La Fira Valenciana de la Música tornarà a ser el punt de trobada dels professionals del sector
Les activitats tindran lloc del 14 al 16 de novembre a Castelló de la Plana
La Fira Valenciana de la Música Trovam ha donat a conéixer la programació professional de la seua dotzena edició. Els agents del sector estan citats a Castelló de la Plana entre el dijous 14 i el dissabte 16 de novembre per tal d’analitzar la situació de la indústria musical i identificar els reptes als quals s’enfronta. A més, l’esdeveniment incentivarà la producció d’espectacles i la contractació d’artistes. Per tal d’aconseguir estos objectius, la Fira ha preparat tot un seguit d’activitats on s’inclouen taules de debat, presentacions de projectes, tallers pràctics, speed meetings i trobades. D’altra banda, s’ha de ressaltar que Mery Bas i Mark Dasousa, membres de Nebulossa, així com Maika Makovski, contaran les seues experiències i la seua visió del sector en Les Converses del Trovam. Les inscripcions per a la programació professional del Trovam es poden formalitzar a través de l’enllaç https://firatrovam.com/2024/pro/.
Per tal de conéixer totes les notícies i activitats organitzades en motiu de la Fira Valenciana de la Música, hui mateix s’ha posat a disposició del públic per primera vegada una aplicació oficial del Trovam. A més, el programari serà un espai de networking, ja que posarà a l’abast de les persones inscrites la informació necessària per a establir contactes amb altres professionals. Així mateix, permetrà la inscripció als speed meetings que es desenvoluparan durant la Fira entre artistes i agents del sector. L’aplicació està disponible de forma gratuïta en les tendes virtuals per als sistemes operatius Android i iOS.
La programació professional: les taules de debat
Des de la seua primera edició, la Fira Valenciana de la Música ha recollit les aportacions de molts agents del sector. Eixos testimonis han abordat qüestions molt diverses: la internacionalització de la música valenciana; la creació audiovisual autòctona; els projectes de referència en els mercats estatal i europeu; el finançament d’espectacles i la cerca de patrocinis i mecenatges públics i privats; o la relació amb la premsa, entre d’altres.
Enguany, el Trovam manté l’objectiu de radiografiar l’estat de salut de la indústria musical amb la presència de veus autoritzades. Així, el dijous 14 de novembre tindrà lloc una taula de debat sobre el futur de les polítiques musicals on s’analitzaran les mesures implementades a la Comunitat Valenciana i s’identificaran les oportunitats de millora del sector. Esta activitat comptarà amb la presència de la presidenta de la Federació de la Música d’Espanya Es Música, SocoCollado, i del director del Centre de Coordinació d’Indústries Culturals del Ministeri de Cultura, Juan Melgar, entre d’altres.
Així mateix, la primera jornada de la Fira servirà perquè s’aborde el suport a la música en llengües minoritzades a Europa amb una taula de debat que comptarà amb responsables de fires i festivals de diferents països com ara França, Xipre i Ucraïna. El divendres 15, la principal qüestió a tractar seran els festivals, amb especial atenció a les tendències emergents respecte a la sostenibilitat i els canvis tecnològics, entre altres elements.
Les presentacions de projectes
Les associacions i entitats presents a la Fira Valenciana de la Música tindran l’oportunitat de donar a conéixer les seues activitats. És el cas de la Federació de la Música d’Espanya Es Música, organització que representa i promou els interessos col·lectius del sector i que presentarà a Castelló de la Plana la seua nova gerència. També hi serà l’Entitat de Gestió dels Artistes Intèrprets o Executants (AIE), encarregada de defendre els drets dels músics arreu del món. Els professionals inscrits també podran saber de primera mà quins són els projectes de l’Associació de Festivals de Música (FMA), la qual treballa pel reconeixement dels festivals com esdeveniments artístic-culturals diferenciats dels concerts. A més, Vibra Mahou, patrocinador de la Fira, relatarà les iniciatives impulsades per a gaudir de la música en directe. En darrer lloc, la Navarra Music Comission detallarà les accions que ha posat en marxa per difondre l’activitat musical de la comunitat foral.
