elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'especialista en economia internacional del Banc d'España Javier Pérez analitza l'ús d'algorismes en la construcció d'indicadors d'incertesa de política econòmica

L'especialista en economia internacional del Banc d'España Javier Pérez analitza l'ús d'algorismes en la construcció d'indicadors d'incertesa de política econòmica
    MÉS FOTOS
    L'especialista en economia internacional del Banc d'España Javier Pérez analitza l'ús d'algorismes en la construcció d'indicadors d'incertesa de política econòmica - (foto 2)
    L'especialista en economia internacional del Banc d'España Javier Pérez analitza l'ús d'algorismes en la construcció d'indicadors d'incertesa de política econòmica - (foto 3)
    L'especialista en economia internacional del Banc d'España Javier Pérez analitza l'ús d'algorismes en la construcció d'indicadors d'incertesa de política econòmica - (foto 4)

    La Càtedra Ciutat de Castelló ha iniciat la seua activitat de l'any 2022 amb la conferència de Javier Pérez, director del Departament d'Economia Internacional i Àrea de l'Euro de la Direcció General d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, titulada «Tensions socials i incertesa sobre les polítiques: mesurament amb anàlisi de text («Big Data») i impacte macroeconòmic».

    Durant la conferència Javier Pérez ha analitzat la utilització d'algorismes aplicats a fonts d'informació no estructurada, fonamentalment premsa local, nacional i internacional, a fi de construir indicadors d'incertesa de política econòmica. Per a això, ha explicat, existeixen dues alternatives metodològiques. D'una banda, introduir a priori les paraules, conceptes o idees clau que s'associen amb la naturalesa de la incertesa a mesurar perquè l'algorisme mesure o, per contra, fer una cerca més general i deixar que siga l'algorisme el que categoritze la importància relativa de les cerques de tòpics dominants en la xarxa. En el primer dels casos és crucial l'ajuda de lingüistes, doncs, com ha explicat, paraules d'un idioma que en una àrea geogràfica poden interpretar-se com a existència de major incertesa, en unes altres la seua relació pot considerar-se nul·la, com és el cas de l'espanyol, àmpliament utilitzat a nivell mundial. La construcció d'indicadors basats en Big Data, donada les tècniques actuals de computació poden explotar-se en temps real, la qual cosa representa tot un avantatge enfront de la informació estadística oficial, que sempre és publicada a posteriori.

    Javier Pérez es va incorporar al Banc d'Espanya en 2008, i en l'última dècada ha ocupat altres llocs de responsabilitat dins d'aquesta institució. És membre del Comité de Relacions Internacionals de l'Eurosistema, i anteriorment ho va ser del Comité de Política Monetària. Abans d'incorporar-se al Banc d'Espanya va treballar en el Banc Central Europeu i, en l'àmbit acadèmic, va ser investigador sènior en la Fundació Centra i ha sigut professor en les universitats Pablo de Olavide de Sevilla i Complutense de Madrid. És doctor per aquesta última universitat. Compta amb nombroses publicacions nacionals i internacionals sobre macroeconomia, predicció econòmica, política fiscal, i integració europea.

    Pujar