Escola Pia de Castelló ofereix una educació a l'avantguarda, plurilingüe i adaptada a les noves tecnologies
El centre compleix aquest any 125 anys educant, anunciant i transformant
El període de matriculacions per al curs 2023-2024 ja està en marxa i el col·legi Escola Pia de Castelló és una opció segura per als pares i mares que busquen que els seus fills aprenguen i estudien amb un sistema educatiu integral que va des de la formació espiritual, la música, els idiomes i l'aposta intercultural o les tecnologies de la informació i la comunicació.
Els Escolapis, el col·legi dels quals es remunta a l'any 1897, compleix aquest any 125 anys educant, anunciant i transformant. Al llarg d'aquests anys sempre s'ha apostat per l'educació integral de l'alumnat, fent del lema “Pietat i Lletres” una realitat generació rere generació.
La història del col·legi Escola Pia de Castelló es remunta fins a 1897, any en què van començar les classes en un local del Carrer Cavallers de la capital de la Plana. Pràcticament al mateix temps, a l'octubre de 1897, van començar les obres de l'edifici de l'Escola Pia i tres anys més tard es va traslladar la comunitat al nou edifici.
Centre d'Estudis Integrat
Escola Pia aposta per una formació integral que, al costat dels estudis obligatoris i a la formació espiritual, la música ha format part de la seua història en diverses ocasions.
Actualment, els Escolapis són l'únic Centre Integrat d'Educació Infantil, Primària i Secundària i Ensenyaments Artístics Professionals de Música i Dansa de la província. Així, es combinen dues línies des d'Educació Infantil de 3 anys fins a 4t d'ESO, a més de Programes de Diversificació Curricular en 3r i 4t d'ESO, amb ensenyaments elementals i professionals reglades de música i dansa, a més d'una variada oferta d'ensenyaments no reglats que abasten des de la musicoteràpia en l'embaràs i per a nounats o la música per a bebés fins a l'ensenyament musical d'adults.
Un centre adscrit al programa d'educació plurilingüe i intercultural
Des de l'etapa d'Educació Infantil i al llarg de tota la seua escolarització, els alumnes del col·legi Escola Pia de Castelló participen del programa PEPLI, de manera que la docència es realitza en llengua castellana, llengua valenciana i llengua anglesa en diferents percentatges en funció de l'etapa educativa, fins a finalitzar els estudis en 4t de Secundària, etapa en la qual, a més, s'ofereix l'assignatura optativa de francés.
Innovació, cooperativisme i projectes
Així mateix, el col·legi Escola Pia manté, des de fa anys, una aposta decidida pel treball cooperatiu. L'aprenentatge es duu a terme a través de projectes, que es desenvolupen en tallers i racons d'aprenentatge. Aquesta metodologia afavoreix la participació de tots els alumnes i potencia rutines de pensament que els ajuden a reflexionar i aprendre en equip els uns dels altres.
Educant en l'ús de les TICs des d'infantil
La societat actual i els avanços tecnològics faciliten que les relacions personals, professionals i d'aprenentatge es produïsquen cada vegada en major mesura en entorns digitals. Des de la seua incorporació al centre dels Escolapis de Castelló en Educació Infantil, els seus alumnes disposen de mitjans tecnològics que impulsen la motivació en l'aprenentatge i potencien la seua competència digital. Les aules d'Educació infantil estan equipades amb pantalles digitals i projector, la qual cosa permet una més àmplia i millor visualització dels recursos digitals. A més, introduïm recursos com la realitat augmentada i els codis QR com a element motivador.
Al costat d'aquest equipament d'aula, en Educació Primària s'introdueix el treball amb tauletes digitals, el treball en el núvol i el seguiment de continguts i realització de tasques en aules virtuals, la ludificació, en la qual apliquen les regles i organització dels jocs per a motivar l'aprenentatge, o les denominades flipped classroom, una volta de rosca a la classe tradicional en la qual els alumnes i els professors veuen millorada notablement l'eficàcia del temps invertit, tot això en un enfocament de clara innovació educativa.
Ja en Educació Secundària Obligatòria, els alumnes d'Escola Pia han desenvolupat notables habilitats en l'ús de les TIC.
Els tallers d'aprofundiment s'enfoquen cap a la necessitat de construir relacions adequades amb la resta de persones, exercint conductes positives que fomenten el respecte, també en la xarxa.
La base d'aquest respecte és l'ús d'una manera saludable dels dispositius digitals, prenent consciència que les interaccions que es realitzen amb aquests van conformant l'empremta digital, i per tant, la pròpia identitat de l'alumnat en aquest mitjà.
També es posa en relleu la importància d'establir una perspectiva crítica enfront de la constant recepció d'informació, i ha de ser tractada i seleccionada.
Amb tot això, es pretén la constitució d'un doble objectiu el de dotar a l'alumnat de les eines imprescindibles per a aconseguir un projecte de vida personal, social i professional satisfactori i, al mateix temps, preparar-ho per a afrontar els principals reptes del segle XXI.
Interdisciplinaritat
És quasi un tret característic del quefer diari d'Escola Pia en el qual tot està connectat. Als projectes d'una determinada assignatura s'uneixen uns altres en els quals diverses assignatures o tota una etapa és un equip que coordina activitats en les quals els alumnes perceben les ciències, les lletres, les arts o la tècnica com una xarxa de coneixements i capacitats. Quan aqueixa interdisciplinarietat creua la barrera de les etapes sorgeixen moments meravellosos, en els quals tots, des d'infantil fins als últims cursos de secundària, són font d'aprenentatge.
Compromís
Amb la pau i la no violència, amb les dones i el seu inestimable valor en tots els àmbits de la vida, amb aquells que pateixen qualsevol tipus de pobresa, en contra de l'explotació laboral, econòmica o social de xiquets i joves, des d'Escola Pia es bolquen a promoure generacions de joves compromeses amb la societat i el temps que els ha tocat viure.