Especialistes en cooperació i desenvolupament sostenible qualifiquen el moment actual com altament propici per al foment del consum responsable i el comerç just
La Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible ha organitzat una taula redona virtual
Els experts i expertes en cooperació i desenvolupament sostenible que han participat en la taula redona virtual sobre «Aliances per a la sensibilització en el Consum Responsable i el Comerç Just com a motors de l'Agenda 2030» organitzada per la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de la Universitat Jaume I de Castelló han coincidit a assenyalar que el moment actual és altament propici per al foment del consum responsable i el comerç just. L'acció realitzada s'emmarca en el programa d'activitats per a 2022, fruit del conveni de col·laboració entre l'UJI i la Generalitat Valenciana.
En l'actualitat s'ha constatat que existeix una demanda creixent de productes i serveis que complisquen requisits de responsabilitat social i ambiental, per la qual cosa, segons aquests especialistes, «el moment resulta especialment propici per a escometre diferents accions de sensibilització combinades sobre aquesta temàtica, tenint en compte a més que la coherència de polítiques de les diferents organitzacions, públiques i privades, és una part importantíssima en aquesta acció de conscienciació».
L'activitat s'ha estructurat en dues parts. Durant la primera ha tingut lloc una taula redona oberta a tot el públic interessat (l'enregistrament de la qual estarà pròximament disponible en el canal de YouTube de la universitat) i una segona part que ha inclòs un seminari com a espai de trobada per als experts i expertes i entitats convidades amb l'objectiu de fomentar possibles aliances entorn de la sensibilització en consum responsable i comerç just com a elements potenciadors de l'Agenda 2030.
En la presentació de l'activitat, Xelo Angulo, directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, ha destacat les aliances establides amb les universitats a través dels convenis de col·laboració existents per a difondre els valors de l'Agenda 2030, així com la gran responsabilitat per part dels governs de produir un canvi sistèmic que pose les persones i el planeta en el centre de les seues accions, un compromís materialitzat en el V Pla Director de la Cooperació Valenciana recentment aprovat. Per la seua part, el director de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible i vicerector d'Internacionalització i Cooperació de l'UJI, Joan Antoni Martín Montaner, ha posat en relleu la relació entre el consum responsable i el comerç just amb el contingut de la Càtedra recordant la relació d'aquests amb l'Agenda 2030 i els ODS, així com que les aliances impliquen col·laboració i cooperació.
L'activitat ha permès que els diferents actors explicaren les seues respectives visions respecte dels temes tractats. En primer lloc, Marta Lozano, directora de la Coordinadora Estatal de Comerç Just, ha destacat la relació i l'impacte que manté la Carta Internacional de Principis del Comerç Just en la consecució de cadascun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible mantenint una visió global. A més, ha incidit en l'efecte multiplicador que té el comerç just per a reduir la pobresa (ODS1) aconseguint una major incorporació de les comunitats en desavantatge, fomentar el treball decent (ODS 8), sensibilitzar respecte al consum responsable (ODS 12) i establir xarxes de treball de baix a dalt en aliança (ODS17).
Seguidament, Cristina Ramón Lupiáñez, presidenta de Coordinadora Valenciana d'ONGD (CVONGD), ha ressaltat l'enfocament basat en Drets Humans com a base de les aliances per a la sensibilització, la qual cosa contribueix a l'adaptació dels objectius segons a qui van dirigits (administració, ciutadania i entitats membres). Durant la seua exposició ha reivindicat la llibertat de consum i la sobirania consumidora seguint el terme de «consumocràcia», concepte utilitzat per Roberto Ballesteros per a assenyalar una manera de consumir participativa que ens faça protagonistes i que requereix una informació assequible i veraç, deixant enrere el capitalisme il·lustrat de «tot per al consumidor sense el consumidor». Al seu torn, Cristina Ramón ha recomanat promoure la sobirania alimentària basada en drets i enfortir la compra pública ètica posant el focus en l'acció reguladora que té el poder públic, així com la promoció del control democràtic de la informació en nom de la transparència cap al consumidor.
