L'Institut Valencià de Cultura programa més de 80 activitats per al trimestre de primavera a Castelló
L'Institut Valencià de Cultura ha programat més de 80 activitats per als distints espais que gestiona a Castelló: el teatre Principal, l'Auditori, el Museu de Belles Arts i l'Espai d’Art Contemporani.
El director de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, assegura que “es tracta d'una ambiciosa aposta per la cultura i la qualitat: una oferta que comprén, a més de totes les disciplines artístiques, actes per a totes les edats”.
“La programació promou la cultura tant en la llengua pròpia com en castellà per a afavorir el coneixement de l'idioma”, ha comentat Guarinos. A més, es tracta “d'acostar a Castelló produccions que s'exhibeixen en grans places nacionals”.
El director de l'IVC destaca també l'esforç a programar totes les sensibilitats artístiques i culturals a la població.
El teatre Principal va començar la temporada aquest cap de setmana amb la comèdia, aquest dissabte, “5 y.. acción”, que va tindre com a protagonistes Carlos Sobera, Fernando Gil, Ana Rayo, Marta Hazas i Marta Belenguer i que va penjar el cartell de “no hi ha bitllets”.
El divendres, 7 d'abril, es representarà l'obra “Héroes”, de Gérald Sibleyras, en la qual participen actors de la talla de Juan Gea, Iñaki Miramón i Luis Varela.
El públic familiar tindrà l'oportunitat de gaudir, el 9 d'abril, del musical “Aladín”, guardonat fa tres anys amb el premi al Millor Espectacle Infantil.
El 19 d'abril, la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana oferirà un concert en què interpretaran obres de Falla, Berlioz, Edo i Franck.
El Teatre de la Resistènsia ha organitzat per al dia 21 d'abril l'obra ‘1789. En un universo paralelo’, d'Hadi Kurich.
La programació per a escolars continua sent una gran aposta per a l'IVC. El 27 s'ha organitzat un taller d'arts escèniques de l'obra de ‘Carmen’, de Georges Bizet.
Un trimestre més es posa en marxa l'Abonament de Teatre, que en aquesta ocasió ofereix tres obres amb un descompte sobre el preu inicial i que estarà a la venda fins al 29 d'abril. Els espectadors podran gaudir de ‘La Estancia’, de Chema Cardeña, dirigida per Jesús Castejón, i que compta amb els actors José Manuel Seda i Javier Collado. El 6 de maig serà el torn del Ballet de la Generalitat amb l'espectacle ‘El cant del cos’ i el 28 de maig s'ha programat l'obra en valencià ‘El Sopar dels Idiotes’, de Francis Veber.
El 7 de maig s'ha programat el musical ‘Viva Broadway’, i el 14 el monòleg del ‘showman’Eugeni Alemany, amb el seu espectacle “En persona guanye”.
Els dies 3 i 4 de juny hi haurà sarsuela, en concret, ‘El barbero de Sevilla’, i el 21 de juny un musical, ‘Hijo del hombre’.
El Teatre també acollirà, entre d’altres, la XXI Convocatòria Nacional de Dansa “Ciutat de Castelló” (els dies 20 i 21 de maig), el Festival Tercera Setmana Festival Internacional d’Arts Escèniques (10 i 11 de juny) i els premis de narrativa escolar Vicent Marzà (6 de juny).
L'Auditori començarà el trimestre de primavera amb el taller “Inicis del Cinema”, per a escolars de Primària el 5 d'abril, que s'emmarca en el cicle de Didàctica. Dins d'aquest cicle s'ha programat “Açò és jazz”, el 28 d'abril per a escolars, i el dia 29 d'abril es podrà veure l'espectacle per a públic familiar.
Els dies 11 i 12 de maig, per als alumnes de 5é i 6é de Primària i Secundària tindrà lloc el taller “Flamenc entre docents”, i el 13 maig es farà el concert en família “Flamenc entre docents. La mar de flamenc”.
El cicle de didàctica també acollirà “El cimena documental: Lumière i Flaherty” (18 de maig) i “La congolla” (8 i 9 de juny).
