elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llum, moviment i tradició: Així són els detalls del cartell de la Magdalena 2023

El dissenyador i la seua obra
El dissenyador i la seua obra
  • L'il·lustrador Vicent Ramon Pascual ja ha dissenyat cartells de les Falles de València i les Fogueres d'Alacant

Castelló ha donat a conèixer aquest dijous el seu cartell anunciador per a les festes de la Magdalena de 2023.

Sota el títol ‘La festa de la llum’, el disseny de l'il·lustrador de Bocairent Vicent Ramon Pascual Giner serà la imatge de les primeres festes sense restriccions, que se celebraran de l'11 al 19 de març.

Cal recordar que el disseny de Pascual havia sigut seleccionat com el més interessant dels 23 que es van presentar a la crida a projecte de l'Ajuntament.

I és que aquest il·lustrador no és nou en la matèria, ja que no és la primera vegada que s'enfronta al disseny d'un cartell de festes: En 2015 va crear el cartell de les Falles de València i en 2019 va esbossar el cartell de la Generalitat per a les Fogueres d'Alacant.

“Per a mi és un orgull i una satisfacció molt gran”, assegura el creador, que comenta entre riures que, després de dissenyar el de les Falles i el de les Fogueres, li picave el cuquet de fer el de la Magdalena.

A més, l'il·lustrador valencià ressalta que, malgrat no ser de la ciutat, fora de les fronteres castellonenques “tothom coneix la Magdalena” ja que és “una de les tres festes importants de la Comunitat Valenciana” i, de fet, explica que ja ha conegut les festes de primera mà, visitant la ciutat en la seua setmana gran.

A més d'aquests dissenys, Pascual té treballs seleccionats per a les biennals de cartells de Bolívia, Mèxic i l'Equador; i ha realitzat imatges gràfiques per a la Mostra de València, la Fira de Gandia, el Carnestoltes de Las Palmas de Gran Canaria i les Festes de Burgos, entre altres.

Com és el cartell de la Magdalena de 2023?

El disseny inclou a un castelloner al costat d'una gaiata, amb actitud festiva, saludant i portant la llum del farolet amb el gaiato fins a la Plana. En aquest sentit, la llum és l'element diferenciador de les festes castellonenques que l'autor ha volgut destacar.


“Revisant tota la cartelleria de les 75 Magdalenes i vaig comprovar que alguns dels cartells històrics feien referència a ‘la festa de la llum’, explica l'autor, un tret distintiu, el de la gaiata, que des del consistori es vol tornar a potenciar.

Pascual ha qualificat el cartell de “directe, dinàmic i festiu”. I és que, com ha explicat, per la composició del moviment dels braços i de les cames es genera un recorregut visual dinàmic que travessa el cartell des de l'extrem superior esquerre fins a l'inferior dret creant una diagonal que dota el cartell d'una lectura ràpida.

De fet, aquest és un dels motius pels quals ha triat una figura masculina: “buscave el dinamisme i aqueix moviment és més fàcil aconseguir-lo amb les cames dels pantalons que amb les faldes d'una castellonera”.

A més, des de la llum del farolet fins a la llum de la gaiata s'ha creat un recorregut visual en diagonal oposada a la qual genera la figura, donant així estabilitat a la composició.

La llum genera, a més, dos punts d'atenció que són un recorregut o línia de temps des dels orígens de la festa amb el farolet fins a l'actualitat amb les gaiates.

Així, conjumina els orígens de la festa, amb el farolet i el vestit tradicional, amb el més actual: les gaiates i el mocador verd.

També s'ha donat a conèixer el disseny de la polsera oficial de la Magdalena, que repeteix els elements gràfics del cartell i inclou a una castellonera i a altres símbols com el rotllo, la canya i les cintes verdes.

 

Pujar