La Filmoteca de l’IVC presenta en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló un cicle sobre el productor Jeremy Thomas
El cicle s’inicia el dissabte 24 de setembre, a les 19.30 hores, amb la projecció de ‘Jeremy Thomas, una vida de cine’, de Mark Cousins
El cicle sobre el productor britànic està conformat per set pel·lícules i es podrà veure fins al mes de desembre
Cultura de la Generalitat, per mitjà de l’Institut Valencià de Cultura, inicia una nova temporada de la Filmoteca en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló amb la programació d’un cicle de set pel·lícules dedicat al productor britànic Jeremy Thomas, que es podrà veure del 24 de setembre al 18 de desembre de 2022. Aquest cicle també es podrà veure en la Filmoteca de València a partir de novembre.
L’habitual cicle ‘En pantalla gran’ de la Filmoteca de l’IVC en el Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló està dedicat enguany al productor britànic Jeremy Thomas (Londres, 1949), un nom imprescindible del cinema contemporani.
Jeremy Thomas està darrere d’algunes de les millors pel·lícules de les últimes quatre dècades i ha produït cintes de directors tan rellevants i diversos com Nagisha Oshima, Bernardo Bertolucci, Jim Jarmusch, David Cronenberg, Takashi Miike, Richard Linklater, Takeshi Kitano, Terry Gilliam o Wim Wenders.
El cicle s’inicia en el Paranimf de la Universitat Jaume I, el dissabte 24 de setembre, a les 19.30 hores, amb la projecció del documental ‘Jeremy Thomas, una vida de cine’ (2021), de Mark Cousins. La pel·lícula es podrà veure en el mateix horari el diumenge 25 de setembre.
Durant cinc dies, Jeremy Thomas i el cineasta nord-irlandés Mark Cousins recorren la França rural i recorden algunes de les pel·lícules produïdes pel productor anglés, que es troben entre les més aclamades i controvertides de tots els temps, com ‘L’últim emperador’, de Bertolucci, o ‘Crash’, de David Cronenberg. En el documental participen algunes estreles que han treballat amb Thomas, com Tilda Swinton i Debra Winger.
El dissabte 8 i el diumenge 9 d’octubre, a les 19.30 hores, la Filmoteca projecta en el Paranimf de la Universitat Jaume I ‘Feliz Navidad, Mister Lawrence’ (1983), dirigida per Nagisa Oshima i protagonitzada per David Bowie i Ryuichi Sakamoto.
Ambientada en la Segona Guerra Mundial, la pel·lícula conta la història del soldat britànic Jack Celliers en un camp de presoners japonés. El comandant del camp creu fermament en valors com la disciplina, l’honor i la glòria. Al seu entendre, els soldats aliats són covards, ja que s’entreguen en compte de suïcidar-se.
El dissabte 22 i diumenge 23 d’octubre, a les 19.30 hores, es projecta ‘El almuerzo desnudo’ (1991), dirigida pel canadenc David Cronenberg, basada en la novel·la homònima de William Burroughs i protagonitzada per Peter Weller, Judy Davis i Ian Holm.
Presentada en el Festival de Berlín amb divisió d’opinions en la crítica especialitzada, ‘El almuerzo desnudo’ s’ha convertit en una pel·lícula de culte gràcies a la seua singular incursió en l’univers literari de Burroughs: després del tràgic accident de la seua dona, un home comença a tindre unes horribles al·lucinacions a conseqüència d’unes drogues que el porten a una seriosa addicció i el transporten a un món totalment surrealista.
El dissabte 5 de novembre i el diumenge 6 de novembre, a les 19.30 hores, es projecta ‘Sexy Beast’ (2000), dirigida per Jonathan Glazer i protagonitzada per Ray Winstone, Ben Kingsley i Ian McShane. Es tracta d’un ‘thriller’ de producció hispanobritànica amb el qual Kingsley va ser nominat a l’Oscar al millor actor secundari.
Després d’haver passat una temporada entre reixes, Gal Dove viu ara feliçment retirat en un xalet de la Costa del Sol espanyola, juntament amb la seua dona, a qui adora. Però la seua felicitat s’entela amb l’arribada del senyor Logan, un antic camarada que intenta convéncer-lo que torne a Londres per a un últim gran colp.
El dissabte 19 de novembre i el diumenge 20 de novembre, a les 19.30 hores, es projecta ‘Soñadores’ (2003), de Bernardo Bertolucci. Protagonitzada pels joves Michael Pitt, Louis Garrel i Eva Green, la pel·lícula està ambientada en les revoltes estudiantils de maig del 1968.
Isabelle i el seu germà Theo, sols a la ciutat mentre els seus pares estan de viatge, conviden al seu apartament un jove estudiant americà, que han conegut en un cinema. Una vegada a casa, estableixen unes regles per a conéixer-se mútuament, explorant emocions i erotisme per mitjà d’una sèrie de jocs extremadament arriscats.
El dissabte 3 de desembre i el diumenge 4 de desembre, a les 19.30 hores, es projecta ‘Solo los amantes sobreviven’ (2013), dirigida per Jim Jarmusch. Protagonitzada per Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska i John Hurt, la pel·lícula és una original aproximació de Jarmusch al gènere de terror vampíric.
La història d’amor entre una parella de vampirs, Adam i Eve, ha prevalgut durant uns quants segles, però el seu llibertí idil·li és interromput per l’arribada d’Ava, la salvatge i incontrolable germana menor d’Eve.
El dissabte 17 de desembre i el diumenge 18 de desembre, a les 19.30 hores, conclou el cicle amb la projecció del documental musical ‘Crock of Gold: Bebiendo con Shane MacGowan’ (2020), del cineasta londinenc Julien Temple.
Combinant imatges d’arxiu inèdites de la banda i de la mateixa família de MacGowan, juntament amb animacions de l’il·lustrador Ralph Steadman, ‘Crock of Gold’ és un documental sobre el poeta ‘punk’ irlandés Shane MacGowan, cantant i compositor principal del grup The Pogues. El documental va obtindre el premi especial del jurat en el Festival de Sant Sebastià.
El preu de l’entrada general a les projeccions de la Filmoteca de l’IVC en el Paranimf de la Universitat Jaume I és de 3 euros. La tarifa reduïda és de 2 euros amb la presentació de Carnet UJI, Carnet Jove, Membre de SAUJI, Membre de Platea, carnets Anem al Teatre, d’estudiant, de jubilat, de parat, de discapacitat, de família nombrosa i grups de més de 10 persones.