Magdalena Vítol: un majestuós espectacle de llum i color per a acomiadar les festes de Castelló
La llum dels monuments gaiaters, la Mare de Déu del Lledó o el CD Castellón comparteixen protagonisme en l'acte que dona per finalitzades les festes fundacionals de 2024
Les festes de la Magdalena 2024 han conclòs aquesta nit amb el tradicional Magdalena Vítol, que ha reunit en la Plaça Major a milers de persones.
En primer lloc s'ha dut a terme l'animat desfile fi de festes, en el qual han participat les diferents Comissions de Sector, així com colles, ens vinculats, i altres associacions, a més de les bandes internacionals participants en el XXXIII Festival Internacional de Música de Festa, en un recorregut que ha partit des de l'avinguda del Rei En Jaume, per Colón, Enmig, Gasset, Major, Arxipreste Balaguer i desembocant en la Plaça Major.
Després de ser rebudes en els porxos de l'Ajuntament per part de l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco i la regidora de Festes, Noelia Selma, les Reines de les festes, Lourdes Climent, i Reina infantil, Vega Torrejón, han accedit a l'interior del Palau Municipal
A continuació, i des del balcó de l'Ajuntament, les Reines han pres la metxa de la gran traca final, a càrrec de la pirotècnia Reyes Martí, que ha recorregut gran part del centre de la ciutat, partintde la Plaça Major i transcorrent pels carrers Vera, Gasset, Porta del Sol, Ruiz Zorrilla, av. Rei Don Jaime, Sant Vicent, Ronda Millars, Saragossa, Colón, Enmig, Porta del Sol, Trinidad, Ximénez, Pl. De la Pau, Major, Pl. María Agustina, Sanahuja, Sant Roque, Sant Félix, Enmig, Colón i finalitzant a la torre campanar del Fadrí.
Com a novetat, i abans de la conclusió de la traca que ha recorregut el centre de la ciutat, i amb l'acompanyament musical de la “Marxa de la Ciutat”, s'ha procedit a l'apagada de les dues “Gaiates de la Ciutat”, que han lluït durant tota la setmana en la mateixa Plaza Mayor, al costat de la Cocatedral de Santa María, tenint també un record per a totes i cadascuna de les 19 Gaiates, colles, i ents vinculats.
Després de l'arribada de la traca de nou a la Plaça Major, la Reina de les festes, Lourdes Climent, i Reina infantil, Vega Torrejón, han compartit a l'uníson des del balcó de l'Ajuntament un emocionat “Magdalena”, que ha rebut la resposta de les persones que abarrotaven la Plaça Major amb el tradicional “Vítol!”, al que ha seguit una breu rematada pirotècnica.
Colors de la Magdalena i de Castelló
L'espectacle del “Magdalena Vítol” d'enguany ha posat l'accent en els colors i els símbols més estimats per a la ciutat i els castellonencs, començant pel verd, el color de les cintes i mocadors magdaleneros, el de la bandera de la ciutat i de les bandes que distingeixen a les Reines de les festes.
A continuació, ha sigut el torn del color blau, que correspon al Mediterrani, al cel i a la Mare de Déu del Lledó. Amb un joc de llums i imatges de flors, a mode d'ofrena, han sonat els concordes de la “Salve Bressolera”, mentre es podia contemplar una gran imatge de la Patrona de Castelló, de la coronació de la qual es compleix enguany el 100 aniversari, projectada en la façana de la Cocatedral.
El relleu cromàtic en la Plaça Major ha sigut per al groc del sol que defineix el clima de Castelló i de la llum. I amb la llum, s'ha enaltit també al símbol magdalenero per excel·lència: les Gaiates.
Així, s'han projectat en els edificis de la Plaça Major els 19 monuments, mentre l'acompanyament musical era el del pasdoble “Gaiata”.
Per a finalitzar, el Vítol ha fet l'ullet al món de l'esport i a l'afició del CD Castellón. D'aquesta manera, s'ha traslladat l'ambient del mateix Estadi Castàlia, incloent-hi el cant de l'himne del club albinegre, que han corejat els presents.
A continuació s'ha realitzat un repàs amb imatges i rematades pirotècniques dels diferents colors i trets de confeti, per a acabar amb la imatge de les Reines, Lourdes i Vega, en un fermall final que ha pintat de verd la Plaça Major.
Una Magdalena històrica
L'alcaldessa de Castelló, qui ha seguit el Vítol al costat de les Reines de les festes des de l'Ajuntament, ha volgut expressar també la seua satisfacció per com s'han desenvolupat les festes de la Magdalena 2024.
“No puc estar més orgullosa de la resposta dels castellonencs, omplint tots els dies els nostres carrers i places, participant massivament de tots els actes. Sens dubte ha sigut una Magdalena de rècord per aquest suport de la gent de Castelló i la que ens ha visitat al llarg d'aquests nou dies”, ha afirmat.
Carrasco ha mostrat també el seu agraïment a la ciutadania per la seua “col·laboració per fer d'aquestes festes una celebració de retrobament amb els orígens, de respecte i de l'orgull de ser i sentir-se de Castelló”.
La primera edil no ha volgut oblidar “l'assoliment històric, que posa el colofó a anys i anys de treball i reivindicació des del ‘món de la festa’ i l'Ajuntament, que suposa la declaració com Bé d'Interés Cultural Immaterial per a la Desfilada de Gaiatas”.
“La declaració BIC no és és el final d'un camí sinó més aviat un punt de partida per a les nostres festes de la Magdalena; per a fer-les més grans i amb una major projecció internacional. Això ens anima a seguir avant i a treballar més i més, tant en els símbols de les nostres festes com en el conjunt de les festes fundacionals”, ha assegurat.
L'alcaldessa de Castelló ha volgut posar en valor també “la labor que s'ha realitzat en aquesta setmana festiva per part dels membres de la Junta de Festes, amb la regidora de Festes, Noelia Selma, com a cap visible, així com de tantes i tantes persones que han contribuït, de manera totalment altruista, a fer realitat uns festejos que són del poble i per al poble”.
Un reconeixement que ha fet extensiu “tant al dispositiu de Seguretat i Emergències de l'Ajuntament, amb Policia Local, Agents de Mobilitat Urbana, Bombers, Protecció Civil i Serveis Sanitaris, com a les Brigades Municipals i Serveis Públics de neteja i recollida de residus durant aquests nou dies”.
La pròxima edició de les Festes de la Magdalena se celebraran entre el 22 i el 30 de març de 2025.