L'IVC ofereix un trimestre més l'Abonament de Primavera. Una oportunitat de veure 8 concerts de música clàssica de gran qualitat. El 6 d'abril actuarà “Ímpetus. Conjunto Barroco de Madrid”; l'11 d'abril serà el torn de Caius College Choir de Cambrige; i el 21 d'abril serà l'Orquestra Simfònica de Castelló, que repetirà la seua actuació el 26 de maig. Així mateix, el 28 d'abril actuarà l'Orquestra de la Comunitat Valenciana; el 8 de maig, l'Orquestra Simfònica Fok de Praga; el 16 de maig, el pianista Horacio Lavandera; i el 15 de maig, l'Orquestra Simfònica Freixenet de l'Escola de Música Reina Sofía. Un trimestre més es posa en marxa l'Abonament Jove per a menors de 30 anys, que costa 40 euros per a veure els 8 espectacles. Una oportunitat única per a gaudir d'aquest magnífic cicle de música clàssica.
La companyia La Maquineta oferirà els dies 6 i 7 de maig el musical en família “Alicia en el país de las maravillas”.
El 26 de maig, Jim Rotondi, una de les figures més importants en el món del jazz des de fa més de 20 anys, oferirà un concert que servirà per a la presentació del XIV Festival Internacional de Jazz.
El Museu de Belles Arts seguirà fins al 21 de maig l'exposició “El nu en l'obra de Pinazo”, una exposició que presenta 57 obres procedents tant d'institucions públiques com de privades d'un dels pintors valencians més destacats de fi de segle, Ignasi Pinazo (1849-1916), del qual es commemora el centenari de la seua mort. Es poden admirar els dibuixos, tintes, carbonets, aquarel·les, taules i olis del pintor que va realitzar tant en la seua etapa a Roma com ja a Espanya.
Des del 30 de maig es podrà veure la mostra “Adsuara, Vicente i Peresejo. Tres escultors valencians entre la tradició i la renovació”, organitzada pel Consorci de Museus. Es tracta, sens dubte, de tres escultors que són un clar exponent de la primera part i es la segona meitat del segle XX.
Fins al 30 d'abril, a més, estarà l'exposició “Your Skin. Fotografías”, de Marc Dufour.
Durant els mesos de juny, juliol i agost s'ha organitzat una mostra de “Gravats de la Reial Fàbrica de l’Alcora”.
Del 5 de maig al 17 de juny, el Museu serà seu de la iniciativa “Imaginària 2017, fotografia a la primavera”, organitzada per la Universitat Jaume I.
El Museu celebrarà, a més, el Dia Internacional dels Museu, el 18 de maig, amb visites guiades i amb l'espectacle de dansa “Petjades”.
El 19 de maig, coincidint amb la Nit de l’Art, hi haurà una conferència titulada “La influència gràfica alemanya en la pisa de l’Alcora del segle XVIII” i el concert d’Eva Dénia, dins del cicle “Encants”.
“El EACC presenta” seguirà fins al 21 de maig amb la primera exposició individual de l'artista francés Raphaël Zarka a Espanya. L'artista ha transformat l'EACC en un particular ‘skate par con Espai Pavimentat’.
Raphaël Zarka combina la seua passió per la pràctica del patinatge, concretament del ‘skate’, amb l'escultura, a més de la seua faceta com a teòric, ja que són diverses les investigacions i assajos que ha desenvolupat respecte d'això.
A més, dins de l'Espaididàctic, tindrà lloc el taller d'exploració “Guia contemplativa de la ciutat”, a càrrec de Javier Abarca, del 4 al 6 d'abril. Aquesta ruta guiada està basada en la visió subjectiva de l'entorn urbà defensada en els texts i situacions i convertida en experiència diària per grafiters i exploradors urbans.
L'Espai Sonor comptarà amb el projecte Off.Elia, a càrrec d’Epi Neuraska & JJ Doc (el 7 d'abril) i amb l'actuació de Francisco López, una de les persones més reconegudes internacionalment de l'art sonor i de l'escena musical, el 5 de maig.
L'Espai Obert comptarà amb la conferència de Jordi Ferreiro “Com l'art pot ser un exercici educatiu i com l'educació pot ser un exercici artístic”, l'11 d'abril.