L’art com a lluita i denúncia feminista protagonitza la nova exposició de l’EACC ‘L’arbre de la ràbia’
L’exposició posa en relleu com l’art és una eina prioritària per a denunciar tota classe de violència contra les dones
Huit artistes presenten les seues obres en la mostra que estarà fins al 12 de juny
Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, ha inaugurat la nova exposició ‘L’arbre de la ràbia’ a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló que romandrà fins al 12 de juny.
A l’obertura de la mostra han assistit el director general de l’IVC, Abel Guarinos, el director territorial a Castelló, Alfonso Ribes, el nou director artístic de l’EACC, Carles Àngel Saurí, la comissària de l’exposició, Semíramis González, i les artistes Marina Vargas, Ana Esteve Reig i Julia Galán.
La mostra ‘L’arbre de la ràbia’ parteix d’un vers de l’escriptora afroamericana, feminista, i lesbiana Audre Lorde i busca reunir alguns dels temes centrals que han preocupat el feminisme en les últimes dècades de manera global. Tal com ha assenyalat la comissària de la mostra, Semíramis González, “en aquest projecte hem volgut conjurar la ràbia i la indignació davant de les diferents violències contra les dones i com les artistes han portat a terme els seus treballs fent la denuncia per mitjà de les seues obres”.
El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha assenyalat que “aquesta exposició posa en relleu com el món artístic té una funció fonamental de reivindicació davant de les injustícies que es donen a la nostra societat, fent de l’art una eina política i crítica i denunciant les diferents violències que encara hui dia pateix la dona” i ha volgut fer un agraïment explícit “a Alfonso Ribes, per la seua tasca, també, al front de la selecció d’exposicions i de propostes visuals contemporànies i d’avantguarda que ha portat a l’EACC, de 2017 ençà quan s’ha incorporat ja la nova direcció artística”.
Les huit artistes que formen part del projecte han sigut reconegudes per uns treballs atrevits i contestataris en llocs i espais on els seus discursos no són, sovint, ben rebuts. Les artistes Regina José Galindo, Kubra Khademi, Julia Galán, María María Acha-Kutscher, Marina Vargas, Ana Esteve Reig, Fatima Mazmouz i Beth Moysés manifesten com la igualtat de gènere continua sent una qüestió prioritària en l’agenda política de qualsevol país, independentment del lloc en el qual es troben els drets humans de cada lloc.
Per a fer el discurs artístic “hem seleccionat artistes del territori valencià, de l’Estat i internacionals com és el cas de Regina José Galindo que ha fet un treball performatiu pels carrers de Castelló denunciant les 43 morts de dones víctimes de la violència masclista a Espanya durant l’any 2021” ha remarcat la comissària.
Aquesta exposició posa en relleu com l’art és una eina prioritària per a denunciar la violència que pateixen les dones i com les artistes utilitzen les eines visuals al seu abast per a fer arribar la seua denúncia a qualsevol part.
L’EACC ha organitzat diverses activitats al voltant de l’exposició com les jornades de pensament ‘Totes les branques d’un arbre feminista’ l’1 i el 2 d’abril o una visita guiada que coincideix amb la celebració del Dia dels Museus.
L’horari de visita de l’EACC és de dimarts a diumenge de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores. Els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores. Dilluns tancat. L’entrada és lliure.