elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El model de regeneració d’arena a les platges de Castelló, exemple a les Corts Valencianes

El model de regeneració d’arena a les platges de Castelló, exemple a les Corts Valencianes
  • Garcia explica el projecte que permet combatre la regressió i erosió que pateixen els arenals mitjançant un tractament sostenible i responsable

  • Castelló recuperà vora 300 tones d’arena neta després de l’últim fort temporal a l’agost del 2021

MÉS FOTOS
El model de regeneració d’arena a les platges de Castelló, exemple a les Corts Valencianes - (foto 2)

El canvi de model de l’Ajuntament de Castelló a favor de la regeneració de l’arena de les platges de la ciutat ha despertat interés a les institucions autonòmiques. El regidor de Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha comparegut a les Corts Valencianes per explicar aquest projecte local que permet recuperar l’arena en compte d’acabar soterrada en un abocador.

Ho ha fet precisament en la Comissió especial d’estudi sobre les mesures de prevenció dels riscos derivats dels forts temporals, i en la qual ha detallat el procés de separació de les més de 560 tones de residus, canyes i arena que va recollir del fort temporal d’agost del 2021. Un procés amb el qual s’ha pogut recuperar i tornar a les platges 299 tones d’arena neta, el que suposa un 53% de tot el material retirat. Precisament, l’edil Garcia també ha apuntat que no es la primera vegada que es du a terme aquest procediment de recuperació d’arena a les platges de Castelló, ja que al temporal Glòria del 2020 ja es va començar a treballar.

Entre d’altres, el regidor Ignasi Garcia ha destacat la sostenibilitat d’aquest sistema “perquè abans l’arena acabava soterrada en un abocador enmig de la muntanya, i ara tenim un fort compromís amb el medi ambient i amb un patrimoni natural únic que tenim a Castelló com ho són les nostres platges i els seus arenals”.

“Al cap i a la fi, es tracta de ser conscients de que tot el que retirem després d’un temporal té una gran part de sorra, i cal tractar-la correctament i de forma responsable perquè puga tornar i regenerar els arenals”, ha assenyalat Garcia.

A més a més, aquest novedós treball ha tingut un cost de 8.485,20 € inferior al que haurien suposat les actuacions tradicionalment realitzades en aquests casos. Per tant, segons ha conclòs Garcia, “el benefici és doble. Per una banda des del punt de la sostenibilitat, la recuperació i la regeneració, i per altra, perquè econòmicament és més barat que els tractaments més habituals”.

Context i procediment

Al temporal del mes d’agost del 2021 la neteja ràpida de la platja va fer que Castelló retirara més de 562.14 tones de residus. El material retirat és apilat en punts allunyats de la riba i posteriorment transportat a les instal·lacions de l'Aeroclub amb els objectius de possibilitat el gaudi de les platges als usuaris i reduir humitats i pes per al consegüent transport.

Una vegada assecat el material, es va transportar a Onda on es va fer un garbellat, tractament de tamisatge i separació per a recuperar la màxima quantitat d’arena possible per a transportar-la de nou a les platges de Castelló. Després de tot aquest procés de separació s’ha aconseguit recuperar més de la meitat de l’arena recollida (299.28 tones). De fet, aquest model superà les expectatives poguent tornar quasi 100 tones més a les platges del que es va preveure.

Pujar