elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Doble topònim, pla de xoc de neteja i fi de les càmeres sancionadores: Carrasco fa balanç dels seus primers 30 dies a Castelló

Doble topònim, pla de xoc de neteja i fi de les càmeres sancionadores: Carrasco fa balanç dels seus primers 30 dies a Castelló
    MÉS FOTOS
    Doble topònim, pla de xoc de neteja i fi de les cambres sancionadores: Carrasco fa balanç dels seus primers 30 dies a Castelló
    Doble topònim, pla de xoc de neteja i fi de les càmeres sancionadores: Carrasco fa balanç dels seus primers 30 dies a Castelló - (foto 3)
    Doble topònim, pla de xoc de neteja i fi de les càmeres sancionadores: Carrasco fa balanç dels seus primers 30 dies a Castelló - (foto 4)
    Doble topònim, pla de xoc de neteja i fi de les càmeres sancionadores: Carrasco fa balanç dels seus primers 30 dies a Castelló - (foto 5)
    Doble topònim, pla de xoc de neteja i fi de les càmeres sancionadores: Carrasco fa balanç dels seus primers 30 dies a Castelló - (foto 6)

    “Castelló avança atenent les demandes veïnals. S'ha acabat el govern del ‘ordene i comandament’, l'Ajuntament torna a ser la casa de tots”. Són paraules de l'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, en referir-se al balanç de gestió del primer mes en el govern.

    Quan es compleixen 30 dies de la presa de possessió, “els castellonencs poden veure que no hem vingut a canviar els mobles de lloc, sinó a canviar les coses”, explica.

    I afig: “La proximitat d'aquest equip de govern i l'escolta permanent ens ha portat a prendre decisions, de manera responsable i amb determinació, conforme al que demanen castellonenques. S'han acabat les imposicions i el governar d'esquena a ells. Som un govern de tots i per a tots, per això, Castelló avança en matèria de neteja, seguretat, atenció social, alleujament de la pressió fiscal i participació ciutadana, entre altres qüestions”, ha explicat.

    Baixada d'impostos

    En matèria fiscal s'està treballant en les ordenances que permetran una baixada d'impostos als castellonencs. La primera mesura clara és la d'eliminar la taxa d'ocupació de via pública a més de 750 terrasses de negocis d'hostaleria de Castelló. Una mesura que suposarà l'estalvi de 350.000 euros a l'any per als autònoms. La mesura es farà efectiva en el 2024, quan siga possible aplicar les ordenances fiscals del nou govern municipal. De la mateixa manera que es treballa en la rebaixa de l'IBI, impost que afecta de manera majoritària a la ciutadania.

    Atenció social

    Un dels avanços importants en matèria social ha sigut la recent adquisició de 12 pisos per a ampliar el parc d'habitatge social de l'Ajuntament. Són 12 habitatges en el grup Perpetu Socors que es posen a la disposició de les 214 sol·licituds de famílies en espera un habitatge en la capital de la Plana.

    Participació ciutadana

    Atesa la voluntat d'una majoria de castellonenques, és decisió de l'alcaldessa l'apagat definitiu del sistema sancionador de cambres del centre, tal com ja ha anunciat al comerç i a l'hostaleria. El compromís del govern és reorientar el projecte de la ‘superalmendra’ per a no tancar al trànsit 745.000 metres quadrats de superfície urbana afectant el centre. “Treballem per a no perdre els fons europeus. La nostra prioritat, sens dubte, és salvar el centre i a les famílies que hi ha darrere del comerç i hostaleria local i no escanyar el cor de la ciutat”, insisteix Carrasco.

    “També hem renunciat a l'actuació prevista als carrers que han quedat en ‘cul de sac’ als voltants de l'avinguda de Lledó. No farem obres que no demanen els castellonencs i aquesta és una d'elles. Així ens ho van traslladar des de l'associació de veïns Rafalafena en la reunió mantinguda recentment obrint-los les portes del Saló de Plens de l'Ajuntament, quan amb l'anterior govern no van aconseguir ser rebuts”, recorda.

    Pla de xoc per a intensificar la neteja

    Els avanços en matèria de neteja van lligats al Pla de xoc que està en marxa des de la setmana passada per a donar resposta a una de les principals queixes veïnals, la brutícia. Aquest pla estratègic està basat en l'optimització dels recursos disponibles, de manera que no comporta una despesa per als castellonencs.