A continuació, el president de World Fair Trade Organization (WFTO)-Europe i responsable de productes en OXFAM Intermón, Juanjo Martínez, ha assenyalat la necessitat que els productes de comerç just siguen competitius en el mercat destacant la importància d'alinear-se amb les principals motivacions de compra del consumidor que són la qualitat, el preu i l'accessibilitat per a posteriorment incidir en la sensibilització a través dels valors de justícia social i comerç just. Per a això ha recomanat un ús ètic del màrqueting, que ha considerat una eina essencial i imprescindible per a competir en el mercat actual.
Posteriorment, Linda Vera Marchuk, coordinadora de la Campanya de Ciutats i Universitats pel Comerç Just en la Coordinadora Llatinoamericana i del Carib de Xicotets Productors i Treballadors de Comerç Just (CLAC) ha compartit el treball en xarxa junt amb 20 universitats que s'està duent a terme a Llatinoamèrica. Aquest treball es va iniciar en 2014 de manera modesta entre centres que mantenien una connexió directa amb la producció i des de fa un parell d'anys ha posat l'èmfasi en la investigació i en la creació de taules temàtiques que aborden, entre altres temes, la problemàtica que mantenen els mercats locals en ser principalment exportadors i la dificultat d'arribar a l'àmbit de la compra pública, la promoció de la sobirania alimentària la importància de la qual s'ha posat de manifest durant la pandèmia i el repte de la sostenibilitat unit a l'enfortiment de les organitzacions a causa de la necessitat de relleu generacional en el camp. Tot això, des de la intenció que les taules temàtiques evolucionen a línies d'investigació formals que enfortisquen carreres científiques i bastisquen ponts de col·laboració i aliances.
En la segona part de l'activitat, el seminari ha cercat crear un marc de col·laboració en el qual entitats convidades i les persones expertes, potencials sòcies d'una aliança, han analitzat la situació actual sobre la sensibilització en el tema i el paper de les aliances a fi d'aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. A les persones de la taula s'han unit Eloisa Nos Aldás, catedràtica de l'UJI; Estela Bernad, presidenta d'adComunica, Jose Ignacio Pastor i Carles López, president i coordinador d'ACICOM; Miguel Ángel Moliner, catedràtic de l'UJI; Elena Thibaut del CEFIRE, Victoria Rubio de la Cambra de Comerç de Castelló; Pau Ferrando, diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Castelló; Carles Xavier López Benedí, de la Universitat de València; Pilar Carceller de la Tenda de Tot el Món; Esther Paulo, directora de Fundació Novessendes; Óscar Climent, de Pankara EcoGlobal, i David Comet de la Universitat de Còrdova.
Respecte a la situació actual, han remarcat la necessitat de col·laborar entre tots els actors involucrats aprofitant el moment propici gràcies a la predisposició d'una demanda creixent i han destacat, al seu torn, la necessitat de passar a l'acció cercant solucions també per als productors locals del nord, que no tenen actualment cap regulació que indique la seua vinculació amb el comerç just o un possible consum responsable.
Amb l'objectiu de crear futures aliances, s'han plantejat propostes dirigides no sols a crear sensibilització sinó també a mantenir-la establint vincles entre la investigació i la producció a través d'universitats i administracions públiques. Així mateix, han destacat la importància de l'educació des d'edats primerenques i el foment de passar a l'acció des d'un esperit crític i realista que incloga la necessitat de polítiques econòmiques que regulen el concepte de consum responsable i promoguen la compra pública.
Des de la Càtedra s'ha valorat molt positivament l'activitat perquè «ha permès plantejar possibles col·laboracions en futures aliances per a sensibilitzar sobre la importància de fenòmens tan interrelacionats com el consum responsable, el comerç just i la sostenibilitat», a través d'un major coneixement d'ells mateixos i les seues respectives visions, tant en els tems tractats com en les diferents maneres d'arribar a un major nombre de persones, tant consumidores com productores.
«També s'ha constatat la riquesa organitzativa del nostre territori, la qual cosa ens fa ser optimistes respecte de la possibilitat d'arribar a acords concrets en el futur per a fomentar una major sensibilització en el nostre àmbit d'actuació més pròxim», han assenyalat les mateixes fonts.
Més informació: www.catedracooperacio.uji.es