elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Marató BP Castelló aconsegueix l’Etiqueta Bronze de la IAAF

La Marató BP Castelló aconsegueix l’Etiqueta Bronze de la IAAF

    Avui s’ha celebrat la presentació oficial de la desena edició de la Marató BP Castelló, que es celebrarà el diumenge 16 de febrer de 2020 en Castelló de la Plana. La sala de plens de l’Ajuntament de Castelló ha acollit la presentació d'una edició especialment rellevant per a aquest gran esdeveniment esportiu, no tan sols perquè celebra el desé aniversari, sinó perquè la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) li ha atorgat la prestigiosa distinció internacional Bronze Label (Etiqueta Bronze).

    El regidor d'Esports de l’Ajuntament de Castelló, Omar Braina, ha assegurat en la seua intervenció que continuaran col·laborant per a aconseguir més èxits com aquest. Juanma Medina, vicepresident del Club Running Castelló, ha sol·licitat el compromís de tots els presents per a mantindre la prova, com a mínim, al nivell aconseguit, assegurant que l'organització necessita ara més que mai el suport. “Esperem entre tots saber valorar el que hem aconseguit i tindre a la ciutat de Castelló com a una més entre les maratons d'elit. Castelló ja forma part de l'elit. De tots nosaltres depèn mantindré-ho”, ha sentenciat Medina. El coordinador de la Marató BP Castelló ha oferit dades com aquestes: en el món hi ha quasi 3.000 maratons en 115 països i de totes elles, per a aquest any 2019, tan sols 88 tenen etiqueta de la IAAF (45 IAAF Gold Label, 13 IAAF Silver Label, i 30 IAAF Bronze Label) . Per lo tant, la prova castellonenca es situa entre les millors proves en ruta que es disputen al món. Finalment, Juan Carlos Navarro, responsable de Comunicació i Relacions Institucionals de BP a Castelló, ha felicitat a la ciutat per ser referent en aquest tipus de proves esportives, ratificant el seu compromís.

    La Marató BP Castelló ha estat premiada amb l'Etiqueta Bronze tenint en compte molts requisits a l'hora d'aconseguir un reconeixement d'aquest nivell. Al llarg dels últims anys, l'organització de la cursa ha treballat amb l'objectiu d'obtenir aquest prestigiós segell que l'ha col·locat al calendari internacional i la certifica com a garantia de qualitat per als corredors professionals i populars.

    Les condicions que presenta la prova a nivell nacional i internacional, els resultats i rècords obtinguts gràcies al nivell de les i els atletes d'elit que van participar i als canvis realitzats al circuit (es van obtenir tres rècords, que van situar a la Marató BP Castelló a la quarta posició del top de maratons més ràpides d'Espanya, per darrere de València, Sevilla i Barcelona), els serveis oferits als corredors i corredores, el nombre i la qualitat dels avituallaments, la cobertura mediàtica, o el dispositiu de seguretat, són alguns dels aspectes que van afavorir molt la cursa i que van permetre a la Marató BP Castelló ser avaluada per la IAAF amb l'objectiu, ja aconseguit, d'obtenir la desitjada Etiqueta Bronze.

    La desena edició de la Marató BP Castelló serà especial perquè lluirà per primera vegada aquest reconeixement internacional, sumant-se a Madrid, Sevilla i València (IAAF Gold Label), així com a Barcelona i Màlaga (IAAF Bronze Label). Es tracta de la primera prova provincial amb reconeixement internacional, per la qual cosa l'organització està convençuda que servirà per a incrementar la participació de corredors i corredores en una desena edició que potenciarà la consolidació de la Marató BP Castelló, sent conscients de l’objectiu marcat i unint forces per a aconseguir-ho.

    La Marató BP Castelló és una de les maratons millors valorades per la seua rapidesa, així com pel seu tracte i mim cap al corredor. L'organització ja ha confirmat que el recorregut serà el mateix que a la passada edició, valorant la rapidesa i el bon feedback rebut per part de tots els agents implicats.

