietat, un discurs que també està sent revisat». La novel·lista explica que «estem inmersos en un procés d'adaptació que deconstrueix tot l'anterior».

    Gabás explica que «la societat està avançant i al mateix temps la joventut té uns codis diferents al passat recent i tant el sexe, com l'humor o la música es veuen des d'altra perspectiva degut a aquest procés de revisionisme cultural. Els joves són més inflexibles i més conscients de tot», assegura.

    La jornada també ha tingut com a protagonistes a altres escriptors com el cordovès José Calvo Poyato, qui ha dissertat sobre «Sexe i erotisme en alguna de les meues novel·les» o José Luis Corral, que ha parlat sobre «L’erotisme en la novel·la de l'Edat Mitjana». Els autors han explicat de quina manera han influït els costums sexuals de cada època en la creació de les escenes eròtiques de les seues novel·les. La jornada finalitzarà amb la taula redona «L’erotisme en la literatura a través del temps», en la qual han participat José Luis Corral, Luz Gabás, José Calvo Poyato i Santiago Posteguillo.

    La jornada de demà comptarà amb la participació de Rosario Raro, Eugenia Rico o Santiago Posteguillo, entre d’altres. 

    Pujar