elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Desenvolupen una càpsula de cafè compostable i biodegradable en el medi marí

Desenvolupen una càpsula de cafè compostable i biodegradable en el medi marí
  • L'empresa valenciana Coffee Productions i AINIA han col·laborat en el desenvolupament d'aquest prototip, al costat de l'UJI, que suposa una solució tecnològica al repte d'aconseguir envasos més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient

MÉS FOTOS
Desenvolupen una càpsula de cafè compostable i biodegradable en el medi marí - (foto 2)

El cafè en càpsules és una tendència a l'alça en el mercat europeu que representa el 23% del consum de cafè en les llars. Segons un informe de l'Associació Espanyola del Cafè (AECafé) destaquen França i Portugal, on en 2020 el volum consumit de cafè en càpsules es va situar en el 34% i 30% del volum total, respectivament. A Espanya, el consum de cafè en càpsules representa el 16% respecte al total de cafè consumit, superant les xifres d'Itàlia i Alemanya. No obstant això, les càpsules de cafè impliquen una complexa gestió de residus perquè a més de la seua xicoteta grandària, solen contenir plàstic, alumini i restes orgàniques, que dificulten el seu procés de reciclatge i suposen un important impacte ambiental.

A tot això, se suma la preocupació de la Comissió Europea pels residus que amenacen els ecosistemes marins i que es reflecteix en les tendències d'envàs, actualment condicionades per l'Agenda 2030 i la Directiva europea que prohibeix el plàstic d'un sol ús i l'Agenda 2030.

L'empresa Coffee Productions ha assumit el repte que comporta combinar la seguretat i la qualitat dels seus productes en càpsules, amb una gestió més sostenible d'aquests residus. Per a això, el gerent de Coffee Productions, Alberto Forteza, ha explicat que el seu objectiu «és elaborar, amb compromís i dedicació, una àmplia gamma de productes de qualitat compromesos amb l'entorn, ja siga en l'àmbit mediambiental o en el relacionat amb la salut».

Entre les solucions tecnològiques per a afrontar aquest repte està la producció de bioplàstics a partir de subproductes d'aliments, o la producció de materials compostables i reciclables. En aquest sentit, AINIA ha col·laborat amb l'empresa valenciana Coffee Productions en el desenvolupament d'una càpsula de cafè d'alta barrera a l'oxigen, compostable i biodegradable en la mar.

Innovació per a aconseguir càpsules més sostenibles

En els estudis realitzats per a l'obtenció d'aquest prototip, la càpsula ha aconseguit una biodegradació en la mar del 30% en nou mesos. En condicions de compostatge industrial, aquest temps es redueix a poc més d'un mes.

Segons indica el director tècnic de Coffee Productions, David Vila, «hem cercat materials sostenibles que complisquen la doble funcionalitat de mantenir la seguretat de l'envàs, sense alterar-ne ni la qualitat, ni cap de les propietats del cafè».

Per part seua, Luis Gil, tècnic de la línia d'envàs d'AINIA, ha afegit que «l'obtenció d'aquest prototip suposa una solució tecnològica davant el repte d'aconseguir envasos més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. D'una banda, és una càpsula industrialitzable que compleix la funció barrera de conservar la vida útil del cafè; i d'altra banda, respecta els requisits de compostabilidad i biodegradació marina».

El prototip desenvolupat té entre els seus components  polihidroxialcanoat (PHA), un biopolímer produït per bacteris per fermentació del sucre o lípids. L'aplicació més coneguda d'aquests biopolímers és la fabricació de botelles d'un sol ús, bosses i altres productes d'un sol ús com ara bolquers, tovallons, gots i coberts.

Biodegradació en la mar

Per a analitzar la biodegradació d'aquestes càpsules, AINIA ha comptat amb la col·laboració del Grup de Polímers i Materials Avançats de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), coordinat pel professor Luis Cabedo, que ha analitzat la seua descomposició en el medi marí simulat i real, i han comprovat que «en nou mesos d'immersió marina, les càpsules han perdut entorn del 30% del seu pes, d'una manera segura, la qual cosa fa preveure que desapareguen completament en aproximadament tres anys».

«La sostenibilitat és un element que cada vegada té major pes per al consumidor a l'hora de decantar-se per un producte o un altre. En AINIA estem treballant en diverses línies d'investigació per a la producció de biopolímers a partir de subproductes de la indústria com poden ser restes de sucs, remolatxa, residus sòlids urbans, restes de poda, corfes de fruita seca i ossos o sèrum làctic de formatge, entre altres», ha explicat Luis Gil.

El projecte COFFEECAP «Desenvolupament d'una càpsula de cafè amb propietats barrera millorades», ha sigut cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) amb l'objectiu de promoure el desenvolupament tecnològic, la innovació i una investigació de qualitat. 

Pujar