Eclipsi solar total: Castelló s’alinea amb un famós divulgador per a l’esdeveniment del segle: "No es pot explicar amb paraules"
"A Castelló li ha tocat el Gordo", explica aquest 'influencer' de la ciència amb milions de seguidors.
La ciutat de Castelló s’alinea amb un famós divulgador científic per anunciar l’esdeveniment astronòmic del segle que tindrà un dels seus epicentres solars a la capital de la Plana.
Es tracta de l’Eclipsi Total Solar d’agost de 2026, que es veurà perfectament a la ciutat, com ha explicat l’alcaldessa, Begoña Carrasco, que estava acompanyada pel famós divulgador científic Javier Santaolalla, amb milions de seguidors a les xarxes socials.
L’alcaldessa ha destacat l’extraordinari de la cita i ha ressaltat que Castelló i les platges de Castelló seran "el millor lloc per contemplar aquest esdeveniment únic i tindrà la capital de la Plana com a epicentre, on s’espera una assistència mai vista de visitants nacionals i internacionals, sobretot de llocs com els Estats Units o el Japó, grans aficionats a aquest tipus d’esdeveniments".
“Serà aleshores, concretament el 12 d’agost de 2026 cap a les 20:30 h de la vesprada, quan podrem viure a la ciutat de Castelló, a les platges de Castelló, aquest moment històric com és un eclipsi total de sol. El que ens servirà per posar en valor, per mostrar al món també tot el potencial que tenen les nostres platges i tot el que ens ofereixen”, ha comentat.
Per a Carrasco “serà una oportunitat única, que coincideix a més en plena temporada alta turística, per mostrar a tot el món tots els molts atractius que té la costa de Castelló: naturalesa, propostes d’oci, per a la pràctica de l’esport, sense oblidar un altre dels nostres majors reclams com és la nostra excel·lent gastronomia”.
Així, la ciutat es promociona per a divisar "aquest esdeveniment d’abast mundial que no ha succeït al nostre planeta des de fa 120 anys" sobre els cels castellonencs.
"Ens ha somrigut el Gordo", ha explicat Santaolalla, que considera que aquest tipus d’eclipsis "ocorre molt poques vegades en xicotetes regions de la Terra".
"Podem tindre una situació privilegiada d’observació", explica Santaolalla, que destaca la bondat de recaure a més en una regió amb una climatologia tan favorable, amb menor probabilitat que els núvols impedisquen gaudir de l’esdeveniment, com sí que ocorrerà en altres zones del planeta.
Respecte a com es viurà aquest esdeveniment, Santaolalla ha vaticinat que “No es pot explicar amb paraules: hi haurà gent plorant, hi haurà gent aplaudint, es fa de nit en ple dia, els animals comencen a comportar-se de manera estranya, baixa la temperatura, de sobte t’adones que estàs girant al voltant d’una estrella i es produeix una sensació còsmica de connexió amb l’univers, molt difícil d’explicar”.
Doctor en Física, enginyer i youtuber
Javier Santaolalla és Doctor en Física i Enginyer de Telecomunicacions, ha treballat en projectes científics d’abast mundial, formant part fins i tot de l’equip que va descobrir el bosó de Higgs al CERN de Suïssa.
Santaolalla és conegut per les seues xarrades a Espanya i l’estranger, especialment a Llatinoamèrica, però sobretot pels seus vídeos a Youtube explicant la ciència al públic en general. La seua manera de comunicar ha fet que compte amb molts seguidors a xarxes socials com Instagram, amb més de 2,5 milions de persones que segueixen el seu contingut o Youtube, on té més de 4 milions de subscriptors. També són habituals les seues col·laboracions en diferents mitjans de comunicació com a divulgador, com és el cas del programa de televisió ‘Òrbita Laika’ a La 2 de RTVE. Així mateix, és autor i coautor de diversos llibres de divulgació científica.