L’Ajuntament de Castelló busca la unitat en la Declaració Institucional del 25-N
Cinc grups municipals presenten de manera conjunta el text per recordar les dones assassinades i rebutjar «totes la manifestacions» de la violència de gènere
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el pròxim 25 de novembre, cinco dels grups amb representació al ple de l’Ajuntament de Castelló s’han unit per presentar una declaració institucional per a recordar «la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere» i expressar el rebuig «a totes les manifestacions d'aquesta violència,», així com per a manifestar «el compromís amb les víctimes» i declarar «la tolerància zero amb els maltractadors».
La declaració institucional impulsada des de l’Ajuntament de Castelló haurà de ser ratificada en la pròxima junta de portaveus, prevista per a dilluns. El document inclou la voluntat dels grups de treballar per la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat de manera transversal, per tal que impregne totes les polítiques desenvolupades a través de les seues regidories.
El document consensuat insta a donar una resposta coordinada a la Covid-19, la qual integre la perspectiva de gènere com a fil conductor en el disseny de les solucions que frenen la crisi econòmica i social. També recorda que és necessari garantir que els drets de les dones “continuen en l'agenda política per a fer front a la crisi de la COVID-19, a curt termini, i com a element clau per a afavorir la recuperació social, econòmica i sanitària de totes les persones”. En aquest sentit, reivindiquen les competències municipals en matèria d’igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere, a més d’exigir-ne el finançament necessari.
Mitjançant el text, els grups singnants aspiren a que l’Ajuntmaent de Castelló es comprometa a realitzar, mitjançant els mitjans públics dels quals disposa, campanyes adreçades a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i de la violència masclista. Per això, manifesten el compromís de que el consistori no subvencione actes en què l’entitat organitzadora utilitze com a reclam imatges sexistes.
Finalment, el documente manifesta la preocupació dels cinc grups municipals per les altes taxes d'ocupació temporal de les treballadores, a les quals se suma la caiguda de l’ocupació per agreujar la bretxa de gènere. També denuncien la càrrega que suposa per a les dones les situacions de “confinament selectiu” en l'àmbit escolar i respecte a les persones dependents. Aquesta realitat lastra les seues possibilitats de desenvolupament professional i genera noves discriminacions.
Pel que fa al govern de l’Estat, els grups demanen que es reformen les lleis perquè estiguen reflectides totes les formes de violència contra les dones i que es desenvolupe i implemente el Conveni d'Istanbul i el compliment de les recomanacions de Nacions Unides. Exigeixen la transferència dels fons assignats per a l'exercici 2020 com a mitjà per a garantir la continuïtat de la senda de treball iniciada. Tambe volen que s’eliminen les traves a les dones migrants en situació irregular per accedir a les mesures d'atenció integral i protecció efectiva contra la violència de gènere.
Amb aquesta declaración conjunta, el grups donen suport a l'Ajuntament de Castelló a la Declaració Institucional de la Xarxa Iberoamericana de Municipis per la Igualtat de Gènere (RIMIG), de la qual forma part Castelló, amb motiu del 25 de Novembre.