El ple de l'Ajuntament de Castelló aprova per majoria absoluta el Pla General Estructural
L’Acord de Fadrell fa un pas definitiu per a impulsar el nou model de ciutat amb criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica
El ple de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat hui per majoria absoluta el Pla General Estructural, fent així un pas definitiu perquè la ciutat recupere el marc legal urbanístic i dispose en els pròxims mesos del nou Pla General que defineix el model de ciutat de les pròximes dues dècades. El document ha sigut aprovat amb els vots a favor dels grups de govern de l’Acord de Fadrell (PSPV-PSOE, Compromís i Podem-EU); l'abstenció de Vox i de la regidora no adscrita; i els vots en contra de PP i Ciudadanos.
“Estem davant un projecte de ciutat, de futur i d'oportunitats, que supera els límits de les sigles o dels partits polítics”, ha destacat l'alcaldessa, Amparo Marco. “Estem davant el major repte de la legislatura, de l'anterior, d'aquesta i de les següents; el de transformar la ciutat, millorar la qualitat de vida dels i les castellonenques i oferir una seguretat jurídica que genere oportunitats”, ha apuntat Marco. En aquest sentit, l'alcaldessa ha detallat que el model de ciutat que dissenya el nou Pla General, “segueix criteris de sostenibilitat social, ambiental i econòmica, concebent la ciutat com un conjunt que creix de manera sostenible i sostinguda en el temps, sense generar bosses d'especulació urbanística i aportant seguretat jurídica”.
“És una eina que crearà noves oportunitats, aportarà a Castelló la seguretat jurídica necessària per a atraure inversions i generarà creixement econòmic i ocupació, sumant així més mecanismes amb els quals afrontar un futur marcat per la crisi sanitària de la covid-19”, ha ressaltat Marco. “El nou Pla General incorpora la perspectiva de gènere, per a aconseguir una ciutat més amable i segura per a les dones; i trenca amb el model depredador promovent un ús racional i sostenible del sòl, sent capaç de donar resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari”, ha indicat.
En aquesta línia, Marco ha explicat que l'ordenament urbanístic augmenta la superfície no urbanitzable protegida fins al 48%, mentre que en els anteriors era del 15%; i quant a les zones de nou desenvolupament, proposa 1,6 milions de metres quadrats per a sòl residencial i 3,4 milions de metres quadrats per a activitats econòmiques. Així mateix, la superfície prevista de parc públic ascendeix a 382.000 metres quadrats.
El regidor d'Urbanisme, José Luis López, per part seua, ha incidit en què aquest Pla General “és el més democratitzat que ha tingut Castelló, que posa l'interés col·lectiu per damunt dels particulars, que afavoreix la sostenibilitat, contribueix a millora la qualitat de vida, reinventa una ciutat més amable i habitable per a tota la ciutadania”. “Hui fem un pas important per al futur i el present de la nostra ciutat després d'una maratoniana tramitació i el nostre treball serà continuar amb els tràmits pendents per a elevar a la Comissió Territorial d'Urbanisme aquesta proposta aprovada i tindre abans de final d'any el nou Pla General aprovat”, ha apuntat l'edil d'Urbanisme.
El segon tinent d'alcaldia, Ignasi Garcia, ha incidit en què la previsió és que “en els pròxims 10 anys, el 78% del sòl destinat a activitats econòmiques s'haja desenvolupat” i això suposarà “un autèntic revulsiu per a la creació de llocs de treball a Castelló”. L'edil també ha destacat que “entenem la capitalitat que ha d'exercir Castelló, sobretot en la part logística de la seua àrea metropolitana i en el desenvolupament d'un nou model productiu”. Garcia ha assegurat que aquest “és un pla realista, fruit de l'esperit d'aqueixa gent que creem en un urbanisme inclusiu i per això tenim l'orgull d'aprovar un dels primers documents d'aquestes característiques, que inclouen la perspectiva de gènere”. El regidor ha posat l'accent que aquest Pla General defensa “la protecció del territori” i aposta per “un creixement ordenat que deixa de costat l'especulació”.
“Hui aprovem la major política de transformació de l'anterior i actual corporació municipal. El nou Pla General és verd i modern; és un pla anticapitalista perquè trenca la idea de Castelló com a tauler de monopoly, perquè desclassifica 11.000 hectàrees de sòl urbanitzable i protegeix 2.000 hectàrees de sòl comú. És un pla anticapitalista perquè subverteix la dicotomia falsa entre el que és públic i privat, perquè la distinció entre el productiu i improductiu ha provocat durant dècades la degradació de Mestrets, Marjaleria i el sòl agrari”, ha subratllat el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro. El regidor ha destacat que el planejament “és un pla feminista que incorpora les mirades, les vides i les necessitats de les dones, dels xiquets, de la gent gran, de les persones amb mobilitat reduïda. Un Pla que avança cap a una ciutat humana, compacta i pròxima que s'allunya d'aqueixa ciutat dispersa i funcional que pensava només en la riquesa d'uns pocs. Hui diem que el Castelló del segle XXI no és seu”.
Després de l'aprovació plenària de hui, el Pla General Estructural (PGE) s'enviarà a la Comissió Territorial d'Urbanisme per a la seua aprovació definitiva en els pròxims mesos, mentre es continua treballant en l'àmbit municipal en l'altre document que forma part del planejament urbanístic, el Pla d'Ordenació Detallada (POP), amb l'objectiu que Castelló puga tindre el nou Pla General aprovat abans que finalitze l'any.