L’UJI commemora els 150 anys de la Taula Periòdica
Amb motiu de la commemoració de l’Any Internacional de la Taula Periòdica (2019) declarat per la UNESCO, el Grau en Química i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de la Universitat Jaume I de Castelló han organitzat per divendres 5 d’abril de 2019 una jornada de divulgació sobre aquest esdeveniment, la publicació en 1869 per Dimitri Mendeléiev de la primera taula periòdica semblant i precursora de les actuals.
La «Jornada de divulgació: 150 anys de la taula periòdica» inclou dues conferències impartides per especialistes en divulgació científica, premiades en la darrera edició del Certamen «Ciència i Acció» celebrat a Viladecans en octubre de 2018, que tindran lloc a l’aula TD1302AA de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.
La professora Adela Muñoz de la Universitat de Sevilla obrirà la jornada amb una conferència que servirà per donar visibilitat a l’important paper de les dones en el descobriment i avanços en la taula periòdica amb la ponència «Dones elementals de la taula periòdica»; i el professor Miquel Duran de la Universitat de Girona, il·lusionarà i sorprendrà amb una conferència-espectacle, mescla de màgia i ciència, titulada «Els secrets de Mendeléiev».
Dins de la jornada, l’estudiantat del Grau en Química, serà també protagonista amb l’exposició de 26 pòsters sobre l’àmplia temàtica de la taula periòdica i 3 comunicacions orals titulades «Un món de Silici», «Elements descoberts per espanyols» o «Complint el somni de Mendeléiev. Històries de la Química».
Adela Muñoz ha publicat més de 100 articles en premsa escrita i digital (forma part de la «Red de científicas comunicadoras» de El Periódico des de 2017) i impartit més de 80 conferències, tractant especialment el tema de les dones científiques. Gran apassionada del teatre (des de 2016 interpreta a Marie Curie en una obra teatral per a estudiantat de primària i secundària) ha publicat també alguns assajos o llibres de divulgació científica com De la cicuta al Polonio (Debate, 2012), les biografies de Marie Curie i Antoine Lavoisier (RBA, 2013, Grandes Ideas de la Ciencia, (http://grandesideasdelaciencia.com), Marie Curie y la radiactividad (National Geographic, 2018) i Sabias (Debate, 2017). La web http://hypatia.es/ recull totes les seues activitats de divulgació científica.
Miquel Durán, destaca també per la seua tasca prolífica i exitosa en nombrosos projectes i activitats de comunicació científica, com el projecte «Laquimica.net» per apropar la ciència a l’alumnat de secundària i a la societat en general, o els projectes FECyT amb el seu company Fernando Blasco (Universitat Politècnica de Madrid), en els que conjuguen de forma magistral la ciència i la màgia (o viceversa), i que tenen com a fruit el portal de web «Màgia i ciència», el Campus anual d’Estiu sobre Màgia i Ciència i la trobada bianual sobre Màgia, Ciència i Educació. Apassionat per l’ús de la Internet en la comunicació o divulgació científica i la docència i mag aficionat, com ell diu, organitza esdeveniments TEDx en la Universitat de Girona, i també nombrosos workshops i cuida amb especial afecte un blog personal molt interessant (Edunomia) on escriu sobre diferents aspectes de l’Educació Superior, les xarxes socials i la comunicació científica. Publica cada setmana al blog un joc relacionat amb la taula periòdica i està especialment compromès en difondre el Coneixement Obert.