Culminen les obres de l'edifici del Centre de Parkinson de Castelló que obrirà les seues portes en el primer trimestre de 2025
“Un espai que compta amb ceràmica, plaques solars, molt lluminós i disposa de zones verdes, on a més s'han tingut molt en compte les necessitats dels qui l'utilitzaran”, declara l'alcaldessa, Begoña Carrasco
L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, acompanyada del regidor d'Urbanisme, Sergio Toledo, l'edil de Benestar Social, Maica Hurtado, la directora territorial de Serveis Socials, María José Arquimbau i el president de l'Associació de Parkinson de Castelló, Alfonso Segura ha visitat les instal·lacions del nou Centre de Parkinson de Castelló l'obra del qual està finalitzada íntegrament.
La visita també ha comptat amb la presència de representants de l'empresa adjudicatària de les obres, treballadors de l'associació de Parkinson Castelló, l'arquitecte municipal, i altres tècnics que han estat vinculats en el projecte.
L'alcaldessa ha destacat que “és un centre innovador, que serà referència no sols en la Comunitat, sinó en tota Espanya. Un espai que compta amb ceràmica, molt lluminós i amb zones verdes on s'han tingut molt en compte les necessitats dels qui l'utilitzaran. Hem agilitzat els terminis tot el possible, tenint en compte que durant l'obra va haver-hi un canvi de normativa, malgrat això, ha sigut una realitat en 13 mesos per a posar-ho a disposició com més prompte millor dels malalts de Parkinson”, declara l'alcaldessa, Begoña Carrasco
“Aquest govern prioritza els projectes que necessiten els castellonencs i com no podia ser d'una altra forma, els malalts de Parkinson i les seues famílies són un col·lectiu que requereix necessitats específiques, serveis especialitzats i prestacions al més alt nivell per a garantir la seua qualitat de vida”, ha afegit.
La primera edil ha anunciat la seua posada en funcionament durant el primer trimestre del 2025 i ha agraït al president de l'Associació de Parkinson de Castelló, Alfonso Segura, la seua implicació ja que ha participat en tot moment del projecte perquè l'obra complisca amb les necessitats dels usuaris. És el major exemple de participació ciutadana”, ha dit.
Així mateix, la primera edil ha assenyalat que “aquestes instal·lacions donaran servei a usuaris, no sols de la ciutat, sinó també de la província, on es comptabilitzen al voltant de 2.500 afectats per aquesta malaltia, 350 d'ells en la capital de la Plana”.
Per part seua, el president de l'Associació de Parkinson de Castelló, Alfonso Segura ha expressat que “és un dia molt important, estem molt contents perquè és un treball que ha portat molts esforços”. D'aquesta manera ha mostrat el seu agraïment amb l'Ajuntament i la resta d'administracions implicades a les quals ha instat a continuar col·laborant i secundant, com fins ara, al col·lectiu per a poder ajudar als usuaris de l'associació i les seues famílies.
Així doncs, Carrasco ha recordat que “les obres han comptat amb una inversió de 1.275.923,77 € IVA inclòs, van donar principi el 13 de juliol de 2023 i havien d'haver finalitzat un any més tard, però va entrar en vigor el 23 de març de 2023 del Decret 27/2023 del Consell pel qual es va obligar a reorientar el projecte per a adaptar-se a la nova normativa. En conseqüència, va ser necessari tramitar algunes modificacions puntuals sobre la distribució de l'edifici inicialment projectat, ampliant-se el termini d'execució previst en 1 mes però sense incrementar el pressupost.
En el que concerneix terminis per a la seua posada en servei, l'alcaldessa ha informat que “estem treballant ja amb Conselleria per a agilitzar l'autorització definitiva i comptar amb la llicència pertinent. “Tenim l'autorització preceptiva prèvia i facilitarà moltíssim els tràmits per a l'obertura”.
D'altra banda, Carrasco ha posat en valor “el treball coordinat de les regidories de Benestar Social, i la regidoria d'Infraestructures, que dirigeix Sergio Toledo, perquè aquest edifici, que era una prioritat, poguera ser una realitat en el menor temps possible”.
En aquests moments l'Ajuntament està redactant el plec de condicions per a traure a licitació la incorporació del mobiliari.
Un edifici que compleix amb les necessitats dels seus usuaris
Pel que fa a les característiques tècniques de l'edifici, compta amb una superfície útil total de 614,23 m².i la superfície construïda total 729,95 m² i és eficient energèticament ja que compta amb plaques solars en la coberta.
L'alcaldessa ha posat en rellevància que “l'edifici compta amb molta presència de ceràmica tant en els revestiments de parets interiors i exteriors així com en els paviments” i ha recordat que “estem fent tot el possible des del govern per a impulsar un sector tan essencial com el ceràmic, amb la incorporació d'aquest material en l'edificació de noves infraestructures a la ciutat”.
“És important destacar que l'edifici ha sigut dissenyat amb la premissa de fomentar l'autonomia dels seus usuaris”, declara la primera edil.
Pel que fa a la distribució d'estades, compta amb un vestíbul principal, consergeria-recepció i consigna de productes de suport dels usuaris (caminadors, crosses, carros, etc.), així com vestuaris, lavabos i la sala d'estar del personal.
Hi ha dues sales d'atenció individual (consultes) i un despatx multifuncional (consulta de fisioteràpia); i a l'altre costat del passadís central, dos espais destinats a magatzems, serveis higiènics (un de serveis comuns i un altre per a usuaris amb necessitats especials (dotat de banyera mòbil i grua).
D'altra banda l'edifici disposa d'un taller de cuina, una aula, i tres sales multifuncionals separades entre si amb elements lleugers (que poden unir-se entre si en funció de les necessitats específiques) i les dependències d'administració; i a l'altre costat del passadís central, es disposen dos lavabos de serveis comuns, un lavabo per al personal de direcció-administració, locals tècnics i un arxiu.