    Cal recordar que a la IX edició de la Marató BP Castelló l'etíop Andualem Belay Shiferaw va batre el rècord amb una marca de 2:08:16, rebaixant en quasi dos minuts la marca que Carles Castillejo va aconseguir l'any 2011 (2:10:09) i superant el seu propi rècord aconseguit a Dubai l'any 2015 (2:09:59). En dones es va imposar Lemelem Berha Yachem, parant el crono en 2:28:52. L'atleta etíop també va superar el seu rècord aconseguit a Kosice l'any 2013 (2:29:42). El 10K FACSA Castelló també va batre els rècords a les dos categories, gràcies als atletes etíops Haimanot Mateb amb 28:18 i a Alemaddis Eyayu amb 32:33, aconseguint rècord a la categoria masculina i a la femenina.

    Què significa per a la Marató BP Castelló l'obtenció de la IAAF Bronze Label?

    L'obtenció de l'Etiqueta Bronze és un segell de qualitat que eleva a Castelló a l'elit de l'atletisme internacional. La Marató BP Castelló és la primera prova provincial que ha aconseguit reconeixement internacional, complint amb la normativa internacional de seguretat, control o organització, entre altres aspectes avaluats. Una gran prova a nivell organitzatiu que a més, inclou a Castelló en el control antidopatge a nivell mundial. Amb l'obtenció de l'Etiqueta Bronze, els i les atletes d'elit compten amb un passaport biològic que consisteix en realitzar una sèrie d'anàlisi de sang i orina a l'esportista al llarg de l'any, un estudi anual amb controls sorpresa i disponibilitat les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, que s'esdevé com una excel·lent alternativa per a avalar l'equitat a l'esport d'elit i garantir la lluita global contra el dopatge.

    Quines condicions han de acomplir-se per a obtenir la IAAF Bronze Label?

    Una cursa amb una etiqueta concedida per la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) és una cursa amb un gran nivell. Entre els nombrosos requisits que es sol·liciten, cal destacar l'obligació de comptar amb corredors d'elit internacionals. L'estatus d'un atleta es determina segons la classificació d'ell/ella al (als) grup (s) d'esdeveniments del Rànquing Mundial de la IAAF, corresponent a la cursa que sol·licita l'Etiqueta. Per a la determinació dels grups d'atletes Or-Plata-Bronze per a 2019, s'utilitza el Rànquing Mundial de la IAAF que es va publicar després del primer cap de setmana de desembre de 2018, tenint validesa per a tot l'any 2019. Totes les curses de l'Etiqueta han de comptar amb un mínim de 6 homes i de 6 dones, del grup d'atletes que tenen un estat que correspon al nivell sol·licitat, en aquest cas, al grup de Marató.

    Així mateix, a nivell d'organització, la IAAF exigeix una sèrie de requisits, atenent a l'etiqueta en concret que es desitja aconseguir. Per exemple, algunes d'aquestes són: un vehicle amb el temps ha de precedir al capdavant de la cursa per a guiar-la al llarg del circuit, el traçat ha d'estar tancat al tràfic, ha d'haver-hi un controlador/a de tràfic a totes les interseccions, les curses han de comptar amb llebres correctament identificades, els punts d'avituallament han de complir amb la normativa IAAF, tots els participants han de tindre opció a veure el seu temps, els mitjans de comunicació han de rebre un tracte adequat, els logotips de la IAAF han d'eixir a la recta final i a totes les comunicacions oficials (incloent carteleria), s'ha de subscriure un segur de responsabilitat i garantir la cobertura mèdica adequada al nombre de participants, entre altres requisits a complir.

    Pel que fa a la decisió de l'avaluació, un delegat tècnic de la IAAF s'encarrega d'avaluar la prova in situ, informant posteriorment a la Federació. A més, la IAAF anomena a un o més observadors per a assegurar el compliment dels requisits de l'etiqueta de la cursa. També s'estableixen els controls antidopatge atenent a les normes de la IAAF. Així mateix, la Federació sol·licita la documentació pertinent a l'organització i ja amb tota la documentació, una comissió de la IAAF es reuneix i avalua la cursa, emetent posteriorment el seu veredicte, que implica la concessió o denegació de l'etiqueta.

    Pujar