Els tallers pràctics
La Fira Valenciana de la Música també s’ha convertit en un espai on els professionals poden adquirir coneixements pràctics bàsics sobre el negoci musical. D’esta manera, la pròxima edició del Trovam oferirà quatre tallers impartits per especialistes i oberts als agents de la indústria. En primer lloc, la Fundació Music For All, entitat precursora en la creació d’una oferta musical inclusiva a Espanya, donarà les claus per a desenvolupar espectacles accessibles a tota la població. D’altra banda, membres d’Unison Rights, entitat de gestió de regalies, aprofundiran en l’administració dels drets digitals i en la documentació i registre d’obres per al cobrament efectiu de les obligacions derivades del seu ús. El tercer taller, impartit pel despatx Sympathy for the Lawyer, tractarà sobre les deduccions fiscals per a espectacles en viu d’arts escèniques i musicals. Finalment, el bufet Domingo Monforte Abogados Asociados s’encarregarà d’aclarir tots els dubtes sobre els contractes i l’argot legal.
Les converses del Trovam
Des de fa uns anys, la Fira Valenciana de la Música impulsa Les Converses del Trovam. Este és un espai on escoltar les opinions d’artistes i professionals del sector en forma de diàleg amb un professional dels mitjans de comunicació i la participació del públic. Enguany, el dijous 14 de novembre a l’Auditori de Castelló de la Plana s’oiran els testimonis de Mery Bas i Mark Dasousa, components de Nebulossa. Este grup va participar en l’última edició del Festival d’Eurovisió. La intervenció dels valencians servirà per conéixer el seu procés creatiu, les influències que es troben en el seu treball i la visió que tenen sobre l’evolució de la música en l’era digital.
Un dia després, divendres 15, serà el torn de Maika Makovski. L’artista nascuda a Palma repassarà la seua trajectòria i donarà pinzellades sobre la seua visió al voltant del fet creatiu i la indústria musical. S’ha de recordar que figures com Santiago Auserón, Luz Casal, la directora Joana Colomar, Juanma Latorre (Vetusta Morla), Cristina Llanos (Dover), Jorge Martí (La Habitación Roja), Martirio, Raül Refree, Christina Rosenvinge, Rozalén, Samantha o Nacho Vegas ja han participat en esta iniciativa.
Altres activitats
Per tal d’acomplir amb la finalitat de posar en contacte els diversos agents de la indústria i fomentar les contractacions de solistes i grups, la Fira Valenciana de la Música facilitarà un espai de trobada en format d’speed meeting (reunions ràpides d’entre 5 i 8 minuts). En estes dinàmiques hi intervindran artistes, espais de programació públics i privats, empreses promotores i agències de management.
L’Auditori de Castelló també serà l’escenari per a la gravació d’un capítol del pòdcast Buzzkers. En este projecte audiovisual, Lorena Lucenilla i Kike Sánchez reflexionen sobre el funcionament i les interioritats de la indústria musical en companyia d’agents del sector.
Finalment, s’ha de destacar que el Trovam també acollirà la reunió de la junta directiva de l’Associació Estatal de Sales de Concerts (ACCES), entitat que lluita per l’estructuració i professionalització del sector de la música en directe i que representa les associacions territorials de sales de concerts, així com locals independents.
La Fira Valenciana de la Música està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) amb la col·laboració especial de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la participació de l’Ajuntament i la Diputació de Castelló. En el Trovam també hi col·laboren altres entitats i institucions com l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), la Sotssecretaria de Cultura del Ministeri de Cultura i la Unió Europea a través de la plataforma LiveMX. A més, hi prenen part À Punt Mèdia, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL); l’Associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); l’Associació Estatal de Sales de Concerts (ACCES); l’Associació de Festivals de Música (FMA); l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC); l’Associació de Promotors de Festivals de la Comunitat Valenciana (Promfest); l’Associació de Promotors Musicals (APM); l’Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV); l’Associació de Sales Valencianes de Música en Directe En Viu!; la Federació de la Música d’Espanya (Es Música); la Federació Valenciana de la Indústria Musical (FEVIM); Onda Cero; Ràdio Nacional d’Espanya; The Spanish Wave i el seu programa d’internacionalització; i la Valencian Music Office. El Trovam compta amb el patrocini de Vibra Mahou i Passline.