Igualtat impulsa un projecte pioner d’anàlisi sobre desigualtat i sexisme a tres escoles de Castelló
La regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Castelló ha impulsat un projecte pioner per analitzar les pautes socials que es desenvolupen a diari a les escoles de la ciutat i aplicar els canvis necessaris per previndre conductes que poden generar desigualtat entre xiquets i xiquetes. Es tracta del Pla Coeducatiu, una mesura que es desglossa en diferents branques de treball i que s'està duent a terme a tres col·legis de la ciutat: Sensal, Soler i Godes i Pinar.
El Pla Coeducatiu compta amb el treball del servei d'Igualtat de l'Ajuntament i es fonamenta en una acurada metodologia que busca millorar les relacions entre xiquets i xiquetes i entre aquests i la comunitat educativa per previndre possibles comportaments que generen desigualtat. La primera mesura s'ha centrat a dur a terme una anàlisi amb els equips directius i el professorat de tots els centres.
En primer lloc, els i les mestres han hagut de traçar els espais i els usos que tenen els patis de cada escola, un espai que representa què resulta prioritari en l'oci dels xiquets i xiquetes. Per exemple, generalment a les escoles es veu com allò que més espai ocupa i que resulta més prioritari entre l'alumnat és la zona destinada a la pràctica de futbol. La resta són espais accessoris o secundaris que s'adapten a l'espai que necessiten aquells i aquelles que volen jugar a aquest esport. Amb el projecte desenvolupat pel servei d'Igualtat es busca establir qui juga o practica cada esport i quins són els models d'interacció entre tot l'alumnat que es dona cita al pati.
Una vegada feta aquesta feina, el servei d'Igualtat ha organitzat diverses sessions formatives per als i les mestres per tal de donar les eines per gestionar la prevenció de possibles situacions de desigualtat. La vicealcaldessa i regidora d'Igualtat, Ali Brancal, ha destacat que "la formació és molt necessària perquè hi ha molts aspectes en la lluita contra la desigualtat que resulten desconeguts i que no es poden aplicar sense un procés adequat d'ensenyament; per aquest motiu, el servei d'aquesta àrea destina tant de treball i tant d'esforç a dur a terme cursos i tallers".
La formació ha estat acompanyada pel Pla Coeducatiu, que és el guió que té de suport el professorat. Tant la formació com el pla s'utilitzen diàriament a les classes per part dels i les mestres per fer aquelles revisions necessàries al currículum escolar o al material docent, a les comunicacions entre l'alumnat i entre els i les joves i l'exterior, i a les pautes de comportament entre xiquets i xiquetes tant al pati com a l'aula.
"En definitiva, el Pla Coeducatiu busca eradicar, des de l'arrel, els possibles comportaments que generen desigualtat i que es produeixen entre els més jovenets i les més jovenetes perquè reprodueixen models socials que no sempre es tradueixen en una relació d'igualtat. Tot això passa perquè sovint no tenim les ferramentes per combatre-ho, també a les aules, i per això hem engegat aquest projecte pioner per canviar, a poc a poc, la naturalesa de les relacions de desigualtat als nostres centres educatius", ha assegurat Brancal. Dins del pla, s'inclou la proposta del Pati Coeducatiu, que suposa un reenfocament en els espais i l'ús de les zones d'oci de les escoles.
El projecte no conclou de portes endins del centre, ja que el servei d'Igualtat també preveu dur a terme formació amb les famílies. L'objectiu, segons la regidoria, és fomentar les mesures per combatre les desigualtats entre tots els agents i totes les agents educatius que influeixen en la percepció dels models socials que adquireix l'alumnat.