elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Jaume Agost, que cedix la presidència de COTS Castelló, reclama que l'UJI oferisca el Grau de Treball Social

Jaume Agost, que cedix la presidència de COTS Castelló, reclama que l'UJI oferisca el Grau de Treball Social
  • Després de presidir el COTS Castelló durant dos mandats consecutius -de 2016 a 2024- Jaume Agost fa balanç dels seus huit anys de govern i dona la benvinguda a la nova Junta, ratificada per l'Assemblea Anual Ordinària i que liderarà María José Pérez

El Col·legi Oficial de Treball Social de Castelló acaba de proclamar a la seua nova junta de govern, que presidirà María José Pérez. Amb este relleu encara recent, Jaume Agost, president del Col·legi durant dos mandats consecutius -de 2016 a 2024- fa balanç del treball realitzat en els seus huit anys de govern i els reptes pendents. En este temps “el COTS Castelló, i la professió, han guanyat visibilitat i especialització en tots els àmbits on és present”, diu. Reconeix també que hi ha nous objectius en l'horitzó. Constituir oficialment el Consell Valencià de Treball Social -les bases del qual va asseure fa dos setmanes el Pacte de Benicàssim- per a reforçar la representativitat davant l'administració, és un dels més immediats. També incorporar a l'UJI el Grau en Treball Social i la figura de les i els treballadors socials a l'àrea d'emergències.

Huit anys de mandat donen per a molt. Quins són els principals canvis que has vist en el Col·legi en este temps?
En huit anys el COTS Castelló ha crescut moltíssim, de fet som el segon col·legi d'entre els provincials petits i mitjans que més creix de tot el país. En els últims dos mandats hem doblegat el nombre de col·legiades i també hem aconseguit ampliar l'horari d'atenció a tots els dies i estendre el contracte de la gerent del Col·legi a jornada completa. També cal destacar la visibilitat que té el COTS en estos moments, crec que ens hem convertit en un referent a nivell provincial no sols del Treball Social, sinó de l'àrea de Servicis Socials i de la política social.

I en la professió? Com ha canviat el Treball Social en l'última dècada?

La professió ha avançat en l'especialització en els diferents sectors en els quals som presents: en Servicis Socials, en el sistema d'atenció a la Dependència, en el Treball Social Sanitari, en Justícia, Educació i un llarg etcètera.

La nova presidenta María José Pérez, que pren el relleu, assegura que es troba un COTS Castelló “en un dels seus millors moments” gràcies al treball “realitzat i encaminat” que deixa l'equip que has liderat. Què et mereix una opinió així?
Li agraïsc a María José Pérez les seues paraules, és un orgull que una dona com ella, amb la seua trajectòria i el seu saber em relleve en el càrrec i que tinga eixa opinió tan positiva sobre el treball que hem fet des de l'anterior junta. Pense, com ella, que el Col·legi està en un moment molt bo. S'ha treballat molt per a arribar a la situació actual, amb un col·legi tan dinàmic i que dona tants servicis no sols a les col·legiades, sinó a la societat, ja que sempre ha sigut ací per a defendre els drets socials de la població més vulnerable.

Si hagueres de destacar tres fites dels teus huit anys com a president, quins serien?

És una pregunta difícil, perquè hem aconseguit moltes coses, però destacant tres d'elles citaria, en primer lloc, les jornades autonòmiques de Servicis Socials. Aconseguim que dos de les cinc que s'han celebrat fins a la data hagen tingut lloc a Castelló i Segorbe, convertint-se en una trobada molt important per al desenvolupament dels Servicis Socials També destacaria l'àmplia participació des del Col·legi i la professió a nivell provincial en l'establiment de les lleis i decrets que conformen el nou model autonòmic de Servicis Socials. I, finalment, citant la fita més recent, està el Pacte de Benicàssim per a la constitució d'un nou Consell Valencià de Col·legis Oficials de Treball Social.

Es queda alguna cosa per fer, alguna cosa que t'hauria agradat materialitzar?

Queda molt per fer, i així ho he deixat clar a la nova junta que ara ens ha rellevat. Per exemple, aconseguir el conveni amb el 112 perquè ens puguen activar en les emergències, des d'incendis a inundacions o accidents, que són tan freqüents a la nostra província. També considere que el Col·legi ha de proposar a la Universitat Jaume I que oferisca el Grau en Treball Social a Castelló. Crec que és el moment i que ja és una necessitat claríssima. En les últimes setmanes de la nostra junta ja iniciem el treball per a justificar eixa necessitat i plantejar-li-la a la rectora de l'UJI, Eva Alcón.

Un moment grat com a president…

La celebració de la segona Jornada Autonòmica de Servicis Socials en l'UJI en 2017 i la quinta a Segorbe en 2023. Crec que van ser fites molt importants tant per a la professió com per als Servicis Socials en general.
També va ser un moment molt feliç l'aprovació en Les Corts de la Proposició No de Llei (PNL) per la qual s'instava la Conselleria de Sanitat al fet que completara tots els equips d'atenció primària i les unitats de suport com la USM, USMIA, UCA, PF, amb almenys una plaça de treball social en cadascuna d'elles. Llàstima que en data de hui la Conselleria no ho haja complit.

I un altre que recordes precisament per tot el contrari…

Quan la Conselleria de Sanitat ens va traslladar que no està obligada a complir amb la citada PNL.

- Què destacaries de la Junta que t'ha acompanyat en esta marxa, i què poses en valor del nou equip?
De la junta que m'ha acompanyat en estos anys al capdavant de la presidència del COTS Castelló destacaria la seua capacitat de treball i compromís amb la professió. No és fàcil estar ací dedicant temps i esforç al Col·legi per al bé col·lectiu. De la seua mà s'ha donat un gir radical a la formació especialitzada dirigida a les i els col·legiats. S'ha incrementat molt la quantitat i varietat de cursos, molts d'ells gratuïts gràcies als convenis amb l'administració. De la nova junta, m'encanta la renovació i la varietat de perfils professionals i personals que la componen.

- Algun missatge que t'agradaria enviar a la col·legiació?

El que he dit durant estos huit anys: que el col·legi som totes i tots, no sols els qui integren la junta, i que és responsabilitat de totes les persones col·legiades participar d'un mode o un altre en ell, en un moment o un altre de la nostra trajectòria professional i personal, igual que en qualsevol moment recorrem a l'entitat per a consultar temes professionals o laborals, per a formar-nos o per a plantejar reivindicacions que creiem necessàries.

COTS Castelló acaba de complir 40 anys de trajectòria. Com ho imagines dins d'altres deu, quan complisca el seu mig segle de vida?

Espere que continue sent un referent en polítiques socials i que innove en servicis d'atenció a les col·legiades per a donar resposta a les necessitats que vagen sorgint. Espere que hàgem aconseguit el reconeixement professional i laboral en l'administració classificant-nos en el grup A1 i equiparant-nos als altres professionals amb graus universitaris, i també que el Treball Social Sanitari siga reconegut com a professió sanitària. Dins de deu anys imagine un col·legi molt participatiu, és el que desig.

MÉS FOTOS
Jaume Agost, que cedix la presidència de COTS Castelló, reclama que l'UJI oferisca el Grau de Treball Social - (foto 2)
Jaume Agost, que cedix la presidència de COTS Castelló, reclama que l'UJI oferisca el Grau de Treball Social - (foto 3)
Jaume Agost, que cedix la presidència de COTS Castelló, reclama que l'UJI oferisca el Grau de Treball Social - (foto 4)
Pujar