L’UJI fomenta amb una jornada la implementació de l’Agenda 2030 a través de les Càtedres i Aules d’Empresa
La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Jaume I ha organitzat la jornada «Les càtedres universitàries en la implementació de l’Agenda 2030» amb l’objectiu de crear un espai de trobada i afavorir l’intercanvi de coneixement i la coordinació entre les Càtedres i Aules d’Empresa de l’UJI per a la implementació de la Agenda 2030 en l'àmbit universitari i en la societat en general.
Realitzada en el marc del conveni de col·laboració amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i en coordinació amb el Vicerectorat d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, la jornada ha reunit representants d’11 càtedres i aules de l’UJI. En concret, l’Aula de Ceràmica ASCER, l’Aula de Química Circular i Sostenible de Zschimmer & Schwarz, l’Aula Vittoriano Bitossi d'Innovació Sostenible, la Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar, la Càtedra d'Arquitectura Circular, la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua, la Càtedra Indústria 4.0, la Càtedra l'Alcora d'Investigació Musical i Qualitat de Vida, la Càtedra RTVE de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica i de la Càtedra UNESCO d'Esclavitud i Afrodescendència.
La jornada va ser inaugurada per David Cabedo Semper, vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, qui va destacar «la urgència de donar una resposta global a la implementació de l'Agenda 2030 i els ODS com un dels reptes mes importants a escala global que tenim damunt la taula en el context actual, a la gravetat del qual no se li ha de llevar importància». També va alinear la jornada dins del marc del I Pla UJI ODS 2030 que marca el full de ruta de l’UJI en l’àmbit de la sostenibilitat. Per la seua banda, la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González Esteban, va afegir que aquesta implementació «és un repte per a tota la societat i no per al futur, sinó per al present necessitem fer inventari dels nostres recursos per a aportar conjuntament una resposta ràpida i global. Per això mateix, cal un millor coneixement mutu i establir més col·laboracions internes i més sinèrgies per a permetre fer des de l’UJI aportacions més significatives i de major impacte tant dins de l’àmbit universitari com per la resta de la societat».
Durant el transcurs del seminari, en una primera ronda d’intervencions, les persones assistents van poder presentar i descriure les seues Càtedres o Aules, els seus objectius particulars i les activitats que fomenten i organitzen cadascuna d’elles. A continuació, van explicar la seua visió de l’Agenda 2030 i les dificultats que troben a l’hora d’implementar els ODS i les metes concretes d’aquesta agenda.
A partir de les intervencions de la jornada, es va comprovar que algunes càtedres estan ja molt alineades amb l’Agenda 2030 i amb els ODS, molt acostumades a generar aliances externes amb entitats nacionals i internacionals, i es va posar en relleu les potencials sinergies que es poden generar entre elles.
Com a proposta final es va decidir estudiar la realització d’una jornada conjunta més ampla al voltant del tema de la sostenibilitat, que estarà liderada per la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible i a la que es convidarà a participar de nou a totes les Càtedres i Aules de la Universitat Jaume I.
A més a més, dins les seues activitats per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, durant aquesta setmana la Càtedra proposa un taller d'«Introducció a la Contractació Pública Responsable com a ferramenta per a contribuir a la implementació de l’Agenda 2030» a càrrec de Pilar Varo, llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia, i coordinadora de l'Àrea de Contractació Pública i Responsable en IDEAS Comercio Justo. Aquest taller tindrà lloc durant els dies 7 i 8 de juliol, de 9.30 a 13.30 hores, a la sala de graus de la Facultat de Ciències de la Salut.