Marzà: “Quasi 200 propostes d’arts escèniques, música, exposicions i activitats didàctiques omplin la programació de l’IVC a Castelló”
Noms importants de l’escena com Josep Maria Pou, María Pagés, Verónica Forqué o Lluís Homar protagonitzaran algunes de les propostes teatrals i de dansa més destacades que arribaran a Castelló aquesta temporada
El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat la temporada cultural de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló 2019-2020, des d’aquest octubre fins a l’estiu de 2020. El responsable de Cultura de la Generalitat ha estat acompanyat pel delegat de l’IVC Castelló, Alfonso Ribes.
‘Tria cultura!’ és el lema escollit aquesta temporada per tal que el públic esculla entre una varietat d’opcions amplíssima. L’IVC Castelló pretén consolidar les línies de treball de les últimes temporades pel que fa a programar propostes de molta qualitat en totes les disciplines artístiques, alhora que es reforçarà encara més el vessant familiar i educatiu i l’accés de tots els públics als espectacles i les activitats del Teatre Principal, l’Auditori, el Museu de Belles Arts i l’Espai d’Art Contemporani.
El conseller Vicent Marzà ha explicat que “quasi 200 propostes d’arts escèniques, música, exposicions i activitats didàctiques omplin la programació de l’IVC a Castelló d’aquesta temporada”, i hi ha afegit: “Durant les últimes temporades hem comprovat que s’han incrementat els assistents als nostres diferents espais culturals i que s’hi està fidelitzant cada vegada més públic. El primer trimestre de la temporada passada va suposar ja un augment exponencial respecte a l’anterior”.
Cal recordar que el Teatre Principal de Castelló va créixer un 130 % en nombre d’espectadors el primer trimestre de la temporada passada respecte a l’anterior. L’Auditori també va incrementar vora un 14 % el nombre d’assistents. Els museus gestionats per l’IVC van arribar a un increment del 13 % respecte al primer trimestre de la temporada anterior gràcies a les mostres expositives i les diferents activitats didàctiques i culturals que vam organitzar en aquests espais.
Marzà ha explicat que “continuem en aquesta línia amb la promoció, a més, d’abonaments i descomptes. Però de manera especial volem atraure públic infantil i familiar, i per això continuem intensificant la nostra programació en aquest sentit”.
Al Teatre Principal s’han programat 39 espectacles, a més de huit propostes per a públic infantil i familiar. Durant aquesta temporada, augmenta el nombre de companyies valencianes, que arriben al 46 % de la programació total, i de les obres de teatre en valencià, que arriben al 48 % del total. També cal destacar una presència important de la dansa, amb sis espectacles d’alt nivell i l’estrena absoluta de l’obra ‘Fronteras’, de María Pagés.
Així mateix, a l’Auditori s’han programat 74 activitats entre concerts i activitats didàctiques.
El titular de Cultura de la Generalitat també ha fet referència a dos esdeveniments culturals d’àmbit autonòmic que tindran lloc a Castelló aquesta tardor: “Tindrem el Trovam, que es desenvolupa a Castelló des de fa uns quants anys i que suposa la trobada de professionals del món musical més important del nostre territori”, i ha continuat: “El celebrarem del 7 al 10 de novembre a Castelló i ja s’ha consolidat com el certamen professional més important de la indústria musical valenciana”.
També s’ha referit als II Premis de l’Audiovisual Valencià: “Si l’any passat vam celebrar els Primers Premis de la Música Valenciana al Teatre Principal, enguany celebrem els Premis de l’Audiovisual Valencià el 22 de novembre a l’Auditori”.
Per la seua banda, el delegat territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes, ha explicat: “La programació a Castelló continuarà aquesta temporada plena de propostes de qualitat entre les quals l’espectador podrà triar: música, teatre, exposicions, cinema i, per descomptat, un ampli ventall d’activitats familiars i didàctiques. Mantenim les línies dels últims anys, però incorporem novetats, com els abonaments trimestrals per a menors de 30 anys a 30 euros, tant per a l’Auditori com per al Teatre Principal, per tal d’aconseguir fidelitzar un públic més jove”.
Teatre Principal de Castelló
La nova temporada al Teatre Principal de Castelló tindrà un total de 39 espectacles, a més de huit propostes per a públic infantil i familiar. Cal destacar una important presència de la dansa, amb sis espectacles d’alt nivell i l’estrena absoluta de l’obra ‘Fronteras’, de María Pagés.
