La Fira Valenciana de la Música inaugura oficialment la seua novena edició
La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, ha anunciat un increment de la inversió en el sector musical
Les jornades professionals s’allargaran fins demà divendres
L’esdeveniment acollirà més de 40 actuacions de gèneres diversos
La novena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend s’ha inaugurat oficialment aquest matí a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló de la Plana. L’acte ha comptat amb la presència de Raquel Tamarit, secretària autonòmica de Cultura i Esport; Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura (IVC); Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana; Ruth Sanz, diputada de Cultura de la Diputació de Castelló; i Joan Gregori Maria, director de la Fira.
Durant la seua intervenció, Tamarit ha destacat que la Fira és un “punt de trobada que s’ha convertit en una referència, tant dins del nostre territori com també en altres llocs de l’Estat”. Així mateix, ha ressaltat “l’aposta decidida pels nostres artistes i el suport a un sector que ha viscut uns temps recents molt difícils”. En conseqüència, segons la secretària autonòmica, “el Trovam – Pro Weekend representa la consolidació d’un projecte i la repercussió positiva dels esforços invertits per part de la Conselleria de Cultura de la Generalitat en una trobada molt necessària i constructiva per al món de la música”. Finalment, Tamarit ha destacat el seu compromís en seguir “amb l’acompanyament al sector cultural valencià” i ha anunciat un augment del pressupost per al sector de la música d’un “30% per a l'any que ve”.
Les activitats professionals
La Fira Valenciana de la Música Trovam! – Pro Weekend va encetar ahir la programació professional amb activitats destinades als programadors del Circuit Cultural Valencià. Durant la jornada d’avui, han tingut lloc una taula rodona sobre el Pla Estratègic de Cultura 2021-2023 i els Fons Europeus de Recuperació i l’exposició de diversos projectes destinats a vertebrar la indústria musical. Així mateix, s’han encetat els tallers pràctics sobre l’organització de concerts en la nova normalitat; els sistemes de finançament d’espectacles; els reptes de la distribució musical; i l’ús de la tecnologia en els concerts.
Demà, els agents del sector estan cridats a participar en la 3a edició de les Jornades TIIM (Turisme & Indústria Musical), en què s’abordaran les potencialitats del turisme musical. D’altra banda, es mostraran iniciatives que afavoreixen la descentralització cultural i hi haurà sessions pràctiques sobre estratègies de màrqueting i comunicació i tecnologies creatives. S’ha de recordar que la Fira compta enguany amb diverses novetats per a afavorir els contactes entre els professionals de la indústria. Així, els assistents es podran reunir en una àrea de negocis, coneixeran experiències innovadores i escoltaran les opinions de personalitats rellevants.
La programació professional es completa amb les ‘Converses del Trovam!’, un espai de diàleg amb artistes que enguany estarà protagonitzat per Rozalén i Santiago Auserón. Igualment, l’esdeveniment servirà de punt de trobada de les principals organitzacions de la indústria musical i cal destacar que l’Institut Valencià de Cultura farà públiques les candidatures finalistes als IV Premis Carles Santos de la Música Valenciana.
Artistes valencians i d’altres punts de l’Estat
En el vessant artístic, la novena edició de la Fira Valenciana de la Música ha configurat un cartell amb més de 40 bandes i solistes locals, autonòmics i estatals de diversos gèneres. Com sempre, l’organització s’ha marcat l’objectiu d’oferir projectes de qualitat, rics en matisos i equilibrats territorialment amb una aposta decidida per la paritat i els espectacles d’estrena.
Durant els pròxims dies, Castelló de la Plana viurà els concerts de formacions valencianes com La Fúmiga, Samantha, Mafalda i Maluks. A més, el públic podrà assistir als directes de Rafa Xambó, Esther, Toni de l’Hostal, Ovidi4 amb Toti Soler i Josep Aparicio ‘Apa’, entre d’altres. Trobadorets i Iruixa+Skargots protagonitzaran sengles espectacles per al públic familiar.
Com és habitual, la Fira també ofereix la possibilitat d’escoltar propostes d’altres punts de l’Estat. En aquest sentit, la capital de la Plana Alta acollirà artistes com Albert Pla, la cantautora madrilenya La Otra, Tanxugueiras, Caminero Trío o Cintia Lund.
Canvis en la programació artística
Malauradament, la Fira s’ha vist obligada a cancel·lar el concert del grup Zoo previst per a demà divendres 5 de novembre. La banda de La Safor no podrà presentar el seu últim disc en aquesta ocasió pel positiu en COVID-19 del cantant Toni Sánchez, ‘Panxo’. L’organització procedirà a la devolució de l’import de les entrades en el període de temps més breu possible.
Així mateix, les actuacions de Sidonie i Júlia que també s’havien de celebrar demà a l’escenari À Punt, situat al Teatre Principal de Castelló, canvien d’ubicació per qüestions tècniques. Finalment, els directes d’ambdues bandes es realitzaran a la Sala Simfònica de l’Auditori de Castelló. Les alcoianes Júlia hi tocaran a les 21:00 hores, mentre que els catalans Sidonie ho faran a les 22:15h. En acabar, a les 00:00h, tindrà lloc el concert de Las Bajas Pasiones.
La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló. Així mateix, compta amb la participació d’À Punt Mèdia, l’Institut Nacional de les Arts Escèniques (INAEM), Turisme Comunitat Valenciana, la Direcció General de Política Lingüística, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), l’àrea de Cultura de la Diputació de València, la Berklee College of Music y Cerveza Turia, entre altres entitats.