Lola Guillamón: “Si la ceràmica es posa maleta, ens enterraran perquè el clúster ceràmic l'abasta tot”
La presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló assenyala la situació actual com “una de les crisis energètiques més dures que recorda l'empresariat”
La Cambra de Comerç de Castelló ha realitzat aquest matí el balanç d'activitat de 2022, en el qual la indústria ceràmica ha sigut protagonista dins del marc de crisi actual que travessa el sector amb desenes d'acomiadaments i ERTES.
La presidenta de l'entitat empresarial castellonenca, Lola Guillamón, ha assegurat, a la pregunta dels periodistes, que “si la ceràmica es posa malita, ens enterraran perquè el clúster ceràmic ho abasta tot”.
Durant la seua intervenció per a presentar el balanç d'activitats de 2022, la màxima responsable de la Cambra de Comerç de Castelló ha assegurat que “estem travessant una de les crisis energètiques més dures que recorda l'empresariat de la província, que lluita cada dia per mantindre els preus, a pesar que els seus costos es veuen incrementats a cada moment”.
En aquest sentit, Guillamón ha assenyalat que s'esperen més ERTES i acomiadaments. I en aquest cas, “la gent no consumirà, ni anirà a restaurants, ni comprarà en botigues”. Encara que assegura que la situació no depén de la Generalitat Valenciana ni del Govern d'Espanya, “sí que es podria haver fet més esforç com estan fent països com Itàlia”.
Des de la Cambra de Comerç de Castelló assenyalen una caiguda de la producció ceràmica del 15 al 20%, un fet “simptomàtic” que contrasta amb la crescuda de les exportacions, “però amb menys tones”. De fet, “en els mesos de setembre i octubre, el port de Castelló ha notat molt el desastre de la ceràmica”.
Guillamón es nega a ser “alarmista” i confia que la situació millore a partir del segon semestre de 2023. “Cal tindre confiança”, malgrat la situació de guerra a Ucraïna.
Balanç de la Cambra de Comerç de Castelló 2022
Els responsables de l'entitat han destacat la labor realitzada en desenvolupament empresarial amb 1.246 accions, el Congrés d'Economia Circular i el Fòrum de Sostenibilitat, a més d'haver assessorat a més de 680 empreses en els seus processos de transformació digital. A més d'accions en favor del turisme, l'ocupació juvenil dels programes de la qual s'han beneficiat 759 joves, la nova edició del Work Fòrum en el qual van participar 47 empreses i es van realitzar prop de 600 entrevistes; 175 activitats formatives amb més de 1.250 assistents, 525 consultes d'empreses en internacionalització, suport a Onda Logistic.
Legalització de documents
D'altra banda, la Cambra ha legalitzat 30.800 documents, certificats d'origen, un 25% menys que en 2021. Entre els principals països els documents dels quals han sigut legalitzats, el primer lloc l'ocupa Emirats Àrabs, seguits de l'Aràbia Saudita, Turquia, Taiwan, Algèria, l'Índia, Qatar, Vietman, Oman i Líban.
Per part seua, el rànquing de mercats d'exportació el lidera França, seguit dels EUA, Itàlia, Alemanya, Països Baixos, el Regne Unit, Portugal, el Marroc, Colòmbia i Bèlgica.