“Al final de les festes les Gaiates es cremen”: les sorprenents respostes de la Intel·ligència Artificial sobre la Magdalena de Castelló
La Intel·ligència Artificial està a l'ordre del dia i cada vegada s'utilitza en més àmbits de la nostra vida, des de la feina fins a qüestions personals. No obstant això, cal anar amb peus de plom i no fiar-se'n al 100% d'estos enginys, ja que les seues respostes de vegades deixen molt a desitjar.
A elperiodic.com hem fet la prova preguntant a quatre models d'IA sobre les festes de la Magdalena de Castelló i hem recopilat les seues sorprenents respostes. Des de tradicions desconegudes pels castellonencs ‘de soca’ a patrones inexistents o curiosos orígens de les festes.
Grok: “Al final de les festes les gaiates es cremen”
La Intel·ligència Artificial de Twitter (ara X), la xarxa social d’Elon Musk, ofereix una resposta com a mínim curiosa quan se li pregunta per estes festes.
“Està vinculada a la fundació de la ciutat en la seua ubicació moderna, després de rebre el permís del rei Alfons V d'Aragó per abandonar l'assentament original a la muntanya”, explica Grok en referència a un monarca que va començar a regnar la barbaritat de 165 anys després que la ciutat s’establira.
“Les festes comencen amb el Pregó, un anunci oficial, seguit d’una desfilada inaugural on participen les "gaiates" (monuments artístics il·luminats), bandes de música i els "collidors" (grups festers)”, continua, parlant d’uns grups de “collidors” desconeguts fins ara a la ciutat i d’una inexistent participació dels monuments en esta desfilada que ja és prou extensa.
Però, sens dubte, una de les explicacions més divertides és quan descriu les gaiates i afegeix que “al final de les festes, es cremen en la "Cremà", semblant a les Falles de València”, errant completament sobre estos monuments que són 'un esclat de llum sense foc ni fum'.
A més, afegeix que a la ciutat s'organitzen “bous al carrer (bous al carrer)”, un esdeveniment que almenys en les últimes dècades no s’ha vist en l’horitzó fester, i afegeix que “un altre moment emotiu és l’ofrena de flors a la Mare de Déu del Lledó, patrona secundària de Castelló”, com si la ciutat tinguera devoció per una altra verge.
IA de Meta: “Es commemora l’arribada de la reina Magdalena”
“La Magdalena se celebra a Castelló i commemora l’arribada de la reina Magdalena d’Àustria a la ciutat el 1518”, explica la Intel·ligència Artificial que ha llançat Meta a través de Whatsapp.
Pel que fa a la Romeria, indica que “partix des del centre de la ciutat i es dirigix cap al Parc de les Canyes, un lloc emblemàtic i simbòlic de la ciutat”, que a la redacció de elperiodic.com encara no hem pogut localitzar al mapa. “Durant la romeria, els participants porten branques de canya, que s'utilitzen per decorar el parc i com a símbol de la festa”, completa.
DeepSeek: “Maria Magdalena, patrona de la ciutat”
A elperiodic.com també hem posat a prova les suposades virtuts de la nova IA xinesa, DeepSeek, que amenaça amb destronar les americanes.
“La festivitat se celebra en honor a Santa Maria Magdalena, patrona de la ciutat, l’ermita de la qual al turó original era un punt clau per als fundadors”, explica, aprofundint en l’error típic de ‘foraster’ de confondre quina és la patrona real de la ciutat.
“La setmana de festes culmina amb ofrenes florals a la patrona i la "Pujada al Turó" com a acte simbòlic”, continua la IA asiàtica, inventant un nom curiós per a la Romeria de les Canyes, afegint que “en arribar a l’ermita, es realitza una ofrena floral a la patrona”, barrejant l’Ofrena amb la Romeria en un crossover perfecte.
Chat GPT: “Les canyes, símbol de fertilitat”
La IA més coneguda, el Chat GPT nord-americà, tampoc es queda curta en les seues respostes, assegurant que “els habitants emprenien una peregrinació en la qual recollien canyes, un element simbòlic que representava la fertilitat, la renovació i la connexió amb la naturalesa”, quan més bé estos ‘bastons’ rememoren les dificultats del camí de descens a la Plana, com un element per sortejar les parts més complicades de la ruta.
Les festes, prossegueix la IA, “es remunten a l’Edat Mitjana, quan se celebrava en honor a Santa Maria Magdalena, patrona de la ciutat”, insistint també este model de llenguatge en l’error de confondre la Magdalena amb Lledó.
Gémini: “El Vítol ressona tota la setmana”
L’única IA que ha superat el test de elperiodic.com és la elaborada per Google, coneguda com a Gémini, que ha encertat en quasi totes les preguntes amb més o menys exactitud.
Això sí, Gémini assegura que “el Vítol és el crit fester que ressona durant tota la setmana, però especialment l’últim dia de festes”, quan en realitat pràcticament queda reservat a l’últim i emotiu acte, així com al final del Pregó. Un detall sense importància atenent a les respostes anteriors.