L'UJI presenta les últimes investigacions de la realitat històrica peninsular i americana
El grup d’Investigació d’Història dels Espais Hispànics i Americans de la Universitat Jaume I, dirigit per Carles Rabassa Vaquer, Carmen María Fernández Nadal i Manuel Chust Calero, ha organitzat el «I Col·loqui d’Investigació Històrica en Espais Hispànics Canvis, continuïtats i noves/velles pràctiques polítiques, religioses i culturals, segles XVII-XIX», que ha tingut lloc a la sala de graus Germà Colón de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i en el qual investigadors i investigadores llatinoamericans i espanyols han presentat els seus avanços i estudis sobre distints aspectes relatius a la investigació històrica recent, centrada en els diferents espais hispànics a partir de finals de l'Edat Moderna.
El col·loqui, inaugurat per Francisco Javier Vellón Lahoz, degà de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, contribueix a donar visibilitat al notable nombre d'aportacions d'investigació i transferència en l'àmbit de les humanitats que es realitzen des d'aquest centre i, també, serveix per a «afermar públicament els treballs de tres àrees de gran pes en el departament d'Història, Geografia i Art».
Aquesta jornada s’ha iniciat amb l’investigador mexicà de la Universidad Michoacana, Joaquín E. Espinosa, qui ha parlat del militar Agustín de Iturbide que, en paraules de Manuel Chust, catedràtic d'Història Contemporània del Departament d'Història, Geografia i Art de l’UJI, «degué ser heroi, però la història oficial el va transformar en vilà que finalment va fer la independència». Aquest militar «continua sent una figura de la història molt controvertida i un tema que espanta els joves investigadors», afegeix Chust. A Espinosa l’han seguit tres conferenciants d’universitats espanyoles: Cristina Fonseca Ramírez, Antonio López Amores i Víctor H. Silva Guijarro.
A més de comptar amb diferents aproximacions sobre els territoris americans, també s’ha aprofundit sobre la realitat històrica peninsular o mediterrània i s’han abordat diversos àmbits, des de política i societat fins a gènere, família i educació.
L’acte ha continuat amb la participació dels doctorands del grup d’Investigació HEHA Gema Barreda, de l’UJI, i Guillermo Latorre Martínez, de la UV, i amb Rafael Moliní Gimeno i Eva Santafé Pejó, ambdós estudiants del màster Història i Identitats en el Mediterrani Occidental (segles XV-XIX) de l’UJI.
La jornada ha finalitzat amb la presentació del nou grup d'investigació d’Història dels Espais Hispànics i Americans, segles XIV-XX.