La Fira Valenciana de la Música aborda la capacitat d’adaptació del sector després de les inundacions
Els components de Nebulossa participen en Les Converses del Trovam
Doña Manteca, Abril, Platz, Pantaje i Johnny B. Zero actuen en la Festa Solidària de la Música Valenciana que se prolongarà fins el proper 6 de desembre en benefici dels afectats per la DANA
La dotzena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam s’ha inaugurat este matí a l’Auditori de Castelló. L’acte ha comptat amb la presència de Begoña Carrasco, alcaldessa de la capital de la Plana Alta; Pilar Tébar, secretària autonòmica de Cultura de la Generalitat Valenciana; i Armand Llàcer, president de la Fira, a més d'altres autoritats com la delegada del Consell, Susana Fabregat, diputat províncial de Cultura, Alejandro Clausell, o Juan Francisco Melgar director del Centre de Coordinació d'Indústries Culturals del Ministeri de Cultura.
L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha recordat que “la ciutat de Castelló i el seu Ajuntament va ser testimoni i impulsor del naixement del Trovam. És, per tant, un festival d’arrel castellonenca i que, amb els anys ha guanyat en promoció i prestigi, ampliant el número de grups participants i assistents”.
“La música és també un element dinamitzador de la nostra economia. Fins i tot com a element que ajuda a combatre l’estacionalitat dels cicles turístics, creant riquesa i llocs de treball. I es també gràcies a la col·laboració público-privada que esta cita tan especial pot ser realitat”, ha insistit Carrasco.
L’alcaldessa ha volgut agraïr “a l’Institut Valencià de Cultura que ha convertit esta edició del Trovam en una gran cita solidària, així com a totes les institucions que col·laboren amb esta Fira com són la Generalitat Valenciana, Diputació de Castelló o el Ministeri de Cultura”.
La secretària autonòmica ha iniciat la seua intervenció amb un “record emocionat a les víctimes de la recent tragèdia provocada per la riuada i també a totes aquelles persones que han vist truncar la seua vida amb la pèrdua de persones volgudes, dels seus records, de les seues cases, dels seus negocis i que ha colpejat també durament a aquest sector cultural”.
En aquest sentit, ha ressaltat que el sector de la música i la Fira Trovam “no podia ser alié a la situació. Per això, enguany se celebra una edició molt emotiva i especial en la qual la fira, a més d'haver endarrerit la seua data de celebració, ha reformulat la seua programació”.
Les cites professionals de la segona jornada
L’Auditori de Castelló de la Plana tornarà a l’activitat demà a les 10:00 hores amb la segona taula redona sobre les conseqüències de la DANA en la indústria musical i la capacitat de regeneració del sector. En este cas, hi participaran Louise Sansom, de la discogràfica Hidden Tracks i impulsora de la iniciativa Som València; Carol Rodríguez, directora de comunicació i projectes de l’Associació de Promotors Musicals (APM); Juanjo Talaván, director del Big Sound Festival de València; i Joanvi Díez, president de l’Associació de Promotors de Festivals de la Comunitat Valenciana (Promfest).
Dijous també es produirà la segona de Les Converses del Trovam. Després d’escoltar el testimoni de Maika Makovski, demà hi intervindran Mery Bas i Mark Dasousa, components de Nebulossa. Amb la conducció de Montse Català, cap de Cultura d’À Punt Notícies, el duet relatarà quines rutines de treball seguixen, la seua trajectòria, les seues vivències en l’última edició del Festival d’Eurovisió, les influències que es troben en la seua música i quina és la seua visió del fet creatiu en l’era digital.
Al llarg de la jornada, els agents del sector podran assistir a la presentació de projectes per part de les entitats Promfest i Vibra Mahou, patrocinador de la Fira. Així mateix, s’impartirà un taller sobre els tipus de contractes i clàusules que es fan servir en la indústria musical. Finalment, continuaran les reunions en format d’speed meeting (trobades d’entre 5 i 8 minuts) entre artistes, espais de programació públics i privats, empreses promotores i agències de management.
14 concerts en diversos espais de l’Auditori
Enguany, la Fira Valenciana de la Música acull la Festa Solidària de la Música Valenciana amb els afectats per la DANA. Este cicle de concerts gratuïts és una plataforma per a recaptar recursos en benefici de la Fundació Horta Sud, entitat que treballa a la comarca des de 1972. S’ha de recordar que es poden fer donacions econòmiques a través de la pàgina web oficial de la Fira. Eixos fons es destinaran a les persones i empreses musicals que han patit les inundacions.
Durant el dijous 5, la Festa Solidària de la Música Valenciana viurà 5 actuacions: Doña Manteca, formació enamorada dels ritmes llatins amb un repertori que inclou composicions pròpies i versions de Los Panchos, Antonio Machín o Chavela Vargas; Abril, artista amb una proposta fresca i captivadora que barreja elements tradicionals i electrònics; Platz, grup de rock indie-alternatiu que manté una atmosfera pròpia dels noranta i el vigor i la força característiques de l'adolescència; Pantaje, quartet de veterans de l’escena valenciana que factura píndoles de rock encomanadís; i Johnny B. Zero, banda de rock alternatiu i indie-pop que no defuig l’experimentació sonora.
La Sala Simfònica de l’Auditori de Castelló, escenari principal del recinte, obrirà les portes demà per als concerts de Niño de Elche i Santero y Los Muchachos. El primer és una figura fonamental del flamenc del segle XXI, sempre a la recerca de noves formes dins del gènere. L’il·licità presentarà el seu nou disc, Cante a lo gitano, una reescolta del repertori que Manuel Torre, de jove Niño de Jerez, va deixar recollit en diferents enregistraments. Posteriorment, Santero y Los Muchachos repassaran les cançons que han publicat des de fa set anys sota l’etiqueta “rock reposat” i que formen part del seu nou treball, Una noche en Les Arts, gravat en directe al mencionat coliseu de la ciutat de València.
Finalment, l’escenari Vibra Mahou, situat a la Sala de Cambra de l’Auditori de Castelló, contindrà actuacions de diversos gèneres musicals. Allà hi seran Pepe Zaragoza, trompetista i compositor de jazz que posarà de llarg el seu tercer disc, Efímer; Alba Careta & Henrio, duet que aborda cançons de bressol reinterpretades amb delicats arranjaments de collita pròpia; Mar Pujol, cantautora d’alta intensitat emocional que presentarà el seu debut discogràfic, Cançons de rebost; Borja Penalba, qui, després de tres dècades de carrera musical amb altres intèrprets, ara signa amb nom propi l’espectacle Giròvag; Mala Gestión, quintet que beu de les influències clàssiques del rock’n’roll i el punk; Anna Millo, vocalista que fa servir tonalitats urbanes amb influències del hip-hop, el pop, el neo-soul i el rhythm & blues en el seu primer disc, Radiografía; i Xenia, compositora, cantant i intèrpret que elabora melodies de pop electrònic i psicodèlia.
La Fira Valenciana de la Música Trovam està impulsada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana) i l'Ajuntament de Castelló. A més, compta amb la participació de la Diputació de Castelló; À Punt Mèdia; l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Ministeri de Cultura); Mediterranew Musix (Turisme Comunitat Valenciana); l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; l'Associació d'Artistes, Intèrprets o Executants (AIE); Ràdio 3 (RNE); Onda Cero; Mahou - San Miguel (Vibra Mahou); i la Federació Valenciana de la Indústria Musical (Fevim).