elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'UJI concedeix les beques Enclau-Rural a 27 TFG vinculats a la ruralitat

L'UJI concedeix les beques Enclau-Rural a 27 TFG vinculats a la ruralitat
  • El Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat ha presentat la nova convocatòria per a 2024

MÉS FOTOS
L'UJI concedeix les beques Enclau-Rural a 27 TFG vinculats a la ruralitat - (foto 2)
L'UJI concedeix les beques Enclau-Rural a 27 TFG vinculats a la ruralitat - (foto 3)
L'UJI concedeix les beques Enclau-Rural a 27 TFG vinculats a la ruralitat - (foto 4)

Turisme, energies renovables, educació, viticultura o pedra en sec. Són una part de les temàtiques que inclouen els 27 Treballs Final de Grau (TFG) que han sigut seleccionats per a rebre les beques Enclau-Rural que atorga la Universitat Jaume I als estudis i investigacions relacionades amb la ruralitat. L'objectiu de la convocatòria, segons els responsables del projecte, és fomentar la relació de l'alumnat amb el medi rural, a més de fer més dinàmica la relació entre el món acadèmic i els municipis rurals. Aquesta és la segona edició d'una iniciativa que està impulsada pel Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat de l'UJI amb la col·laboració de la Mancomunitat del Alto Palancia, del Grup d’Acció Local Maestrat-Plana Alta, del Grup d'Acció Local Altmaesports i del Grup d’Acció Local Palancia-Mijares.

En total, ha sigut més de 50 municipis de les comarques de l'Alt Maestrat, dels Ports, de la Plana Alta, de l'Alt Millars, del Baix Maestrat i de l'Alt Palància els protagonistes dels projectes d'investigació que els alumnes de l'UJI han treballat amb l'objectiu de consolidar la població i estimular el desenvolupament rural. Entre les localitats triades per l’estudiantat es troben Almedíjar, Ares del Maestrat, Todolella, Cabanes, Jérica, Cirat, Vilafranca, Vilar de Canes, Vilafamés, i els municipis de l'Alt Palància. 

Els treballs becats, amb 300 euros cadascun, recullen aspectes i temàtiques vinculades a sectors estratègics per a dinamitzar, tant socioculturalment com econòmicament, els municipis del medi rural de les comarques de Castelló. En concret s'han presentat estudis i projectes com per exemple Turismo de retorno y de segunda residencia en entornos rurales. El ejemplo de Cirat; Descobrint el patrimoni rural i agrícola del Mas de la Vall d'Ares del Maestrat. Una metodologia activa i participativa per a l'Educació Primària; Proyecto de ejecución de una nave industrial destinada al salado y secado natural de jamones; Los equipos directivos en los centros educativos públicos de infantil y primaria: la situación actual en el Alto Palancia; La relació entre l'escola i la comunitat a les zones rurals: el cas concret del CRA l'Ullastre ; i també un curtmetratge sobre (Re)-trobar les arrels. El despoblament i la joventut. Aquests tres darrers treballs han sigut presentats pels seus autors, els estudiants Martín Mañero, Carmen Roda i Laura Cubertorer, respectivament. 

L'acte de presentació dels treballs ha sigut a la sala de graus Germà Colón de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i ha comptat amb la presència dels representants de les entitats finançadores i els coordinadors del programa Enclau-Rural de l'UJI. La vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de la UJI, Carmen Lázaro, ha destacat que enguany com a novetat «la universitat reforçarà el retorn del coneixement sorgit dels treballs realitzats pels alumnes i organitzarà una roda de presentacions pel territori», al mateix temps que ha agraït el recolzament de les entitats participants, «sense les quals no seria possible aquesta iniciativa que volem impulsar i que volem que continue, ja que entenem que és important que la mirada de l'estudiantat es fixe en allò rural».

Per la seua banda, el director de l'Aula de la Nova Ruralitat de l'UJI, Xavier Ginés, ha destacat que el paper de l'UJI és reconegut per tot l'Estat per la seua relació amb el medi rural i ha explicat que «iniciatives com aquesta ajuden a reduir la distància entre el món acadèmic i la ruralitat i a l'inrevés, i també a deixar d'associar el medi rural amb la decadència i projectar-lo com una oportunitat». Ginés ha assegurat que dins de la resiliència que han adoptat els habitants del món rural «es troben multitud d'exemples diaris per a superar desavantatges que té el medi rural enfront a les zones urbanes en matèries com el transport, la crisi alimentària o la crisi energètica». En aquest sentit, «s'està canviant el paradigma i cada vegada més les persones que habiten els municipis rurals estan més convençuts de les seues capacitats i un exemple és que hi ha joves que se'n van a estudiar fora, però el seu desig és tornar per a emprendre i treballar al seu poble».

El secretari del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta, José David Coloma, ha assegurat que, «estem davant treballs d'allò més divers, els quals aporten llum, coneixement i visibilitat a la idiosincràsia dels nostres pobles, enfortint a més la relació del nostre territori amb l'UJI. Una aliança que volem continuar enfortint perquè és fonamental per a nosaltres llançar llum i coneixement a la nostra realitat, trobar noves maneres de veure les coses, aportar il·lusió i visibilitat al rural», assenyala, ja que «només així, amb coneixement, amb talent, amb il·lusió, i amb visibilitat, serem capaços de mostrar el que poden oferir els nostres pobles a la tan anhelada millora de la qualitat de vida per a tots». Coloma ha afegit que «ens alegra molt comprovar com aquestes beques s'han expandit a l'estudi de pràcticament tot el territori rural de la província, una bona notícia i símptoma que ens queda molt recorregut per fer».

D'altra banda, la màxima responsable de la Mancomunidad del Alto Palancia, Jessica Miravete, entén que «l'Alt Palància és talent i la responsabilitat de les administracions públiques és recolzar l'esforç i la intel·ligència de les universitàries i universitaris de la comarca perquè eixe talent revertisca en el territori. El compromís de la Mancomunitat és comptar amb els qui puguen fer dels nostres pobles un lloc millor per a viure i prosperar. En el gran desafiament del desenvolupament rural i la lluita del despoblament, totes i tots som necessaris».

El gerent del GAL Altmaesports, José Antonio Cruz, ha considerat «molt interessant» la proposta del programa Enclau-Rural, ja que «apropa als estudiants a la ruralitat, i a pesar de les dificultats existents al món rural gràcies a iniciatives com aquesta hi ha una major aproximació entre el fet rural i el món universitari i l'urbà i estem traent més profit de les nostres oportunitats».

La representant del GAL Palancia-Mijares, Ángeles Gómez, ha manifestat el «compromís de l'entitat amb la iniciativa» i ha avançat la participació en la següent edició «amb l'objectiu de posar en valor el talent dels joves per a consolidar el futur del medi rural». 

L'objectiu d'aquesta iniciativa, inclosa dins del programa Enclau-UJI, és contribuir a fer que l'estudiantat universitari fixe la seua mirada en la ruralitat a l’hora de plantejar la resolució de problemàtiques, l’anàlisi de situacions, o la proposició de projectes en els seus treballs. En aquest sentit, la comissió que ha avaluat les propostes presentades ha valorat els TFG que tenen com a repte principal millorar l'economia, generar ocupació i dissenyar projectes i iniciatives que ajuden a consolidar la població en l'àmbit rural.

Pujar