La Diputació de Castelló enaltix la figura de l'artista i arqueòleg Porcar en l'exposició 'Juan Bautista Porcar i l'Art Rupestre'
En el marc de la celebració de l’Any Porcar, la institució provincial se suma amb una proposta que “vol ser una aproximació a la inestimable aportació de Juan B. Porcar per a l'estudi i la documentació del patrimoni arqueològic”
La Diputació Provincial de Castelló enaltix la figura de l'artista i arqueòleg castellonenc Porcar en l'exposició ‘Juan Bautista Porcar i l'Art Rupestre’.
En el marc de la celebració de l’Any *Porcar, la institució provincial s'ha sumat amb una proposta que “vol ser una aproximació a la inestimable aportació de Juan B. Porcar per a l'estudi i la documentació del patrimoni arqueològic”, ha manifestat el diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Alejandro Clausell.
Una activitat simultània a la seua producció artística àmpliament representada en la col·lecció d'art Provincial amb prop d'un centenar de les seues obres custodiades pel Museu de Belles Arts de Castelló. “L'efemèride dels 50 anys de la seua defunció calia commemorar-la perquè la intenció d'este equip de Govern Provincial és continuar posant en valor a un dels nostres grans artistes”, ha assenyalat Clausell durant la inauguració de l'exposició.
El diputat de Cultura ha estat acompanyat pel regidor de Relacions Institucionals de l'Ajuntament de Castelló, Vicent Sales; la directora del Museu de la Valltorta, Pilar Vidal, així com per familiars de l'artista i representants d'altres administracions.
Durant la presentació, el diputat provincial ha explicat que “esta exposició que hui s'inaugura partix d'una mirada, la de Porcar i dos llenguatges a la frontera que separa a l'investigador, quant a contingut i mètode, i al creador que trasllada eixa experiència a la seua producció artística”. I és que, més enllà del valor intangible de la seua producció artística, “Porcar ha realitzat també una important activitat arqueològica amb reconeixement més enllà de les nostres fronteres”.
Així doncs, amb este objectiu, l'exposició que hui ha obert les seues portes en el Museu Belles Arts de Castelló i que es podrà visitar fins al dia 2 de febrer de 2025 reunix una selecció de les 48 obres que sobre esta temàtica conserva la Diputació de Castelló, on l'artista amb gran encert amplia l'escala a fi de realçar amb claredat els detalls de les figures representades.
A més, completa la mostra un conjunt de calcs i dibuixos originals -alguns inèdits- al costat de les publicacions del seu treball com a arqueòleg, reunits gràcies a la cortesia de membres i col·lectius de la societat castellonenques compromesos amb els valors artístics i culturals d'esta província. “Una oportunitat per a donar a conéixer la rellevància de l'art rupestre a Castelló declarat en 1997 Patrimoni Mundial per UNESCO”, ha subratllat Alejandro Clausell.
En este sentit, el responsable de l'àrea de Cultura, ha enaltit les obres de Porcar i la seua inqüestionable contribució a la cultura castellonenca. Així mateix, ha posat en valor la figura del pintor i ha recordat que “l'artista i les seues obres són claus per a entendre la pintura i la cultura d'esta província. Porcar ha sigut un dels pintors més importants d'esta terra i així queda reflectit amb esta brillant exposició”.
“Esta mostra és una gran demostració de tot el que reclou la pintura de Porcar, un insigne artista de la nostra terra, figura cultural de referència en l'univers pictòric valencià”, ha assenyalat Alejandro Clausell, qui ha mostrat el compromís “rotund” de la Diputació amb la cultura. “La cultura és un valor essencial de la identitat d'esta província i un element vertebrador que fa del turisme i art, dos ferramentes de creixement per a la nostra terra”, ha incidit Clausell.
Finalment, el diputat de Cultura ha convidat als castellonencs i visitants a “conéixer les obres de Porcar i el conjunt d'exposicions que podran admirar-se durant este any a la ciutat, en una espècie de macro-museu del seu llegat artístic”.
Així mateix, ha agraït al Consorci de Museu per “haver tingut la sensibilitat de triar el 2024 com l’Any Porcar, i a l'ajuntament de Castelló per haver sabut implicar a totes les administracions en l'objectiu comú d'enaltir la nostra riquesa patrimonial”. “Que els artistes continuen sent font d'inspiració per a tots nosaltres”, ha conclòs Alejandro Clausell.