elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Expertes en educomunicació destaquen la necessitat de crear xarxes d'investigació i docència per a impulsar l'alfabetització mediàtica

Expertes en educomunicació destaquen la necessitat de crear xarxes d'investigació i docència per a impulsar l'alfabetització mediàtica
  • La Càtedra RTVE de Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica inicia el webinar «Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar l’Educomunicación des de les Universitats»

La Càtedra RTVE de Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica va celebrar el passat 27 d'abril la primera sessió del webinar «Diàlegs sobre comunicació i educació en el segle XXI. Impulsar la Educomunicación des de les Universitats» amb la participació de les expertes en el camp de l'educació Carmen Marta Lazo, catedràtica de Periodisme de la Universitat de Saragossa, i Sara Osuna Acedo, professora titular d'Educació i Comunicació de la Universitat Nacional d'Educació a Distància.

Totes dues investigadores van coincidir en el seu diagnòstic sobre la situació de l’educomunicació a Espanya, que té encara per davant un llarg recorregut en el seu desenvolupament, tant en la formació superior com en els nivells no universitaris. La coincidència va ser absoluta a l'hora d'assenyalar la necessitat de reforçar la formació del professorat en el camp de l'alfabetització mediàtica, com una de les línies d'acció que han d'impulsar totes les administracions educatives, també les universitats. En aquest sentit, les professores Marta i Osuna van coincidir en la necessitat de crear xarxes d'investigació, docència i transferència per a impulsar l'alfabetització mediàtica.

D'una banda, la professora Carmen Marta va subratllar l'actual context de les faules, de l'expansió de la cultura de l'odi i de l'efecte multiplicador de les xarxes socials com a marc sociopolític i cultural que està posant de manifest la necessitat d'impulsar l’educomunicació en la societat de la informació. A més, va destacar que en l'actual reforma del sistema educatiu, el recent decret sobre educació primària i secundària recull, per primera vegada, la necessitat d'avançar en la competència mediàtica dels joves, és a dir, en l'ús crític i responsable de les noves tecnologies. Així mateix, va destacar que en l'era del transhumanisme digital és imprescindible posar l'accent en els valors i l'empatia dels joves i ciutadans, per al desenvolupament dels quals l'alfabetització mediàtica pot jugar un paper fonamental.

Per part seua, la professora Sara Osuna va assenyalar que des de la implantació de la LOGSE en 1988 no hi ha hagut avanços significatius en el camp de l'educació mediàtica en cap dels nivells educatius, tampoc en la universitat. En la seua anàlisi de la situació actual, va destacar el fracàs de la transversalitat dels continguts i competències relacionades amb l’educomunicació, així com la necessitat d'avançar en el desenvolupament d'un pensament crític de xiquets i joves. En aquest sentit, va posar l'accent en la necessitat d'aprofundir, per exemple, en la comprensió de grans operacions com la recent compra de Twitter per part del magnat Elon Musk o el que oculta la disputa entre Apple i Facebook a propòsit de la recol·lecció de dades a través dels dispositius mòbils.

Aquesta primera sessió del webinar sobre «Diàlegs sobre Comunicació i Educació en el segle XXI. Impulsar l’Educomunicació des de les Universitats» va servir per a destacar el valor no instrumental de l'educació mediàtica, que ha d'estar dirigida cap a l'educació en valors i el foment de l'esperit crític. Per a aconseguir-ho, es va coincidir en la necessitat d'apostar per la creació de xarxes col·laboratives, i en la necessitat de crear espais de treball conjunts entre les universitats i les escoles i instituts.

El webinar està organitzat per la Càtedra RTVE de Cultura audiovisual i alfabetització mediàtica el principal objectiu de la qual és promoure la reflexió i el debat sobre la necessitat d'impulsar l’educomunicació en l'actual societat de la informació.

En l'organització d'aquest webinar, d'assistència gratuïta, participen, a més de la Càtedra RTVE, el CEFIRE Artístic-expressiu de la Comunitat Valenciana, el Consell de l'Audiovisual de la Comunitat Valenciana i l'Associació per al Desenvolupament de la Comunicació, adComunica. Les sessions són gravades i estaran disponibles en la web https://catedrartve.uji.es/

Pujar