elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fernández Garrido: «La producció científica de la infermeria espanyola està en molt bon nivell»

Fernández Garrido: «La producció científica de la infermeria espanyola està en molt bon nivell»
  • El director de gestió Sanitària de la Conselleria de Sanitat ha analitzat l'estat actual de la investigació en infermeria en les IV Jornades de responsables d'investigació

MÉS FOTOS
Fernández Garrido: «La producció científica de la infermeria espanyola està en molt bon nivell» - (foto 2)
Fernández Garrido: «La producció científica de la infermeria espanyola està en molt bon nivell» - (foto 3)
Fernández Garrido: «La producció científica de la infermeria espanyola està en molt bon nivell» - (foto 4)

El Departament de Salut de Castelló, la Universitat Jaume I i la Fundació Fisabio han celebrat hui les IV Jornades de responsables d'investigació que en aquesta edició s'han centrat en la investigació i la innovació infermera. Julio Fernández Garrido, director de gestió Sanitària de la Conselleria de Sanitat, ha analitzat en la conferència inaugural l'estat actual de la investigació en infermeria.

Segons ha explicat, la investigació en aquest àmbit és molt recent comparada amb altres disciplines i existia una falta de formació en metodologia d'investigació fins a l'arribada de l'Espai Europeu d'Educació Superior, que ha permés als infermers i infermeres continuar la seua formació. «S'ha trencat el sostre acadèmic que imposava la diplomatura i podem continuar amb el camí de la investigació, però la formació en metodologia d'investigació encara és insuficient i molta de la producció científica emmalalteix d'una certa falta qualitat», ha assenyalat.

No obstant això, Fernández Garrido ha afirmat que la producció científica de la infermeria espanyola està en molt bon nivell. Segons el Scimago Journal Rank, Espanya és el seté país productor d'articles científics d'infermeria en el món i tercer d'Europa. «La progressió ens fa sospitar que anirem a millor perquè en 2014 havíem incrementat la producció científica un 10%, en 2016 un 18%, i en 2020 un 25%, malgrat ser un any pandèmic», ha apuntat. A més, destaquen especialment les àrees d'atenció primària, amb un tercer lloc a nivell mundial i un segon lloc d'Europa, i cures crítiques, amb una cinquena posició mundial i segona a nivell europeu.

Finalment, el director de gestió Sanitària de la Conselleria de Sanitat, ha afirmat que per a aconseguir posicionar a Espanya entre els països referents és necessari: temps, perquè les persones que han estudiat màsters i doctorats comencen a produir; més formació en metodologies d'investigació en els plans d'estudi; finançament per part dels governs, universitats i institucions; i revistes espanyoles amb impacte.

Per a concloure, s'ha dirigit als professionals assistents amb una reflexió sobre el futur de la infermeria: «us enfrontareu en els pròxims anys a problemes complexos i greus del món globalitzat i, en tots ells, la necessitat de cuidar a les persones es manté constant i, aquest repte, cal encarar-lo amb passió, obstinació i, sobretot, amb investigació, ciència, compromís i lideratge», ha assenyalat. En aquest sentit, ha afegit que la pandèmia ha deixat clara la necessitat que la cura a les persones ha de ser el referent principal de l'atenció a la salut i que «les infermeres i infermers tenim l'obligació d'impulsar el desenvolupament de la nostra professió», ha conclòs.

Obertura de la jornada

En la inauguració de la jornada, la rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha destacat la importància de posar en valor la investigació i la innovació que es realitza en l'àmbit de la infermeria, així com la necessitat de continuar establint sinergies per a impulsar eixa investigació. «Amb pandèmia o sense pandèmia, la infermeria i els seus professionals sou la garantia per a avançar cap a una millor qualitat i humanització de l'assistència sanitària», ha afirmat.

Per part seua, el director general d'Investigació i Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Javier Burgos, ha assenyalat que «la investigació de hui és la solució a les cures del pacient del futur, per la qual cosa no podem separar la investigació infermera de la pràctica habitual». Així mateix, ha subratllat la importància de l'acreditació dels grups d'infermeria.

La taula inaugural també ha comptat amb el gerent del Departament de Salut de Castelló, Ricardo Tosca; la directora d'Infermeria del Departament de Salut de Castelló i presidenta del comité organitzador, Antonia Valero; l'assistent de direcció de la Fundació Fisabio, Patricia Fernández; la directora d'Infermeria d'Atenció Primària del Departament de Salut de Castelló, i el vicedegà d'Infermeria de l'UJI, Eladio Collado.

Pujar