elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Concert nova temporada de l’Orquestra Simfònica de Castelló

Concert nova temporada de l’Orquestra Simfònica de Castelló
    MÉS FOTOS
    Concert nova temporada de l’Orquestra Simfònica de Castelló - (foto 2)

    L'Orquestra Simfònica de Castelló es puja de nou a l'escenari de l'Auditori i Palau de Congressos de Castelló el proper dijous 23 de novembre a les 19:30 per interpretar, sota la direcció de Henrie Adams, un programa amb obres de Fauré, Sibelius i Haydn. Un concert que es troba dins de la programació de l'Abonament de Tardor de l'Auditori de Castelló i que, a més, compta amb el patrocini de la Fundació Dávalos-Fletcher. El programa prendrà també la forma d'una audició didàctica oberta a escolars i estudiants eixe mateix matí a l'Auditori.

    En primer lloc s'interpretarà la Pavana op. 50 de Gabriel Fauré, una peça arcaïtzant i de tempo andante molto moderato escrita en 1886 que evoca la forma de la dansa renaixentista que s'escoltava en la cort espanyola del segle XVI. Composada en fa sostingut per a corda, flautes, oboès, clarinets, fagots i trompes la peça és una de les més cèlebres del compositor per la seva nostàlgia, senzillesa i bellesa transportada per la melodia principal que interpreta la flauta.

    La segona obra, del músic finlandès Jean Sibelius, és Pelléas i Mélisande op. 46. Va ser escrita originalment en 1905 com a música incidental amb cinc obertures i cinc moviments per a l'obra de teatre homònima de Maurice Maeterlinck. Més tard, el compositor va adaptar la partitura a la suite orquestral que s'interpretarà dijous a l'Auditori, estructurada en nou moviments: A la porta del castell, Mélisande, A la vora de la mar, Una primavera al parc, Les tres germanes cegues, Pastorale, Mélisande a la filosa, Intermezzo i La mort de Mélisande. Amb clares al·lusions a l'acció dramàtica en els seus títols, la partitura de Sibelius resulta de naturalesa descriptiva però emocional, que busca amb el seu estil captar l'essència d'instants claus en l'acció des del sentiment.

    Protagonitzarà la segona part la Simfonia nº 100 en Sol major de Joseph Haydn, la vuitena de la seva dotzena de Simfonies de Londres inspirades en els seus viatges a esta ciutat. Escrita entre 1793-1794, rep el títol de 'Militar' a causa de la presència de percussió turca en el segon moviment, amb triangle, platerets i bombo, i marcades fanfàrries de trompeta que van recordar en la seua estrena a l'estrèpit de la batalla. Va rebre una gran acollida en la seva primera audició a Londres el 1794, va ser el seu gran èxit a la ciutat, i encara és hui una de les seves simfonies més reconegudes internacionalment.

    Amb este programa l'Orquestra Simfònica convida els espectadors a gaudir de tres peces vertebrals en la història de la música simfònica: des de la nostàlgia de l'obra de Fauré, passant pel sentiment indicible de la música incidental de Sibelius fins a la rotunditat de la 'Militar' del compositor clàssic vienès. Este concert es troba també dins de la programació didàctica de l'Institut Valencià de Cultura, per la qual cosa estudiants de Primària, Secundària i Universitat tindran l'oportunitat d'escoltar l'Orquestra Simfònica interpretar este repertori simfònic en directe assistint a l'assaig general obert que tindrà lloc pel matí el dia 23 de novembre a l'Auditori. Els centres educatius poden inscriure's en esta activitat mitjançant el web de www.culturalcas.com emplenant la sol·licitud que posa a la seva disposició el servei de Didàctica.

    Sobre l'OSC

    L'Orquestra Simfònica de Castelló és una formació composta per músics professionals establerts a la Comunitat Valenciana amb l'objectiu principal de difondre especialment la música simfònica de concert. Des dels inicis, la OSC ha afavorit la dinamització i el desenvolupament professional de músics castellonencs i valencians. La varietat de gèneres ha estat una constant en la seva programació junt a l'estrena d'obres de compositors contemporanis. Ha estat dirigida per diversos directors entre els quals citem a Gonçal Comellas, Michael Thomas o Enrique García Asensio, i el director principal convidat actual és Henrie Adams. D'altra banda, han participat en concerts de la OSC solistes de reconegut prestigi com Elena Gragera, José A. López, Rafael Aguirre, Carles Marín o Albert Guinovart. La OSC ha ofert concerts en les diferents províncies i poblacions de la Comunitat Valenciana i altres ciutats espanyoles. Cal destacar la progressió que la OSC ha experimentat en aquests últims anys i la consolidació de les seves actuacions en la programació de l'Auditori castellonenc, havent comptat, especialment, amb el suport de la Diputació Provincial, l'Ajuntament de Castelló i l'Institut Valencià de Cultura.

    Pujar