L’Escola Canta ultima els preparatius per a viure la gran festa escolar i musical de Castelló
La Plaça de Bous acull el dissabte aquest esdeveniment en el qual participen un miler d’alumnes de la ciutat junt amb la Banda Municipal
Hi participen una trentena d’escoles de la capital de la Plana Alta
Tot preparat a Castelló per al colofó de la gran festa escolar i musical “L’Escola Canta”. Les escoles de la ciutat i la Banda Municipal ultimen els darrers assajos i preparatius previs al concert final que tindrà lloc aquest dissabte 21 de maig a les 18.00 hores a la Plaça de Bous de Castelló.
En aquest projecte d’innovació educativa impulsat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i l’Ajuntament de Castelló, participen vora 30 escoles de la ciutat, reunirà un miler d’alumnes que cantaran i ballaran acompanyats per la Banda Municipal. Enguany, després de dos anys d’aturada com a conseqüència de la situació derivada per al crisi sociosanitària, s’interpretarà la cantata “El cor de la Terra”, música de Pablo Anglés i lletra de Ximo Montañés, la qual té una visió per la cura del medi ambient i l’emergència climàtica que pateix el planeta.
Hui mateix, la Banda Municipal ha assajat amb l’alumnat del CEIP Isabel Ferrer i es tracta d’un dels últims assajos després de passar més de dos mesos d’escola en escola. El pròxim divendres serà l’assaig conjunt a la mateixa Plaça de Bous, que servirà com a prèvia de la festa escolar que viurà la ciutat el dia següent.
Precisament, el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, la directora general d’Innovació Educativa, Reis Gallego, i el regidor Ignasi Garcia, han assistit a aquest assaig per tal de viure de primera mà l’experiència i donar ànims a tot l’alumnat.
Durant la cita, el regidor Mezquita ha destacat que “per fi, després d’uns anys d’aturada tornarem a omplir la Plaça de Bous de xiquets i xiquetes que, junt amb les seues famílies, ens transmetran la seua il·lusió i ens faran gaudir ballant i amb les seues veus totes a una”. En la mateixa línia s’ha manifestat l’edil Ruiz qui ha posat de relleu “la importància d’apropar la Banda Municipal als centres educatius, perquè els permet conéixer més la música, l’art i despertar-los eixa inspiració única que tenen els més menuts i menudes”.
Per la seua banda, la directora general d’Innovació Educativa de la Conselleria ha explicat que “aquest projecte, que vam iniciar fa uns cursos justament a Castelló de la Plana, ja l’hem estés al llarg de centres educatius de tot el territori perquè gràcies a l’impuls que vam donar en la capital de la Plana s’ha demostrat que funciona molt bé com a projecte creatiu i d’innovació a les escoles”.
Més sobre l’Escola Canta
El projecte es dirigeix a tot l'alumnat de Primària, tant de centres de titularitat pública com concertada, de la localitat de Castelló i té com a objectiu la realització d'activitats de foment cultural dirigides als centres educatius de la localitat i treballar la llengua, la música i la cultura valenciana entre la comunitat educativa.
Cal recordar que el projecte educatiu, l’Escola Canta, és una experiència iniciada fa sis anys a Castelló i exportada a la resta de comarques valencianes a causa del seu èxit.
Cantata ‘El cor de la Terra’
"El cor de la Terra" és l'obra que s'interpretarà aquest dissabte a la Plaça de Bous corresponent a l’edició del curs 2021-2022. Es tracta d'una composició d’una durada aproximada de 45 minuts, que combina música, cant coral, moviment coreogràfic i escenes teatrals.
Les lletres de les cançons tenen una gran qualitat poètica i aborden una temàtica molt actual com ho és la crisi climàtic. El text, però, transmet un missatge optimista: la situació es pot redreçar si l’ésser humà pren consciència de la realitat i modifica hàbits i actituds.
La part teatral se sosté sobre una senzilla trama en què quatre amics, companys de classe, es proposen fer una pel·lícula documental sobre l'emergència climàtica. Diàlegs breus i carregats d'humor fan avançar la peça entre cançó i cançó alhora que inciten a la reflexió i a la reacció individual i col·lectiva per a capgirar la situació.