La Mesa de Seguretat Viària proposa desenvolupar una eina d'anàlisi d'accidentalitat basada en sistemes d'informació geogràfica
Castelló continua fent passos cap a una mobilitat més respectuosa també en l'àmbit de la seguretat viària. La Mesa de Seguiment i Coordinació d'Accions de Seguretat Viària ha abordat la necessitat de disposar d'un sistema eficient d'indicadors que faciliten l'anàlisi constant de la realitat i permeten una gestió eficaç i la presa de decisions.
La Mesa, copresidida pels regidors de Mobilitat, Rafa Simó, i de Seguretat Ciutadana, Omar Braina, ha proposat que s'estudie la possibilitat de desenvolupar per part de l'Escola de Seguretat Pública (ESPAC), juntament amb la Universitat Jaume I, el desenvolupament d'una eina d'anàlisi de l'accidentalitat per a la ciutat de Castelló basada en l'ús de sistemes d'informació geogràfica.
Aquests sistemes, segons han explicat, permeten emmagatzemar, editar, analitzar, compartir i mostrar informació geogràficament referenciada, és a dir, localitzable en el territori. “Es tracta d'una eina molt útil per a la resolució de problemes associats a la planificació i la gestió de la ciutat”, ha apuntat el regidor de Mobilitat, Rafa Simó.
No ha sigut aquesta l'única proposta. Aquest fòrum també ha servit per a subratllar la necessitat d'impulsar el pla de millora d'infraestructures. D'acord amb el Pla de Seguretat Viària 2016-2024 amb el qual compta Castelló el coneixement de la xarxa, el disseny viari o els hàbits de desplaçament a la ciutat són aspectes fonamentals a l'hora d'analitzar i millorar la seguretat viària.
La Mesa també ha previst l'actualització periòdica de dades sobre la localització d'accidents i una altra informació rellevant que ajude a millorar la seguretat viària i minimitzar la sinistralitat. Serà aquest fòrum, en el qual estan representats l'àrea de Mobilitat i Seguretat Ciutadana a través de la Policia Local, el que aborde les alternatives millorar la seguretat viària i consolidar una mobilitat respectuosa en tot el terme municipal.
La Regidoria de Mobilitat ha recordat que el Pla de Mobilitat Urbana en el qual s'integra la seguretat viària ha sigut el paraigua sota el qual s'han desenvolupat les accions per a reduir l'accidentalitat i la sinistralitat lligada al trànsit rodat a la ciutat. Mesures com la planificació i elaboració de campanyes de seguretat viària, el seguiment a les víctimes d'accident de trànsit a 30 dies, les xarrades de seguretat viària o el programa de mobilitat respectuosa hi ha contribuït a la reducció de la sinistralitat a través de la prevenció de comportaments de risc.