L'UJI inaugura l'exposició «Art per aprendre: l’escola crea i transforma l’educació artística»
Fotografia, pintura, escultura, vídeo... són una part de les arts que formen part de l'exposició Art per aprendre: l'escola crea i transforma l'educació artística que s'ha inaugurat aquest matí a la sala G10 de l'Àgora de la Universitat Jaume I. Una mostra emmarcada dins dels projectes UJI-Encultura 2024 i que està organitzada pel Grup de Recerca en Arts Visuals i Educació amb els resultats del projecte de recerca «Transformant l'educació artística en anglés al context valencià» que s'ha dut a terme en els centres educatius.
Es tracta d'una exposició col·laborativa i participativa que exhibeix obres originals d’autors contemporanis de renom com Pablo Picasso, Juan Genovés, Marta Negre, Joaquim Chancho, María Teresa Codina, Altea Grau, Luis Gordillo o Aurelia Masanet, a les quals s'han unit algunes de les peces realitzades a centres per més de 750 escolars de la província que han participat en el projecte. En concret, l'alumnat ha dut a terme quatre situacions d'aprenentatge a partir d'obres de Marta Negre, Altea Grau, Lukas Ulmi i Aurelia Masanet, en les quals treballen l'àmbit artístic i el lingüístic.
A partir d'ara també s'uniran les obres col·lectives dels xiquets i xiquetes de les escoles que a partir d'avui visitaran l'espai expositiu i que contribuiran a crear peces col·laboratives que dialoguen amb les obres d'art contemporani presents a la sala. La coordinadora del projecte, Paloma Palau Pellicer, del Departament d'Educació i Didàctiques Especifiques de l'UJI, explica que «aquesta exposició té la particularitat que el visitant es converteix en artista, ja que utilitzant les obres artístiques de referència originals com a punt de partida, cadascú pot crear la seua peça col·laborativa». Una participació que se centrarà sobre tot en les escoles que podran reservar la visita amb un màxim de 50 xiquetes i xiquets per dia i que, segons l'equip organitzador, ja compta amb reserves de prop de 600 alumnes. L'alumnat que visite l'exposició realitzarà la seua creació, inspirant-se en diverses de les peces exposades, orientat per l'alumnat dels graus de Mestre/a en Educació Primària i Infantil, així com alumnat del Màster de Professorat a través d'un treball de mediació.
El projecte pretén que els xiquets i xiquetes de les escoles treballen la producció artística davant de les peces originals i no davant de fotocòpies, «i així que puguen comprovar realment quina és la seua textura, com ocupa l'espai, el seu volum, etc.». Totes les obres col·laboratives que siguen exposades formaran part d'un catàleg que es realitzarà de l'exposició. La mostra està oberta també al públic general com a associacions i docents. Les obres originals dels autors contemporanis provenen dels catàlegs personals de les autores i autors i de ¡Cread! col·lecció de referències visuals per a l’educació artística i el desenvolupament d’ACOES Granada Crea.
L'exposició, segons explica Pellicer, parteix d'una Metodologia Artística d'Ensenyament (MAE), vinculada al projecte PID2023-151745OB-I00 «Artografía y métodos de investigación educativa basados en las artes visuales e inteligencia artificial para la innovación e inclusión social (AMI3)», de la Universidad de Granada.
L'objectiu principal d'aquest projecte és fomentar la interrelació entre l'educació artística i una exposició a través de la creació d'experiències estètiques mitjançant la pràctica artística. Aquesta iniciativa busca establir una connexió significativa entre l'art i l'educació, i la intervenció social.