El Pla General suprimeix 700.000 m2 de sòl urbanitzable del PAI Mestrets i el seu entorn
El procés participatiu en els barris del Pla General de Castelló ha abordat avui la zona de Mestrets, on la proposta presentada per la Regidoria d'Ordenació del Territori dirigida per Rafa Simó suprimeix 900.000 metres quadrats de sòl urbanitzable del conegut com a PAI Mestrets i el seu entorn. El nou planejament urbanístic suprimeix la delimitació del sector 27-SU-R (PAI Mestrets), amb 694.100 metres quadrats i la previsió de construir 5.300 habitatges, també suprimeix la unitat d'execució 84-UE-R, de 27.570 metres quadrats.
Així ho ha explicat el regidor en una trobada a la que també han assistit l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la vicealcaldessa, Ali Brancal, i els regidors Verònica Ruiz, Enric Porcar i Sara Usó. Simó ha defensat l'aposta per un ordenament "en el qual preval el microurbanisme per a resoldre els problemes reals de la població que viu en aquesta zona, millorar l'ordenació, augmentar els equipaments i zones verdes i millorar les connexions amb la ciutat consolidada". En aquest sentit, el regidor ha destacat la delimitació d'un sector identificat com Mestrets, entre la quadra Borriolench, la quadra Segona, el camí Mestrets i el límit del grup Sant Agustí, per a connectar els habitatges de Mestrets i Sant Agustí.
"Aquesta unitat també té la voluntat de possibilitar una millora dels equipaments i de les zones verdes al grup Sant Agustín i Sant Marcos i a la resta de grups, ja que es projecta un àmbit de 20.000 metres quadrats com a zona verda amb possibilitat d'instal·lar els equipaments que els veïns i veïnes consideren necessaris", ha subratllat l'edil. A més, els grups Mestrets i Sant Enric es classifiquen com a sòl urbà que possibilita la millora de les infraestructures i serveis públics existents.
Un altre exemple de microurbanisme al que s'ha referit Rafa Simó és la unitat d'execució denominada Sant Agustín en els voltants del col·legi amb el mateix nom amb una superfície total de 14.179 metres quadrats dels quals un terç es destinaran a ampliar la parcel·la del centre educatiu i a completar els habitatges i carrers de l'entorn.
També es delimita una xicoteta unitat d'execució Sant Enric al voltant del grup del mateix nom per a connectar els habitatges ja existents i es reserva un xicotet àmbit per a habilitar una plaça o parc.
La nova proposta de planejament urbanístic també desclassifica altres 353.000 metres quadrats, que passen de la seua classificació com a sòl urbanitzable en el PGOU del 2000 a sòl no urbanitzable (excepte una part que ara passa a integrar-se en la unitat d'execució Mestrets), en l'àmbit delimitat per la quadra Segona, la quadra Borriolench, la carretera de Borriol i el grup Sant Agustí i Sant Marc.
Àrees de minimització d'impactes
El Pla General també proposa, per als nuclis d'habitatge consolidats amb certa densitat i compacitat situats en sòl no urbanitzable, l'establiment de mesures que minimitzen el seu impacte territorial a través de la redacció de plans especials de minimització d'impactes que permeten, entre unes altres, dotar de certs serveis comuns als habitatges. Aquests plans especials hauran de ser d'iniciativa pública (encara que pot existir un conveni propietaris-ajuntament per al seu desenvolupament i execució) i la seua aprovació definitiva correspon a la Conselleria competent en la matèria.
Cal destacar que el Pla General també canvia l'ús industrial pel terciari en la poma que ocupa les antigues instal·lacions de la Dusen amb l'objectiu que puguen transformar-se en un ús de servei al Grup Sant Agustín i Sant Marcos. En el sistema viari, la ribera del Riu Sec es considera com l'element central per a articular la mobilitat per als vianants i ciclista, amb la creació d'un parc lineal, vorejant el llit Sud del riu, que proporcionaria una possibilitat d'oci i esplai ciutadà, una via de connexió entre barris alhora que un element de millora del paisatge urbà.
Els veïns han acollit de forma molt positiva els canvis proposats pel Govern Local en el planejament d'aquesta zona, sobretot el manteniment dels habitatges de la zona de Mestrets, i han proposat algunes millores quant a la comunicació viària com la connexió del camí Mestrets amb la rotonda de l'avinguda Vall d'Uixó. Finalment, també han plantejat als regidors els problemes que generen alguns habitatges ocupats en la zona.
Per la seua banda, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha agraït als tècnics i, especialment a Rafa Simó, tot el "esforç i treball que estan realitzant per a acostar el nou planejament als veïns i veïnes i aconseguir un Pla General de consens". Marco també ha agraït la presència dels veïns en aquesta reunió, "el Pla General és un projecte de tot Castelló i ha d'estar al servei de la ciutadania. Estem redefinint el model de ciutat i aquest nou model aposta per un urbanisme per a les persones, que se centre en el microurbanisme, amb actuacions que milloren serveis en zones on ja existeixen habitatges" ha conclòs.