A la tardor, la temporada començarà amb l’espectacle ‘CARMEN.maquia’ de la companyia valenciana Titoyaya Dansa, que revisa el clàssic de Mérimée en clau contemporània. Fins a desembre, el Principal acollirà 10 espectacles, entre els quals trobem ‘Una Iliada’, amb Eduard Farelo; ‘Viejo amigo Cicerón’, amb Josep Maria Pou, o els concerts de Mara Aranda i Carles Dénia, que formen part de la programació del Trovam.
Pel que fa a la programació familiar al Teatre Principal, entre octubre i desembre es comptarà amb tres espectacles orientats al públic infantil: ‘Biblioteca de cuerdas y nudos’, de J. A. Portillo; ‘Sabates noves’, del vinarossenc Tian Gumbau, i ‘Peregrinos’, d’El Pavón Teatro Kamikaze.
El 2020 arribaran moltes més propostes teatrals d’alt nivell, com ara ‘Tórtola’, de Begoña Tena, producció pròpia de l’IVC, i obres teatrals destacades com ‘La neta del Sr. Linh’, amb Lluís Homar, o ‘Las cosas que sé que son verdad’, amb Verónica Forqué.
Per concloure la temporada, a la primavera serà el moment d’Eduard Fernández amb ‘El vientre del mar’, Blanca Portillo amb ‘Mrs. Dalloway’ i de la guardonada ‘Princesas del Pacífico’, de Teatro del Barrio.
Auditori de Castelló
A l’Auditori, en tota la temporada es programaran 74 activitats, de les quals 40 són valencianes. Hi haurà un total de 33 concerts de música clàssica, 19 concerts de música moderna i 22 propostes familiars i didàctiques, que reeditaran els exitosos tallers ‘Amb bombo i platerets’, per a embarassades i nadons que tenen fins a 6 mesos.
L’abonament de tardor constarà de huit propostes que inclouen diferents concerts de músics valencians, com la Jove Orquestra Simfònica de Castelló, el grup Harmonia del Parnàs o l’Orquestra de la Comunitat Valenciana amb el Cor de la Generalitat. També s’hi inclouran el concert de la pianista internacionalment reconeguda Khatia Buniatishvili i l’òpera impressionista ‘Les mamelles de Tirésias’.
Fora de l’abonament de tardor, tindran lloc altres concerts molt destacats, com el cicle ‘Joves Intèrprets’, que tindrà lloc a la sala de cambra Manuel Babiloni.
La presència d’importants noms internacionals de la música continuarà durant tota la temporada, amb propostes com els berlinesos Akamus al març, l’orquestra noruega Trondheim Soloists a l’abril o el pianista Christian Zacharias al maig.
També continuaran els cicles de música moderna a l’Auditori, com ‘Un món de músiques’, cicle que portarà noms tan coneguts com Manel el mes de maig, el mallorquí Joan Miquel Oliver al març i Clara Peya a l’abril. A l’Auditori Jazz Club la programació inclourà Coetus a l’octubre i Bebel Gilberto al maig, entre altres propostes. També es reedita el cicle ‘Territori Cs’, dedicat als músics locals, amb els castellonencs Santi Campos i Jesús Gallardo a l’octubre i Calmoso & The BlackFang al febrer.
Activitats i tallers didàctics
Paral·lelament, l’oferta expositiva i didàctica dels dos museus, Museu de Belles Arts i Espai d’Art Contemporani, continua amb exposicions, conferències, ‘performances’ i tallers familiars que se succeiran al llarg de tota la temporada.
Al Museu de Belles Arts, fins al 20 d’octubre continuarà vigent l’exposició ‘Wences Rambla, 50 anys d’abstracció pictòrica’, i del 15 de novembre a l’1 de desembre tindrà lloc l’exposició dedicada a Puig Roda. Mentrestant, al pati d’Etnologia i el vestíbul del Museu es faran diferents mostres, com ‘Happy City’, el contacontes ‘Històries a cau d’orella’, l’espai de joc interactiu ‘Play Cube’ o l’activitat musical de 0 a 3 anys ‘Mus’n babies’.
A l’Espai d’Art Contemporani, d’octubre a febrer tindrà lloc la mostra ‘Insistir en lo mismo. Volver sobre una presencia sugerida’, comissariada per Ángel Calvo Ulloa. Del març al juny serà el torn de l’exposició ‘Una voz, una imagen’, comissariada per María Virginia Jaua. Per últim, la temporada clourà amb ‘Vacca’, de juny a octubre de 2020.
Tota la programació de l’IVC Castelló pot consultar-se al web ivc.gva.es, on també pot descarregar-se el llibret trimestral de programació.