    Aquest desplegament consisteix en més mitjans humans i tècnics al servei de la ciutat, gràcies a la reestructuració de les plantilles i a l'augment de les freqüències d'aigualeig i també de les freqüències de la recollida de voluminosos, que ha passat de ser a demanda a passar una brigada una vegada a la setmana de manera continuada per a retirar estris de la via pública. També s'actua en la recollida de fulles, en l'erradicació d'abocadors il·legals i en la neteja de grafitis, comptant amb concienciadors ambientals que informen dels bons usos i de les multes per infringir la llei.

    Per a erradicar els abocadors il·legals -l'Ajuntament té almenys 50 localitzats en la seua majoria en la zona de la *marjalería-, des de dijous passat quatre drons de la Unitat de Protecció Ambiental de la Policia Local reforcen la vigilància per a caçar als qui no compleixen la llei. L'abocament de residus en punts no autoritzats suposa una infracció greu i implica sancions d'entre 2001 i 100.000 euros.

    Pel que respecta a la neteja de séquies i camins, hui mateix les brigades agrícoles, compostes per 41 operaris, estan actuant en zones com Camí de l’Obra i voltants de la marjalería i continuaran treballant en el terme municipal.

    Reforç de seguretat

    En relació als avanços en matèria de seguretat s'activarà, al més prompte possible, la convocatòria que cobrisca les 54 places vacants que existeixen en l'àrea de Seguretat Ciutadana per indicació expressa de l'alcaldessa. D'aquestes, 19 places corresponen al Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament (SPEIS) i 35 a la Policia Local. “La seguretat és una prioritat i complirem el compromís que hi haja més agents a peu de carrer, als que dotarem de més recursos per a oferir el millor servei els castellonencs. La seguretat és al costat de la neteja i la il·luminació una reivindicació generalitzada entre els veïns i respondrem”, insisteix l'alcaldessa.

    Es tracta d'un reforç de l'àrea integrada per la Policia Local, Bombers i Agents de Mobilitat Urbana. Per a aquests últims també és compromís de l'alcaldessa que vegen millorades les seues condicions laborals així com estudiar la possibilitat que puguen prestar més serveis. En tot cas, l'objectiu és que en la relació de llocs de treball del consistori, corresponent a l'any 2024, s'incorporen més places d'agents i de comandaments superiors.

    Recuperació del topònim bilingüe

    El passat 22 de juny l'alcaldessa va signar el decret que dona inici al procediment per a recuperar el topònim bilingüe. “Estem en camí que Castelló torne a ser Castelló de la Plana i Castelló de la Plana, respectant així nostres dues llengües cooficials, perquè els castellonencs puguen triar en llibertat com anomenar a la seua ciutat, sense imposicions. La vertadera normalització és el bilingüisme que permet expressar-se a cadascun lliurement”, ha insistit la primera edil.

    La doble denominació acabarà amb els conflictes derivats de cridar-nos igual que un municipi de la província de València, Vilanova de Castelló, que també va passar a denominar-se sol Castelló, per la qual cosa durant anys la confusió ha fet que arribaren escrits dirigits a aqueix municipi i viceversa.

    El bilingüisme també està en els escrits oficials que emet l'Ajuntament i en els formularis per a dirigir-se a ell en la llengua que cadascun trie. Sense que s'impose el valencià al castellà o al revés.

    Retornar l'autonomia al ‘món de la festa’

    “També hem iniciat el procediment per a retornar-li la llibertat i l'autonomia al ‘món de la festa’. Estem complint els terminis per a poder canviar els Estatuts de Festes i convocar a l'Assemblea de Festes, que deixarà de ser un òrgan consultiu com va quedar relegada per l'anterior govern municipal. Amb el canvi d'Estatuts l'Assemblea serà qui decidisca lliure i democràticament a la Junta de Festes”, defensa l'alcaldessa.

    Defensa de drets i llibertats

    “Aquest govern defensa la llibertat i els drets del col·lectiu LGTBI, com hem demostrat estant al seu costat el Dia de l'orgull, igual que defensem els drets i llibertats de la dona i condemnem la violència de gènere a les mans dels seus agressors”, remarca Carrasco.

    També recorda que s'ha iniciat el procediment administratiu per a dedicar un espai públic de la ciutat a Miguel Ángel Blanco, “qui és un símbol de la llibertat, de la consciència social contra el terrorisme i de la innocència de totes les víctimes. A Espanya hi ha més de 100 espais públics dedicats a la seua memòria i Castelló també formarà part d'aquest llistat” assenyala.

    Pujar