L’UJI commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida
L’enquesta realitzada per Salusex entre l’estudiantat de l’UJI posa de manifest la necessitat d’incidir en una educació sexual integral i continuada a les escoles des d'edats primerenques
La Universitat Jaume I de Castelló ha commemorat el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida amb diverses activitats per a conscienciar la comunitat universitària sobre aquesta epidèmia que encara constitueix un problema de salut pública a escala mundial. El vestíbul de la Facultat de Ciències Humanes i Socials ha acollit el lliurament dels premis del XX Concurs del Dia Mundial de la Lluita contra el VIH, al qual s’han presentat 44 cartells.
El primer premi, dotat amb 300 euros, ha sigut per al cartell titulat «Rega’t d’informació i trenca els prejudicis» elaborat pels estudiants Ana Pacios de Diego, Laura Castells Ferri, Eva Pitarch Cabedo i María Montoliu Miravet, mentre que el segon premi ha sigut per a «NO, no és un joc de xiquets» realitzat pels estudiants Raúl Fortea Ferreres, Alejandra Cámara Vidal i Cristina Nieto Peidró.
A més, el jurat ha atorgat una menció especial al treball «Junts arribarem més lluny» d’Ana Pacios de Diego, Laura Castells Ferri, Eva Pitarch Cabedo i María Montoliu Miravet. Els treballs estaran exposats al vestíbul de la FCHS fins al 9 de desembre. D’altra banda, a la Facultat de Ciències de la Salut, amb motiu del 30 aniversari de l’UJI, es pot visitar fins el 23 de desembre la mostra dels cartells guanyadors de totes les edicions del concurs des de 2005 fins 2020.
A més, als vestíbuls dels quatre centres de l'UJI s'han instal·lat taules informatives i durant el mes de novembre s'ha realitzat un curs de formació sobre «Promoció de la salut sexual i prevenció del VIH» i s'ha emès un programa especial d’«A propósito de la salud» amb col·laboració de CASDA a l'emissora universitària.
Les activitats han sigut impulsades per UJI Hàbitat Saludable, Salusex-Unisexsida, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, i l’Oficina de Prevenció i Gestió Mediambiental.
ENQUESTA SALUSEX
L’última enquesta realitzada per l’equip d’investigació de Salusex destaca que només el 41% de dones i 36% d'homes utilitzen sempre el preservatiu en el coit vaginal, mentre que el percentatge en la penetració anal és del 29% i 37% respectivament, i a penes el 3,5 i 2,3% en el sexe oral. D'altra banda, la relaxació en l'ús del preservatiu és molt major en les relacions estables on sempre utilitzen el preservatiu un 27,9% de dones i un 25,7% d'homes, enfront del 63,6% i 53,7% que ho fa en les relacions esporàdiques.
Segons Rafael Ballester, director de Salusex i catedràtic de Psicologia Clínica de la Salut de la Universitat Jaume I, «a pesar que la confiança en el preservatiu és alta (un 66% creuen que és un mètode molt fiable i un 31% bastant fiable), continua havent-hi una important desinformació, com mostra el fet que un 39% dels estudiants creu que la infecció per VIH és una malaltia sols moderadament greu i fins i tot un 2,8% creu que és una afecció lleu». A més, un 27% considera que té curació. «Aquestes creences poden estar en la base de la relaxació en l'ús del condó», explica Ballester.
Respecte a l'any anterior s'observa un lleuger increment d'un 5% en l'ús del preservatiu en el coit vaginal, un increment major del 20% en el seu ús en el sexe anal i una disminució del 2% en el sexe oral. D'altra banda, mentre la seua utilització en les parelles estables roman igual, s'incrementa un 20% en les esporàdiques. «Malgrat aquesta millora, no s’ha d’abaixar la guàrdia, atès que continua havent-hi un percentatge massa elevat de joves que no utilitzen el preservatiu de manera sistemàtica en unes pràctiques sexuals que són de risc», apunta Ballester. D'altra banda, la percepció de gravetat de la infecció per VIH ha disminuït respecte a l'any anterior.
Segons Rafael Ballester, amb les dades actuals continua sent necessari i urgent dur a terme polítiques actives de prevenció de la infecció per VIH no sols entre els universitaris, sinó en tota la societat, en una aposta ferma i decidida de les institucions educatives per una educació sexual integral i continuada a les escoles des d'edats primerenques. «Aquesta malaltia ha pogut quedar oculta o oblidada en el marc de l'actual pandèmia de la COVID-19, però continua estant entre nosaltres de manera activa amenaçant seriosament la salut física i psicològica de les persones que la pateixen», explica Ballester. «No es pot admetre cap excusa ni argument que pretenga justificar l'abandó dels nostres adolescents i joves davant els riscos que suposa la falta d'aqueixa educació sexual. A més, aqueixos riscos no sols es refereixen a la possibilitat de contraure la infecció per VIH o una altra infecció de transmissió sexual, sinó a molts altres problemes com els embarassos no desitjats, la sextorsió, l'assetjament LGTBIfòbic, l'addicció a la pornografia, les agressions sexuals o la falta de gaudi de la seua sexualitat», afegeix.
L'enquesta s'ha realitzat a un total de 826 estudiants de l'UJI d'entre 18 i 30 anys, amb una edat mitjana de 21,5 anys, un 24% d'homes i un 75% de dones.