L'Ajuntament de Castelló comparteix experiències en mobilitat intel·ligent
El regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Castelló, Rafa Simó, ha participat aquesta setmana en la II Jornada de Mobilitat Intel·ligent celebrada en la Universitat d'Alacant on s'ha sumat a la taula redona 'Experiències de la mobilitat en un clic en els nostres municipis'. Simó ha defensat que un dels potencials que tenen les aplicacions mòbils en l'àmbit de la mobilitat "és el d'incentivar l'ús de determinats maneres de transport, prioritàriament els blans, en els desplaçaments urbans per a avançar cap a una mobilitat més sostenible i eficient".
L'edil ha aprofitat aquest fòrum per a explicar que l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), que aportarà la major inversió de fons europeus a la ciutat de Castelló amb 10,1 milions, contempla accions per a avançar en àmbits de smart city com en mobilitat sostenible. A més, Simó ha apuntat que el Govern Municipal ja està treballant en una aplicació de ciutat que "en matèria de mobilitat permetrà transformar les dades en brut que ja tenim de diferents concessions en informació vàlida per al ciutadà".
Quant al transport públic, aquesta nova app "facilitarà l'accés en un clic a informació sobre l'estat del transport públic, línies, parades, temps que falta al bus per a arribar a la parada a més d'altres serveis que ara estan en estudi".
Simó s'ha mostrat convençut del potencial que tenen aquest tipus d'app per a avançar cap a una mobilitat més eficient i sostenible i ha posat com a exemple l'app Bicicas, aplicació mòbil estrenada al febrer de 2016 tant en iOs com en Android. "Aquesta app permet que els usuaris del servei municipal de préstec de bicicletes puguen donar-se d'alta en el servei, fer un ús del servei d'una manera fàcil i ràpida i tenir tota la informació sobre el sistema en temps real. A dia d'avui, l'app té ja més de 9.000 descàrregues i en tendència positiva".
El principal avantatge de l'app, segons ha explicat el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Castelló, és que els usuaris poden donar-se d'alta sense necessitat de passar per oficines ni tinences alcaldies i traure bicicletes sense necessitat d'utilitzar la targeta. Segons ha exposat Simó, en 2016, any del llançament de l'app, es van realitzar més de 825.000 préstecs, un increment del 50% respecte el 2015. "Evidentment, aquest augment no es deu únicament a la implantació de l'app però tenim dades que donen a entendre que ha contribuït a açò", ha matisat.
Dels 5.300 usuaris actius de Bicicas, més de 3.000 són usuaris habituals de l'app mentre que els prop d'1.500 usuaris ocasionals (bons diaris, setmanals, mensuals o trimestrals), s'han realitzat en la seua majoria mitjançant app per les evidents facilitats que dóna el sistema. A més, ha subratllat l'edil Rafa Simó, dels 2.300 préstecs al dia que es fan en Bicicas "aproximadament un 40% ja es realitzen a través de l'app, amb una tendència positiva des de l'aparició de la mateixa".